25 Φεβ 2013

Ασπίδα για τον οργανισμό οι Β-γλυκάνες - Φροντίζουν για την υγεία και τη σιλουέτα.


Σωτήριες για τον οργανισμό αποδεικνύονται οι Β-γλυκάνες, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αφού συμβάλλουν στην διατήρηση της σιλουέτας, βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού, αλλά και στην θωράκιση του οργανισμού απέναντι σε πολλές ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές νόσους και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Tι είναι οι Β-γλυκάνες
Θεωρούνται διαιτητικές ίνες και όταν συμπεριλαμβάνονται σε τρόφιμα, οι Β-γλυκάνες καθορίζουν τις φυσικοχημικές και λειτουργικές τους ιδιότητες και συμβάλλουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αλλά και στη ρύθμιση της κινητικότητας του εντέρου. Είναι άλλωστε γνωστό ότι δίαιτες πλούσιες σε διαιτητικές ίνες, όπως οι Β-γλυκάνες μπορεί να έχουν προστατευτική δράση και ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου, αφού μειώνουν την αναλογία των παραγώγων χολικών αλάτων που αποτελούν πρόδρομους παράγοντες καρκινογέννεσης.
Ακόμη, οι Β-γλυκάνες φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των χρωμοσωμικών ανωμαλιών που προκαλούνται από διάφορους παράγοντες, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης νεοπλασιών.
Κόβουν την όρεξη
Σημαντική είναι και η επίδρασή τους στη διατήρηση της σιλουέτας, αφού οι Β-γλυκάνες, κυριολεκτικά «κόβουν την όρεξη»: Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, μειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης μετά το γεύμα και ρυθμίζουν τα επίπεδα της ινσουλίνης, αυξάνοντας το επίπεδο του κορεσμού. Δηλαδή βοηθάνες στο να χορταίνουμε πιο γρήγορα και καταναλώνοντας μικρότερη ποσότητα φαγητού. Έτσι η μείωση της επιθυμίας για τροφή σε συνδυασμό με σωστή άσκηση, αποτελούν έναν ισχυρό σύμμαχο στην καταπολέμηση του περιττού βάρους.
Οι Β-γλυκάνες μειώνουν επίσης και τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης LDL στον οργανισμό, ενώ αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη HDL. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα στατιστικά δείχνουν τους πληθυσμούς που έχουν υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερόλης, να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Β-γλυκάνες σε δημητριακά
Τις ευεργετικές ιδιότητες των Β-γλυκανών για τον οργανισμό, εκθειάζουν πρόσφατες μελέτες, που δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε δημητριακά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη Τύπου ΙΙ, παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το FDA (Food and Drug Administrator) των ΗΠΑ, εξετάζοντας τα στοιχεία 37 συνολικά κλινικών ερευνών, επέτρεψε τον πρώτο διατροφικό ισχυρισμό υγείας για τα προϊόντα με πίτυρο βρώμης,ο οποίος αναφέρει ότι «οι διαλυτές φυτικές ίνες από προϊόντα όπως τα πίτυρα βρώμης, ως μέρος μίας διατροφής χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων». Ο ισχυρισμός αυτός ουσιαστικά βασίζεται στην καθημερινή κατανάλωση 3 γραμμαρίων Β-γλυκανών βρώμης κατανεμημένες σε 4 μερίδες των 0.75 γραμμαρίων.
Σε αρτοσκευάσματα
Η αποδοχή των β-γλυκανών από δημητριακά ως βιοενεργά λειτουργικά συστατικά τα τελευταία 20 χρόνια έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για την ενσωμάτωσή τους σε σύνθετα τρόφιμα, όπως δημητριακά πρωινού και αρτοσκευάσματα, ενώ έχει μελετηθεί και η χρήση κλασμάτων δημητριακών εμπλουτισμένων με β-γλυκάνες, ή καθαρών β-γλυκανών ως μιμητικά λίπους, προκειμένου να βελτιώσουν την υφή και την εμφάνιση προϊόντων χαμηλής θερμιδικής αξίας, όπως το γιαούρτι.


Πηγή:www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου