16 Φεβ 2013

H χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή μειώνει τη χοληστερίνη.


Η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και βάση τις φυτικές τροφές είναι αποτελεσματική μέθοδος προαγωγής της απώλειας βάρους και ανώτερη της συνήθους διατροφής με λίγα λιπαρά στην μείωση της χοληστερίνης. Οι δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες βασίζονται σε ζωικές πρωτεΐνες και μπορούν να προάγουν την απώλεια βάρους, συχνά αποτυγχάνουν να μειώσουν τη χοληστερίνη. Αυτά ήταν τα συμπεράσματα μελέτης που έγινε στο Νοσοκομείο του Αγίου Μιχαήλ στο Τορόντο του Καναδά.


Για να μελετήσει κατά πόσο η αντικατάσταση των πρωτεϊνών από φυτικές τροφές μπορεί να βοηθήσει, ο ερευνητής Δρ Ντέιβιντ Τζενκινς και οι συνεργάτες του κατέγραψαν την απώλεια βάρους και τις αλλαγές στην χοληστερόλη σε 47 υπέρβαρα άτομα, με υψηλή χοληστερόλη που με τυχαία επιλογή πήραν ένα διατροφικό πρόγραμμα με μειωμένους υδατάνθρακες και βάση τα φυτικά τρόφιμα ή μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για τέσσερις εβδομάδες.

Η διατροφή - παρέμβαση, αναφερόμενη και ως Eco-Atkins διατροφή, αποτελούνταν από 26% υδατάνθρακες, 31% πρωτεΐνες λαχανικών και 43% έλαια λαχανικών.

Η διατροφή-ελέγχου αποτελούνταν από 58% υδατάνθρακες, 16% πρωτεΐνες και 25% λιπαρά.

Και οι δυο δίαιτες κάλυπταν το 60% των θερμιδικών αναγκών.

Τα άτομα και των δύο ομάδων έχασαν συγκρίσιμες ποσότητες βάρους, από σχεδόν 816 γραμμάρια. Ωστόσο, η διατροφή Eco-Atkins σχετίστηκε με μεγαλύτερες μειώσεις στην χοληστερίνη.

Επιπλέον, μείωσε την αρτηριακή πίεση, συγκριτικά πάντα με την διατροφή-ελέγχου.

Τα στοιχεία αυτά δίνουν μια σαφή απάντηση που θα βοηθήσουν στον ασφαλή σχεδιασμό διατροφικών τακτικών με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών για την απώλεια βάρους και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Όπως σημειώνουν οι Δρ Κάθριν Τατλ και Τζοαν Μιλτον από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον είναι πρόωρο να συστηθεί η δίαιτα Eco-Atkins ως μέθοδος απώλειας βάρους χωρίς να γίνουν μελέτες επιβεβαίωσης της αποτελεσματικότητας της και σε άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of Internal Medicine.



Πηγή: Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου