29 Ιουν 2012

Η Tuta Absoluta απειλεί τη ντομάτα θερμοκηπίου στο Βόλο.


Σε περιοχές όπου καλλιεργείται ντομάτα θερμοκηπίου, υπάρχουν οι εχθροί - ασθένειες tuta absoluta, θρίπες, αλευρώδεις, τετράνυχος, κλαδοσπόριο, έναρξη ωιδίου, όπως διαπίστωσαν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου.


Επισημαίνεται ιδιαίτερα στους καλλιεργητές ότι θα πρέπει αφενός να τηρούν αυστηρά το τελευταίο επιτρεπόμενο χρονικό όριο ψεκασμού πριν τη συγκομιδή, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα κάθε σκευάσματος και αφετέρου να μην συνδυάζουν τα ακαρεοκτόνα με άλλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.Αναλυτικότερα, ανά εχθρό-ασθένεια, οι ειδικοί του Κέντρου συνιστούν τα εξής:


TUTA ABSOLUTA
Οι συλλήψεις ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται με 20 – 25 άτομα/3 ημέρες/παγίδα.
Συνιστώνται επεμβάσεις με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες  όπως: bacillus thuringiensis, spinosad, indoxacarb, emamectin, abamectin, chlorantraniliprole κ.α.)

ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ
Μέτριοι έως υψηλοί είναι οι πληθυσμοί του εντόμου, όπως διαπιστώνουν οι γεωπόνοι. Ο εχθρός μειώνει την παραγωγή με την απομύζηση του φυλλώματος και είναι φορέας ιώσεων, γι' αυτό συνιστώνται τα εξής:
-Για τους παραγωγούς που εφαρμόζουν ολοκληρωμένη καταπολέμηση, τοποθέτηση του φυσικού εχθρού των αλευρωδών  encarsia Formosa
-Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας οι ψεκασμοί για τον αλευρώδη να γίνονται κατά προτίμηση πολύ πρωί ή το σούρουπο, διότι όλος ο πληθυσμός βρίσκεται στο κάτω μέρος των φύλλων, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως  imidacloprid, pyriproxyfen, pymetrozine   κ.α.)

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Να σημειωθεί ότι η προσβολή από τους  εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση από τους παραγωγούς. Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (στα πρώτα στάδια 3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα (με δραστικές ουσίες όπως abamectin, κ.α.)

ΚΛΑΔΟΣΠΟΡΙΟ (Cladosporium fulvum)
Τα συμπτώματα εμφανίζονται πρώτα στα κατώτερα φύλλα. Παρατηρούνται  κυκλικές ή ακανόνιστες κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Σε πιο προχωρημένα στάδια οι κηλίδες γίνονται κιτρινοκάστανες και νεκρωτικές. Στην κάτω επιφάνεια η περιοχή των κηλίδων καλύπτεται από εξάνθηση που έχει χρώμα ανοικτό καστανό ή ελαιοκάστανο. Τα κονίδια μεταφέρονται με τον άνεμο και προκαλούν νέες μολύνσεις.
Την άμεση καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα συστήνουν οι γεωπόνοι και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες, με  κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως boscalid-pyraclostrobin κ.α.)

ΩΙΔΙΟ
Στις περιοχές όπου καλλιεργείται η τομάτα θερμοκηπίου διαπιστώθηκε η έναρξη του παθογόνου μύκητα.
Τα συμπτώματα της προσβολής είναι οι κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες διαμέτρου 10-15 mm που εμφανίζονται στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξάνθηση. Τα κονίδια του μύκητα είναι αερομεταφερόμενα και προκαλούν νέες μολύνσεις.
Συνιστάται καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα με εκλεκτικά ωιδιοκτόνα σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως penocnazole  κ.α. ) και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες.

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου