13 Φεβ 2013

Οι απεργίες στα λιμάνια επηρέασαν αρνητικά τις τιμές των κηπευτικών της Κρήτης.


Μικρή μείωση σημειώνουν οι τιμές για τα κηπευτικά θερμοκηπίου της Κρήτης μετά την απεργία των ναυτεργατών που είχε σαν αποτέλεσμα να πάνε για κάποιες ημέρες πίσω οι εξαγωγές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, σε γενικές γραμμές οι τιμές τους κινούνται γύρω στα 80 λεπτά/κιλό με τις μελιτζάνες να φθάνουν μέχρι και το 1,20 ευρώ/κιλό και το αγγούρι στο 1,10 ευρώ/κιλό.
Μέχρι στιγμής η Κρήτη είναι η κύρια παραγωγός κηπευτικών θερμοκηπίου, αφού σε άλλες περιοχές, όπως την Πελοπόννησο και την Πρέβεζα, οι παραγωγοί έχουν ολοκληρώσει την συγκομιδή των προϊόντων τους και ετοιμάζουν τις καλλιέργειες τους που θα ξεκινήσουν να συγκομίζουν την άνοιξη.

«Η τιμή στο αγγούρι είναι περίπου στα 1,10 ευρώ/κιλό, η τομάτα στα 70 λεπτά/κιλό, η πιπεριά περίπου στα 75 με 80 λεπτά/κιλό και οι μελιτζάνες στο 1,20 ευρώ/κιλό.
Οι τιμές έχουν πέσει λίγο και ευτυχώς όχι περισσότερο μετά από τις απεργίες των καραβιών οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουμε κάποιες αγορές του εξωτερικού», αναφέρουν στον ΑγροΤύπο παραγωγοί από την Κρήτη.

Και προσθέτουν «Εμείς τις απεργίες τις “πληρώνουμε” μετά. Οι παραγγελίες γίνονται Δευτέρα και παραδίδουμε την επόμενη εβδομάδα. Οπότε δεν μπορούσαμε να πάρουμε το ρίσκο να πάρουμε παραγγελίες αφού δεν ξέραμε πότε θα λήξει η απεργία».

Ειδικότερα ο κ. Αντώνης Ζαχαριαδάκης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή Ιεράπετρας, τονίζει: «Οι απεργίες είχαν σαν αποτέλεσμα οι ξένοι αγοραστές μας να απευθυνθούν σε άλλες ανταγωνιστικές αγορές και τώρα κάνουμε αγώνα ώστε να ξανακερδίσουμε τις αγορές που χάσαμε».

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου