21 Φεβ 2013

Πρωτοβουλία για τα εγγυημένα δάνεια κτηνοτρόφων και συνεταιρισμών.


Πρωτοβουλία, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανείων, που πήραν περίπου 80 μεταποιητικές επιχειρήσεις με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου, αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών και προσωπικά ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Μέργος.
Όπως αποκάλυψε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Agrenda, σε
πρώτη φάση, συγκροτήθηκε μία επιτροπή από υπηρεσιακούς υπαλλήλους του υπουργείου, εκπροσώπους των επιμελητηρίων, των βιομηχανιών και των τραπεζών, η οποία ξεκίνησε το ξεκαθάρισμα των συγκεκριμένων δανείων.
Σκοπός της είναι να δει μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα ποια μπορούν να εξοφληθούν στο μέλλον και ποια όχι.
Eπειδή τα προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους έχουν αρχίσει και γίνονται «καρκίνωμα» και προκειμένου να προλάβει η κυβέρνηση την ενεργοποίηση της διαδικασίας «εγγύησης», αποφάσισε να τα χωρίσει σε κατηγορίες και να τα ρυθμίσει ανάλογα. Ουσιαστικά, θέλει να προλάβει πριν τα «φορτωθεί» το κράτος. Οι τρόποι ρύθμισης των συγκεκριμένων δανείων, που μελετώνονται, είναι οι εξής:
● Πολλά δάνεια είναι άτοκα, οπότε εξετάζεται η μετατροπή τους σε έντοκα και η ρύθμισή τους για εξόφληση με μικρότερη δόση και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό σε περίπτωση που η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά αλλά αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις δόσεις.
● Οι περιπτώσεις όπου η επιχείρηση είτε έχει κλείσει είτε οδεύει προς την εκκαθάριση, οπότε δεν είναι να δυνατόν να εξοφλήσει το υπόλοιπο δάνειο: Η τράπεζα αναλαμβάνει να εξετάσει τις όποιες εμπράγματες εξασφαλίσεις (ακίνητα κ.λπ.) και στη συνέχεια, με μία μείωση του οφειλόμενου ποσού, μοιράζονται το βάρος της αποπληρωμής η τράπεζα και το κράτος.
● Οι περιπτώσεις που έχει ήδη καταπέσει η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου: Γίνεται ρύθμιση είτε για μικρότερη δόση και μεγαλύτερη διάρκεια, είτε για εξόφληση του δανείου με μία ταυτόχρονη μείωση της οφειλής («κούρεμα»).
● Το πιο περίπλοκο θέμα είναι τα δάνεια για τα οποία βρισκόμαστε υπόλογοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει αποφασιστεί η επιστροφή της επιδότησης επιτοκίου (στην περίπτωση έτοκων δανείων). Γίνεται προσπάθεια για να μην βγουν νέες καταδικαστικές αποφάσεις για επιστροφή χρημάτων από την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι όλη αυτή η προσπάθεια ενδεχομένως να συμπεριλάβει και εγγυημένα δάνεια σε άλλου είδους επιχειρήσεις, πέραν του κλάδου της μεταποίησης, εφόσον το «σχέδιο» πετύχει το σκοπό του, που δεν είναι άλλος από την απεμπλοκή κράτους, επιχειρήσεων και τραπεζών από τον βραχνά των ανεξόφλητων υποχρεώσεων.
Το ιστορικό
Στην πρώτη συνάντηση, που έγινε στις 31 Ιανουαρίου μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του Δικτύου Συνδέσμων Ακριτικών Περιοχών - Επιμελητηρίων, διαπιστώθηκαν τα εξής:
α) Πλήρης αδυναμία των επιχειρήσεων υπέρ των οποίων παρασχέθηκαν εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς τα πιστωτικά ιδρύματα, για την αποπληρωμή εκ μέρους τους, των εγγυημένων δανείων.
β) Επαπειλούμενη ανάκτηση, μέσω αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του συνόλου των μέχρι σήμερα κρατικών ενισχύσεων υπό την μορφή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου και επιδοτήσεων χρηματοοικονομικού κόστους από το λογαριασμό του Ν. 128/1975, (αρχής γενομένης από τις επιδοτήσεις 1994 - 2005).
γ) Κίνδυνοι αναδρομής σε αυτό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν το 2005.
δ) Αμφισβητούμενη παροχή της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου σε 80 επιχειρήσεις κατά την αρχή της εφαρμογής του άρθρου 37, του Ν. 3458/2006. Προτάθηκε η λήξη του θέματος μέσω του χαρακτηρισμού του ως αναγκαστική αντιμετώπιση προβλημάτων μεταβατικής περιόδου.
ε) Εμπλοκές με προσφυγές επιχειρήσεων περί μη ίσης μεταχείρισης και λοιπούς λόγους προς τράπεζες και Δημόσιο
στ) Ο ρόλος των τραπεζών έως σήμερα, οι υποχρεώσεις, οι νομικές ευθύνες και τα υψηλά επιτόκια.
ζ) Ο τρόπος χειρισμού των εμπραγμάτων εξασφαλίσεων.
η) Μη λειτουργία του Συμβουλίου Εγγυήσεων επί επτάμηνου, που δημιουργεί σημαντικά  προβλήματα στις επιχειρήσεις και θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα.
θ) Η προστασία των επιχειρήσεων από κακές πρακτικές. ούτως ώστε να μην επιδιώκουν τέτοιου είδους διακριτική μεταχείριση, η οποία μπορεί στο τέλος να αποβεί επιζήμια για όλους.

Σε τρεις άξονες τα προβλήματα με τη δανειοδότηση
Κατά τη συνάντηση τις 31ης Ιανουαρίου αποφασίσθηκε η σύσταση μετά από απόφαση του Γενικού Γραμματέα τριμερούς επιτροπής από εκπροσώπους του Δίκτου Συνδέσμων – Επιμελητηρίων, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και του Υπουργείου Οικονομικών, με σκοπό την υποβολή προτάσεων - λύσης, το αργότερο εντός δεκαπενθημέρου, με ταυτόχρονη αναστολή οποιασδήποτε μονομερούς νομοθετικής και πάσης άλλης μορφής πρωτοβουλίας για τη συνολική αντιμετώπιση των επιμέρους θεμάτων από την Πολιτεία.
Στα ειδικά θέματα, προτάθηκε να αναληφθούν δράσεις ως εξής:
● Το Υπουργείο Οικονομικών να επιλύσει άμεσα τη δυσλειτουργία που έχει δημιουργηθεί και να λειτουργήσει έστω και προσωρινά το Συμβούλιο.
● Στην επιτροπή συμμετέχει εξουσιοδοτημένος σχετικά από την Ένωση Τραπεζών εκπρόσωπος, ώστε να προσδιοριστεί ο υποχρεωτικός τρόπος για όλους της μετατροπής της τριμερούς σχέσης επιχείρηση – τράπεζα – Ελληνικό Δημόσιο σε διμερές θέμα Επιχείρηση – Ελληνικό Δημόσιο  και Τράπεζες  – Ελληνικό Δημόσιο με ελεγχόμενο κόστος για όλους.
● Να εισηγηθεί η επιτροπή για τον τρόπο χειρισμού της καταβολής χρεωλυσίου στις 31/12/2013.
● Να επαναξιολογηθεί εσωτερικά από το υπουργείο ο τρόπος επικοινωνίας των υπηρεσιών με τους θεσμικούς φορείς των επιχειρήσεων, ώστε να γίνει πιο ουσιαστικός και να μην επαναληφθούν καταστάσεις όπου η αιτιολόγηση της υπηρεσίας δεν συνάδει με τους λόγους ενίσχυσης των επιχειρήσεων και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το υπουργείο θα ενημερώσει σχετικά τους επιχειρηματικούς φορείς.
● Θα επαναξιολογηθεί ο τρόπος λειτουργίας των σχετικών υπηρεσιών, ώστε τα όποια κίνητρα και ενισχύσεις να μην κρίνονται παράνομα πολλά χρόνια μετά δημιουργώντας τότε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επέλυσαν όταν δόθηκαν.

Πηγή: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου