17 Ιαν 2014

Τροφές σόγιας συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο.

Στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο συντελούν τροφές σόγιας, ενώ μπορεί, επίσης, να βοηθήσουν ανθρώπους να επιβιώσουν καλύτερα, τουλάχιστον σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Ωστόσο, συμπληρώματα με πρωτεΐνη σόγιας δεν έχουν μεγάλο όφελος στην υγεία.


Συγκεκριμένα, ερευνητές ανακάλυψαν ότι Κινέζες που
κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα σόγιας είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο πνεύμονα. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό «Κλινική Ογκολογία» («Journal of Clinical Oncology»), και στηρίζουν την ιδέα ότι η πρόσθεση τροφών σόγιας στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους, σημειώνει η Patel, από το Βορειοδυτικό Πανεπιστήμιο του Σικάγο κάγο, μπορεί ενδεχομένως να χρειαστεί να αλλάξουμε λίγο τη διατροφή μας και να καταναλώνουμε περισσότερα τρόφιμα σόγιας. Τα οφέλη μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που αφορούν την υγεία της καρδιάς.

Ο Gong Yang από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt Medical Center, εξέτασε στοιχεία από μεγάλη έρευνα και ερεύνησε τα αρχεία 444 γυναικών με καρκίνο του πνεύμονα.

Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο που περιλάμβανε λεπτομέρειες για τη διατροφή τους, δυο φορές, στην έναρξη και 2 χρόνια αργότερα.

Από τις 444 ασθενείς, 318 πέθαναν κατά τη διάρκεια των 3 ετών της έρευνας. Η αρχική ανάλυση που περιέλαβε όλες τις ασθενείς έδειξε ότι μεγαλύτερη πρόσληψη τροφών σόγιας συνδεόταν με καλύτερη επιβίωση, μετά την προσαρμογή για δημογραφικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά τρόπου ζωής και άλλους μη κλινικούς παράγοντες.

Όσες ανέφεραν τη λιγότερη κατανάλωση σόγιας είχαν 1,8 φορές περισσότερες πιθανότητες θανάτου, κατά μέσον όρο. Όσες κατανάλωναν την περισσότερη είχαν περίπου 11% χαμηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το εύρημα και προηγούμενες παρατηρήσεις τους για μείωση περίπου 40% του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα σε σύνδεση με υψηλή πρόσληψη σόγιας, παρέχει περαιτέρω στήριξη για το ρόλο της σόγιας στην ανάπτυξη και εξέλιξη του καρκίνου του πνεύμονα.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν υπήρξαν καπνίστριες και υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι διαφορετική νόσος μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών. Στην Ασία, το 80% των γυναικών με καρκίνο πνεύμονα δεν ήταν καπνίστριες.

Η ερευνήτρια πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κληρονομική ευαισθησία σε αυτό. Θα μπορούσε να υπάρχει λοιμώδης νόσος που προκαλεί ορισμένα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα.

Έρευνες υποδεικνύουν ότι άνθρωποι που καταναλώνουν την περισσότερη σόγια έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και οστεοπόρωσης. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν λιγότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης και ενδεχομένως χαμηλότερο κίνδυνο για ορισμένα είδη καρκίνου.

Όπως σημειώνει η Patel, δεν είναι δύσκολο να καταναλώσουμε αρκετή σόγια ώστε να προστατευθούμε δεδομένου ότι η ομάδα υψηλής κατανάλωσης σόγιας κατανάλωνε 25 γραμμάρια σόγιας την ημέρα.

Ωστόσο, έρευνες έδειξαν ότι συμπληρώματα με πρωτεΐνη σόγιας δεν έχουν μεγάλο όφελος στην υγεία. Ωστόσο, τροφές όπως γάλα σόγιας και τοφού έχουν. Η ερευνήτρια εκτιμά ότι η κατανάλωση τροφών στην ολική τους μορφή είναι πιο σημαντική από τα συμπληρώματα.

Η Patel, δήλωσε ότι η έρευνα στην Κίνα, όπου η σόγια είναι φυσιολογικό μέρος της διατροφής και όπου καταναλώνονται λιγότερο συχνά γαλακτοκομικά, υποδεικνύει ότι είναι η σόγια που προσθέτει στο όφελος.

Η σόγια και άλλα φυτικά τρόφιμα περιέχουν ουσίες που μοιάζουν με ορμόνες, τα φυτοοιστρογόνα. Αυτά μπορεί να επηρεάζουν κυτταρική ουσία που ονομάζεται βήτα υποδοχέας οιστρογόνων, δήλωσε η ερευνήτρια. Η ουσία αλληλεπιδρά με μία άλλη, η οποία ονομάζεται EGRF, που είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο σε πολλές περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο συνήθης αιτία θανάτου από καρκίνο. Υπάρχουν πολλοί με καρκίνο πνεύμονα που δεν υπήρξαν καπνιστές. Οι άνθρωποι θα πρέπει να σκεφθούν να ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Η σόγια μειώνει τον καρδιακό κίνδυνο και μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει τον καρκίνο πνεύμονα, κατέληξε η ερευνήτρια.


Πηγή: www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου