24 Φεβ 2013

Οι ντομάτες «ρίχνουν» την χοληστερίνη.


Η σάλτσα τομάτας για ζυμαρικά και για πίτσες μπορεί να κάνουν πολλά περισσότερα από το να χαρίζουν νοστιμιά στο φαγητό.

Μια νέα μελέτη δείχνει πως οι βρασμένες τομάτες και τα προϊόντα τομάτας μπορεί να βοηθήσουν όσο και τα φάρμακα όσους προσπαθούν να ρίξουν την χοληστερόλη τους.

Το καλύτερο, δε, είναι πως μόλις 50 γραμμάρια πάστα τομάτας ή μισό λίτρο τοματοχυμός την ημέρα είναι αρκετά για τους περισσότερους ασθενείς.


Το μυστικό είναι τα υψηλά επίπεδα της ουσίας λυκοπένης (λέγεται και λυκοπένιο) που περιέχουν και η οποία προσδίδει στις τομάτες το λαμπερό κόκκινο χρώμα τους.

Η λυκοπένη είναι μια πανίσχυρη αντιοξειδωτική ουσία, η οποία ωφελεί ποικιλοτρόπως την υγεία – μεταξύ άλλων μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Οι βρασμένες τομάτες είναι οι πιο ωφέλιμες, καθώς πειράματα σε εργαστήριο έχουν δείξει πως ο οργανισμός απορροφά καλύτερα την λυκοπένη όταν αυτή προέρχεται από το μαγειρεμένο και όχι το ωμό φρούτο (σ.σ. η τομάτα ανήκει στα φρούτα, παρ’ ότι εμείς την τρώμε σε σαλάτα σαν να είναι λαχανικό).


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας, στην Αυστραλία, ανέλυσαν τα στοιχεία 14 προγενέστερων διεθνών μελετών οι οποίες διεξήχθησαν τα τελευταία 55 χρόνια. Το συμπέρασμά τους ήταν πως οι βρασμένες τομάτες θα μπορούσαν να αποτελέσουν φυσικό τρόπο αντιμετώπισης της αυξημένης «κακής» (LDL) χοληστερόλης.

Η LDL χοληστερόλη είναι αυτή που επικάθεται στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών, προκαλώντας τους στένωση και οδηγώντας τελικά στο έμφραγμα.

Όπως γράφουν η δρ Κάριν Ριντ και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση «Maturitas», μισό λίτρο τοματοχυμός ή 50 γραμμάρια πάστα τομάτας την ημέρα «παρέχουν προστασία εναντίον της στεφανιαίας νόσου».

Ακόμα και μία τομάτα να τρώει κανείς καθημερινά μπορεί να ωφεληθεί, προσθέτουν. Και αυτό, διότι πάνω 25 χιλιοστά του γραμμαρίου (mg) λυκοπένη την ημέρα μπορεί να μειώσουν την LDLχοληστερόλη κατά 10%.

Ωστόσο, «τόση είναι και η μείωση που επιτυγχάνουν πολλοί ασθενείς με τη βοήθεια των φαρμάκων για τη χοληστερόλη», δήλωσε η δρ Ριντ.



Πηγή: Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου