14 Φεβ 2013

Σουφλί: Η μοναδική ευρωπαϊκή πόλη που παράγει μετάξι.


Η παραγωγή μεταξιού στο Σουφλί έχει μεγάλη ιστορία που ξεκινάει από τα χρόνια του Βυζαντίου. Σήμερα το Σουφλί είναι η μόνη πόλη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη που ασχολείται με την εκτροφή του μεταξοσκώληκα και την επεξεργασία του νήματος από το κουκούλι του.

Το μετάξι μάλιστα που παράγεται στο Σουφλί είναι υψηλής ποιότητας και πολλές φορές θεωρείται καλύτερο ακόμα και
από το κινέζικο. Γεγονός που σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό μονοπώλιο δίνει μεγάλη προοπτική στον τόπο.

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι αναπτυξιακές δυνατότητες που αναμένεται να δημιουργήσει η επαναλειτουργία του αναπηνιστηρίου που κατασκευάστηκε στην περιοχή πριν από 12 χρόνια με όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό για την επεξεργασία του μεταξιού, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ.

«Βλέπουμε τα λάθη του παρελθόντος και αυτή τη στιγμή καλούμαστε να βρούμε λύση για να λειτουργήσει η συγκεκριμένη υποδομή που ανήκει σε μια δημοτική επιχείρηση που βρίσκεται υπό εκκαθάριση.  Το εργαστήριο θα μπορούσε να δώσει στους παραγωγούς μεταξοσκώληκα τη δυνατότητα να αναπηνίζουν ταχύτατα το κουκούλι για να κατασκευάσουν το νήμα του μεταξιού. Κάτι τέτοιο θα μείωνε σημαντικά το κόστος της καλλιέργειας και τις απώλειες μεταξιού κατά την επεξεργασία ενώ θα μπορούσε να αυξήσει κατακόρυφα την ταχύτητα της επεξεργασίας και τις ποσότητες του παραγόμενου και εμπορεύσιμου μεταξιού», εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Βαβίας, με αφορμή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες για το θέμα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Βαβίας κάνει λόγο για μια καινούρια αρχή και μια συνεργασία που ξεκίνησε από το προσωπικό ενδιαφέρον του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Δημήτρη Μελά. Σχολιάζει δε ότι αν λυθεί το πρόβλημα της επεξεργασίας του κουκουλιού, που αυτή τη στιγμή γίνεται μόνο σε ελάχιστα μικρά εργαστήρια, τότε θα μπορεί να αναπηνιστεί μεγάλη ποσότητα μεταξιού.

Ενώ ο παραγωγός Νικόλαος Μπουρουλίτης τόνισε πως: «το αναπηνιστήριο μας είναι απαραίτητο. Αυτή τη στιγμή το Σουφλί είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα και την Ευρώπη που παράγει μετάξι». Συνεχίζει λέγοντας πως « το προϊόν αυτό ζητείται σήμερα από παντού: από εταιρείες αεροναυπηγικής, φαρμακευτικές εταιρείες, την πολεμική βιομηχανία, τον χώρο της κατασκευής μουσικών οργάνων, ακόμη και από τον τομέα των νέων τεχνολογιών».

πηγή: ana-mpa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου