26 Φεβ 2013

ΠΣΕ: Ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών το 2012.


Με γλυκόπικρη γεύση αποχαιρέτησε το 2012 ο εξαγωγικός κόσμος της χώρας, όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας από την ΕΛΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με τον ΠΣΕ, από τη μία πλευρά επιβεβαιώθηκε ένα νέο ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας, άνω των 24 δισ. ευρώ, αλλά στον αντίποδα προέκυψε ανησυχητική μείωση των ελληνικών εξαγωγών σε επίπεδο έτους προς τις χώρες της Ε.Ε., ειδικά
μετά τη μεγάλη υποχώρηση του Δεκεμβρίου, εξαιτίας και της περαιτέρω ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Ωστόσο, θετικές είναι οι νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπουν αύξηση της τάξης του 2,7% για σύνολο του 2013.
«Η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, η εξωστρεφής επιχειρηματικότητα κατάφερε με ταχύτητα να κινηθεί εμπρός, την τελευταία τριετία, με εντυπωσιακά αποτελέσματα και σαφή θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία, τόσο σε εισροές κεφαλαίων, αποδόσεις φόρων και εισφορών, όσο και στη διατήρηση ή ακόμη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εν μέσω τρομακτικής ύφεσης. Όμως πλέον στο δρόμο της συναντά πρόσθετα εμπόδια», σχολιάζει η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη.
Όπως εξηγεί, η ύφεση στην Ευρώπη και η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο περιορίζουν τη δυναμική της και άρα τις πιθανότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίδη, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να τεθούν σε πρώτη προτεραιότητα δράσεις ουσιαστικής στήριξης των εξωστρεφών επιχειρήσεων, με αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, με άμεσες επιστροφές ΦΠΑ και ελαφρύνσεις φορολογικών και γραφειοκρατικών βαρών, καθώς και του μη μισθολογικού κόστους παραγωγής.
Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιεί η πρόεδρος του ΠΣΕ, «οι νέες προβλέψεις για ακόμη βαθύτερη ύφεση το 2013 στην Ελλάδα, σύντομα θα αναθεωρηθούν περαιτέρω προς το δυσμενέστερο, ενώ πέρα από τους μακροοικονομικούς αριθμούς θα πληγούν στην καθημερινότητά τους χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρηματίες».

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του ΠΣΕ και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, τον Δεκέμβριο του 2012 υποχώρησε στο ποσό των 1.295,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 15% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η υποχώρηση αυτή είναι μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων (-13,4%), ενώ αποτελεί τη χειρότερη επίδοση για μήνα Δεκέμβριο της τελευταίας τριετίας.

Σε επίπεδο 12μηνου (Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2012), η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, χωρίς πετρελαιοειδή, ανήλθε στο ποσό των 17.004,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 5,1%.

Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η επίδραση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου στις ελληνικές εξαγωγές, ο ΠΣΕ σημειώνει ότι για το σύνολο του έτους, αντί αύξησης της τάξης του 5,1%, προκύπτει μείωση 2,9% (21.922,5 εκατ. δολ. το 2012 έναντι 22.577,7 εκατ. δολ. το 2011).

Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι για το σύνολο του 2012 προκύπτει μείωση των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ (-1,7%), ενώ αντίθετα σημαντική είναι αύξηση των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες (+17,8%).

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου