27 Φεβ 2013

Διακοπή ρεύματος: Πόσο διατηρούνται τα τρόφιμα στο ψυγείο;


Σε περιπτώσεις διακοπής  ρεύματος συχνά αναρωτιόμαστε αν τα τρόφιμα που έχουμε στο ψυγείο και την κατάψυξή μας είναι ασφαλή για κατανάλωση. Ένας απλός τρόπος για να το διαπιστώσουμε είναι ο έλεγχος της θερμοκρασίας με ένα θερμόμετρο ψυγείου.

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του FDA η θερμοκρασία του
καταψύκτη πρέπει να είναι ίση ή χαμηλότερη από τους -18 βαθμούς Κελσίου και του ψυγείου ίση ή κάτω από τους 4,5 βαθμούς Κελσίου.

Αν προκύψει κάποια διακοπή ρεύματος, πρέπει να κρατήσετε τις πόρτες του ψυγείου και του καταψύκτη κλειστές για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να διατηρηθεί η χαμηλή θερμοκρασία. Το ψυγείο θα διατηρήσει κρύα τα τρόφιμα για περίπου 4 ώρες, αν παραμείνει κλειστό. Η καταψύκτη θα κρατήσει τη θερμοκρασία της για περίπου 48 ώρες, ή 24 ώρες αν δεν είναι γεμάτη.

Εάν δεν υπήρχε θερμόμετρο στην κατάψυξη, ελέγξτε κάθε πακέτο τροφίμων για να αξιολογήσετε την ασφάλεια του. "Δεν μπορείς να βασιστείς στην εμφάνιση ή την οσμή", αναφέρεται στη ιστοσελίδα του FDA. "Αν τα τρόφιμα εξακολουθούν να έχουν κρυστάλλους πάγου ή η θερμοκρασία τους είναι 4,5 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερη, είναι ασφαλές να μαγειρευτεί ή να καταψυχθεί εκ νέου".

Πετάξτε όλα τα ευπαθή τρόφιμα - όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά ή μαγειρεμένα φαγητά- που έχουν εκτεθεί για πάνω από 2 ώρες σε θερμοκρασίες άνω των 4,5 βαθμών Κελσίου.

Τρόφιμα όπως κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, γάλα και αυγά που δεν έχουν διατηρηθεί σωστά -είτε στην ψύξη είτε στην κατάψυξη- μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες, αν καταναλωθούν, ακόμα και αν έχουν μαγειρευτεί σωστά.

Πηγή: UPI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου