29 Ιουν 2012

Υγρή μπαταρία ψεκάζεται σε οποιαδήποτε επιφάνεια – Επαναστατική τεχνολογία.


Μια πρωτοποριακή μπαταρία που μπορεί να ψεκαστεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια ανέπτυξαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Rice στο Τέξας.

Πριν παρουσιάσουν το επίτευγμά τους την Πέμπτη, οι ερευνητές δοκίμασαν την υγρή μπαταρία σε διάφορες επιφάνειες, από πλακάκια μπάνιου μέχρι ποτήρια μπίρας.

Εκτιμάται ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να αναζωογονήσει την ανάπτυξη μπαταριών ιόντων λιθίου, που τροφοδοτούν φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οδηγώντας τελικά σε ελαφρύτερες και λεπτότερες συσκευές.


Για να αναπτύξουν την μπαταρία που ψεκάζεται οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα ίδια συστατικά που περιέχουν συμβατικές μπαταρίες ιόντων λιθίου, στην υγρή εκδοχή τους.

Ειδικότερα, δημιούργησαν υγρές εκδόσεις δύο ηλεκτροδίων, μιας ανόδου, μιας καθόδου και ενός διαχωριστικού από πολυμερές υλικό.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες δοκίμασαν την υγρή μπαταρία σε ποικίλες επιφάνειες, γυάλινες, ατσάλινες, κεραμικές, επίπεδες ή καμπυλωτές.

Μάλιστα σε ένα από τα πειράματά τους ψέκασαν την υγρή μπαταρία σε εννιά πλακάκια μπάνιου, συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Σε ένα από τα πλακάκια είχε ενσωματωθεί ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο, το οποίο φορτιζόταν με λευκό, εργαστηριακό φως.

«Όταν φορτίστηκαν και συνδέθηκαν, τα πλακάκια διέθεταν αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσουν 40 κόκκινα LED για περισσότερες από έξι ώρες», επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Scientific Reports».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, που χαρακτηρίζουν το επίτευγμά τους «παράδειγμα αλλαγής στον σχεδιασμό μπαταριών», η απόδοση της υγρής μπαταρίας ήταν σχεδόν ίδια με αυτή που θα είχε μια συμβατική μπαταρία.

Με τη νέα τεχνολογία κάθε αντικείμενο ή επιφάνεια μπορεί να μετατραπεί σε μπαταρία, τονίζουν οι επιστήμονες.

«Με τα κεραμικά πλακάκια που ψεκάζουμε και μετατρέπουμε σε μπαταρίες θα μπορούσαν να χτιστούν οι εξωτερικοί τοίχοι ενός σπιτιού», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Neelam Singh παρουσιάζοντας τη νέα τεχνολογία την Πέμπτη.

«Οι τοίχοι που ψεκάστηκαν με την υγρή μπαταρία θα μπορούσαν στη συνέχεια να καλυφθούν με φωτοβολταϊκά και αυτός ο συνδυασμός φωτοβολταϊκών και μπαταρίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δέσμευση και την αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας», προσέθεσε ο ερευνητής.


Πηγή:www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου