16 Φεβ 2013

Πως να βάλετε τα φρούτα στη ζωή σας


Τα φρούτα έχουν τη δροσιά του νερού, όμως παρ΄ όλο που είναι καλοκαιρινός διατροφικός θησαυρός οι Έλληνες - μικροί και μεγάλοι - φαίνεται να τα... σνομπάρουν, πιθανόν επειδή βρίσκουν βαρετό το καθάρισμα αλλά και τη δεδομένη γεύση τους. Αυτός είναι και ο λόγος που οι διατροφολόγοι αποφάσισαν να φορέσουν τον σκούφο του σεφ και να προτείνουν φρουτένιες συνταγές.


«Εκπτώσεις» κάνουν οι Έλληνες στις βιταμίνες: σύμφωνα με έρευνα καταναλώνουν μόλις 8 κιλά φρούτα τον μήνα. Η εξήγηση σύμφωνα με τους ειδικούς είναι οι τσιμπημένες τιμές, αλλά και το ότι αρκετοί βρίσκουν βαρετό το καθάρισμα και τη γεύση τους. Γι΄ αυτό και οι διαιτολόγοι δημιουργούν νέες φρουτένιες συνταγές σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η κατανάλωσή τους.

Πρώτα στον... «Τσελεμεντέ» βρίσκονται τα smoothies: Προσθέτοντας κανείς στο μπλέντερ 300 γραμμάρια βερίκοκα, ένα φλιτζάνι γάλα και θρυμματισμένο πάγο, παρασκευάζει έναν δροσερό χυμό που η θερμιδική αξία του δεν ξεπερνά τις 246 θερμίδες (σημειώνεται πως η ποσότητα αντιστοιχεί σε τρία ποτήρια χυμού).

«Το καλοκαίρι ο οργανισμός διψάει. Όμως, όσο περισσότερο λίπος έχουμε στο πιάτο μας τόσο λιγότερο νερό υπάρχει. Γι΄ αυτό και επιμένουμε για καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο διαιτολόγος - διατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Ρίσβας.

Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία που αφορούν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καταγράφουν μια απογοητευτική εικόνα: ένα στα δύο παιδιά ηλικίας από 3- 12 ετών δεν τρώνε ούτε ένα μήλο ή ένα βερίκοκο κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους εφήβους αγγίζει το 17%. Το αποτέλεσμα είναι 255 κιλά φρούτων να καταλήγουν στα σκουπίδια.

Και όλα αυτά όταν πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά τουλάχιστον τέσσερις με πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών, όπως συστήνουν οι ειδικοί. Ως μερίδα ορίζεται ένα ποτήρι ή ένα φλιτζάνι γεμάτο ή ένα φρούτο μετρίου μεγέθους (στο μέγεθος δηλαδή της γροθιάς).

Η παγίδα των κοκτέιλ

Τα κοκτέιλ με γεύση φρέσκων φρούτων είναι μια δελεαστική πρόταση για τους μεγάλους που ξεχνούν να πιουν φυσικό χυμό το πρωί ή να φάνε ένα φρούτο το απόγευμα, όπως επιτάσσει η μεσογειακή διατροφή.

Στο σημείο αυτό συμφωνούν και οι διαιτολόγοι, επισημαίνοντας ωστόσο μία παγίδα στην οποία συχνά πέφτουν οι ενήλικοι.

«Η δροσερή γεύση των κοκτέιλ ξεγελάει, με αποτέλεσμα αρκετοί να πιστεύουν πως περιέχουν ελάχιστο αλκοόλ, στη πραγματικότητα όμως ένα και μόνο ποτήρι συνήθως κρύβει τρεις μεζούρες ποτού», διευκρινίζει ο κ. Ρίσβας. Αυτός είναι και ο λόγος που προτιμά τα σπιτικά κοκτέιλ, αφού μπορεί κανείς να ελέγξει πόσο αλκοόλ προσθέτει.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου