25 Ιαν 2014

Ζωήρεψε μετά τις γιορτές το εμπόριο των φρούτων.

Ήπια ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις τιµές του µανταρινιού στην ευρωπαϊκή αγορά τις τελευταίες ηµέρες, καθώς ολοκληρώνεται σταδιακά η συγκοµιδή των ποικιλιών µέσης ωρίµανσης. Την ίδια στιγµή οι τιµές των πορτοκαλιών παραµένουν σε επίπεδα ελαφρά χαµηλότερα σε σύγκριση µε πέρυσι, ενώ η µέση τιµή στα ακτινίδια διατηρείται πάνω από το 1 ευρώ το κιλό.



Πιο συγκεκριµένα, η τιµή των µανταρινιών διαµορφώθηκε στα επίπεδα των 0,70-0,90 ευρώ το κιλό (ανάλογα µε το µέγεθος) για της Κληµεντίνες από το Μαρόκο, σε συσκευασίες των 10 κιλών. Αντίστοιχα, τα µανταρίνια της ποικιλίας Minneola προέλευσης Τουρκίας πωλήθηκαν στα επίπεδα των 0,93 ευρώ το κιλό, σηµειώνοντας άνοδο κατά 0,10 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά τα πορτοκάλια, οι ελληνικές Ναβελίνες µε εµπορικό µέγεθος 40 πωλήθηκαν στα επίπεδα των 0,60 ευρώ το κιλό, σε συσκευασίες των 15 κιλών. Αξίζει να σηµειωθεί πως οι ελληνικές τιµές είναι σηµαντικά χαµηλότερες από τις αντίστοιχες ισπανικές για τη συγκεκριµένη ποικιλία, οι οποίες διαµορφώνονται στα 0,86 ευρώ το κιλό.

Με καλούς ρυθµούς κινείται και η απορρόφηση των ακτινιδίων, µε τους βασικούς πελάτες να ζητούν κυρίως µικρά µεγέθη την περίοδο που διανύουµε. Οι τιµές διαµορφώνονται στα 1,15 ευρώ το κιλό για το ελληνικό προϊόν της ποικιλίας Hayward, ενώ ελαφρά υψηλότερες είναι οι τιµές στην Ιταλία, που φτάνουν τα 1,15 ευρώ το κιλό. Εν τω µεταξύ οι τιµές για τα ρόδια της ποικιλίας Wonderful προέλευσης Καλιφόρνιας, διαµορφώνονται στα επίπεδα των 1,55 ευρώ το κιλό, ενώ τα ισραηλίτικα ρόδια της ίδιας ποικιλίας πωλούνται στα 1,88 ευρώ το κιλό.

Του Νίκου Κατσένιου


Πηγή: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου