21 Φεβ 2013

Στον "αέρα" οι εξαγγελίες του ΥΠΑΑΤ και της κυβέρνησης για τα συνταξιοδοτικά των αγροτών.


"Θεωρώ ότι χρήζει να διατυπωθεί μια ερώτηση και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεδομένου ότι από εκεί προήλθε αυτή η εξαγγελία, ώστε να δοθούν κάποιες διευκρινήσεις, κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα που αποτελεί μια ευχέρεια, όχι για να λυθεί, αλλά για να δοθεί μια ανάσα, μια τόνωση στους αγρότες που αντιμετωπίζουν αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα, μέχρι οι δημοσιονομικές συνθήκες να επιτρέψουν να πάμε σε μια ολοκληρωτική και απόλυτη διόρθωση αυτής της
στρέβλωσης και της αδικίας", τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στη βουλή. Όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη απάντηση η ρύθμιση που εξήγγειλαν οι κυβερνητικοί εταίροι, προ ημερών, παραμένει στον "αέρα", αφού το Υπουργείο Εργασίας "ρίχνει το μπαλάκι" στο ΥΠΑΑΤ.


Απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σχετικά με τη συνταξιοδότηση των αγροτών που γεννήθηκαν το 1948, ο υφυπουργός τόνισε μεν ότι πρόκειται για αδικία σε βάρος των συγκεκριμένων αγροτών από το εν λόγω μέτρο, η οποία όμως ενδέχεται στο μέλλον και εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν να διορθωθεί.


Ωστόσο δεν έδωσε περαιτέρω στοιχεία και παρέπεμψε ουσιαστικά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για διευκρινήσεις, ενώ πρόσθεσε πως: "Οπωσδήποτε και το ζήτημα της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης των αγροτών είναι μια απ’ αυτές τις αδικίες. Όμως, το δημοσιονομικό κόστος αυτής της διετίας ανέρχεται αυτή την ώρα περίπου στα 220 εκατομμύρια".

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης μετά τις συσκέψεις στο Μαξίμου και τα μέτρα του ΥΠΑΑΤ: "Παρατείνεται το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών κατά δύο έτη, προκειμένου να μη μείνουν χωρίς σύνταξη όσοι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έβγαιναν σε σύνταξη γήρατος στα 65 ενώ το όριο συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67.


Με ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας που προωθείται στη βουλή δίνεται η δυνατότητα σε όσους κατά το χρόνο της συνταξιοδότησής τους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ έως 4.000 ευρώ να μπορούν να συνταξιοδοτούνται και το οφειλόμενο ποσό να παρακρατείται σταδιακά από τη σύνταξη που θα λαμβάνουν.


Υπενθυμίζεται ότι και για τους αγρότες ισχύει η διάταξη που δίδει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στο 62ο έτος της ηλικίας εφόσον έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης".

Αλέξανδρος Μπίκας


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου