4 Φεβ 2013

Πάνω από 8 εκατ. παιδιά ωφελήθηκαν από τα «Φρούτα στα Σχολεία».


Με επιτυχία στέφθηκε το πρόγραμμα διάθεσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία της Ευρώπης, κατά τα πρώτα τρία χρόνια εφαρμογής του, επισημαίνει η Κομισιόν σε έκθεσή της που παρουσίασε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 28 Ιανουαρίου.


Το εν λόγω πρόγραμμα –τόσο το πρόγραμμα Φρούτα Στα
Σχολεία όσο και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Γάλα στο Σχολείο- υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε διαβούλευση ως τις 22 Απριλίου.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, κατά το σχολικό έτος 2010/11, πάνω από 25 εκατ. μαθητές επωφελήθηκαν από τα δύο αυτά προγράμματα, που διένειμαν 300.000 τόνους γάλακτος και 43.000 τόνους φρούτων.

Αυτό το πανευρωπαϊκό σύστημα παρέχει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και μεταποιημένα προϊόντα σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η κατανομή συνοδεύεται από εκστρατείες που εξηγούν τα οφέλη για την υγεία και σχετίζονται με την ενίσχυση και τη στήριξη της γεωργίας, για παράδειγμα μέσω επισκέψεων σε αγροκτήματα ή συνεδρίες κηπουρικής.

Η έκθεση αξιολόγησης δείχνει ότι περισσότερα από 8 εκατ. παιδιά και 54.000 σχολεία το 2010-11 επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία, το οποίο εισήχθη το 2009. Βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό έχει οδηγήσει σε μια αύξηση της πρόσληψης των παιδιών σε φρούτα και των λαχανικά, και, αν συνεχιστεί, θα μπορούσε να έχει μια διαρκή επίδραση στις διατροφικές τους συνήθειες.

Ο κύριος στόχος είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Γύρω στα 22 εκατ. παιδιά στην ΕΕ είναι υπέρβαρα, 5,1 εκατ. είναι παχύσαρκοι, και οι αριθμοί αυξάνονται συνεχώς. Το πρόγραμμα απευθύνεται για παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ιδίως για μαθητές ηλικίας 6-10 ετών και για παιδιά από χαμηλότερες κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο, που τείνουν να έχουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή τους.

Η ΕΕ συγχρηματοδοτεί τα εθνικά προγράμματα μέχρι του ποσοστού του 50%, που αυξάνεται στο 75% για τις φτωχότερες περιφέρειες της Ένωσης. Το υπόλοιπο χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη και / ή ιδιωτικούς φορείς. Επί του παρόντος, συμμετέχουν 24 κράτη μέλη. Το πρόγραμμα είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη δημιουργία επιπλέον ζήτησης για φρούτα και λαχανικά.


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου