15 Φεβ 2013

Με ξεχωριστή κλίμακα η φορολόγηση γης των επαγγελματιών αγροτών.


Σαφή διαχωρισμό μεταξύ επαγγελματιών αγροτών και ετεροεπαγγελματιών προβλέπει το σχέδιο για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων στις βασικές αρχές του οποίου έχουν καταλήξει, μετά από εβδομάδες διαβουλεύσεων, οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης και το υπουργείο Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο θα κάνει διάκριση μεταξύ αγροτικής γης
(ανεξάρτητα από το αν καλλιεργείται ή όχι) και των υπόλοιπων εκτός σχεδίου εκτάσεων και οικοπέδων.
Η διάκριση θα αφορά αποκλειστικά την αγροτική γη η οποία επίσης θα διαχωριστεί από τις υπόλοιπες εκτός σχεδίου εκτάσεις και θα υποβληθεί σε φορολόγηση με ξεχωριστές κλίμακες και διαφορετικά αφορολόγητα.

Πιο συγκεκριμένα, το σενάριο το οποίο προκρίνεται αυτή τη στιγμή από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το capital.gr,  περιλαμβάνει:

-Διάκριση μεταξύ αγροτικής γης (ανεξάρτητα από το αν καλλιεργείται ή όχι) και των υπόλοιπων εκτός σχεδίου εκτάσεων και οικοπέδων. Στην πρώτη κατηγορία θα συμπεριληφθούν και οι βοσκότοποι.. Ο διαχωρισμός θα γίνεται με βάση τα στοιχεία των αγροτεμαχίων που δηλώνονται στο δεύτερο πίνακα της δήλωσης ακίνητης περιουσίας Ε9 όπου υπάρχουν ενδείξεις για μονοετείς ή πολυετείς καλλιέργειες καθώς και ειδικές προβλέψεις για τη δήλωση παραθαλάσσιων εκτάσεων. Είναι πολύ πιθανό στο δεύτερο πίνακα του Ε9 να προστεθεί και μια νέα στήλη στην οποία οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν αν η εκτός σχεδίου έκταση που διαθέτουν είναι αγροτική γη.

Οι κάτοχοι αγροτικής γης θα φορολογούνται με διαφορετικό τρόπο με γνώμονα αν πρόκειται για επαγγελματίες αγρότες (για τους οποίους η γη είναι ουσιαστικά μέσο παραγωγής ή βιοπορισμού) ή ιδιώτες το βασικό εισόδημα των οποίων δεν προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα (ετεροεπαγγελματίες).

-Για τους ετεροεπαγγελματίες, η αντικειμενική αξία της αγροτικής γης που κατέχουν θα μειώνεται κατά 50% και η φορολόγησή της θα γίνεται με βάση τη νέα κλίμακα για τα κτίσματα και τις εντός σχεδίου εκτάσεις που θα καθιερωθεί στο πλαίσιο του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κλίμακα αυτή θα προβλέπει αφορολόγητο ύψους 50.000 ευρώ και οκτώ έως δέκα κλιμάκια με κατώτατο συντελεστή που θα ξεκινά από 0,1% ή 0,2 και θα φτάνει μέχρι το 1,5% ή το 2%.



-Για τη φορολόγηση της αγροτικής γης που ανήκει σε επαγγελματίες αγρότες θα θεσπιστεί ξεχωριστή ειδική κλίμακα με χαμηλότερο αφορολόγητο όριο το οποίο θα είναι είτε 20.000 ευρώ (το πιθανότερο) είτε 30.000 ευρώ.



Όσον αφορά τα κτίσματα και τα υπόλοιπα ακίνητα που κατέχουν οι επαγγελματίες αγρότες και τα οποία βρίσκονται σε εντός σχεδίου εκτάσεις, η φορολόγηση θα γίνεται με την κλίμακα που θα θεσπιστεί για τους υπόλοιπους φορολογούμενους.

Τσατσάκης Γιάννης


Πηγή: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου