22 Ιαν 2014

Οι Γάλλοι φυτεύουν λινάρι, κουκιά και λούπινα.

Με στόχο την απεξάρτηση από τις εισαγόμενες ζωοτροφές, δύο από τις πλέον κτηνοτροφικές περιοχές της Γαλλίας προωθούν την καλλιέργεια τριών πρωτεϊνούχων φυτών: λιναριού, λούπινων και κουκιών.

O Φιλίπ Σιμπέρ, πρόεδρος της GTO.O Φιλίπ Σιμπέρ, πρόεδρος της GTO.
Τη σχετική πρωτοβουλία έχουν αναλάβει οι περιφέρειες της
Βρετάνης και του Λίγηρα (Pays de la Loire) σε συνεργασία με την οργάνωση l'association Graines Traditions Ouest (GTO) που εδώ και χρόνια ασχολείται με τη διατήρηση και προώθηση παραδοσιακών ποικιλιών.

O Φιλίπ Σιμπέρ, πρόεδρος της GTO αναφέρει ότι οι τρεις αυτές καλλιέργειες μπορούν να προσφέρουν στους αγρότες μια αξιόπιστη εναλλακτική στην σόγια που εισάγεται από τη Βραζιλία. Ωστόσο παραμένουν «σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να κερδηθεί μεγαλύτερη αυτονομία σε πρωτεΐνες».

Σήμερα η Ευρώπη παρουσιάζει έλλειμμα στα πρωτεϊνούχα φυτά. Η κτηνοτροφία απορροφά 3,5 εκατ. τόνους φυτικών πρωτεϊνών το χρόνο, εκ των οποίων οι 2,2 εκατ. τόνοι είναι εισαγόμενη σόγια.

Στόχος της γαλλικής πρωτοβουλίας είναι να πάρει μπρος η καλλιέργεια κουκιών, λούπινων και λιναριού στη Γαλλία, χάρη στην ανάπτυξη νέων μεθόδων μεταποίησης και τη δημιουργία δοκιμαστικών αγρών.

Όπως σημειώνουν οι εμπνευστές της, η χρονική συγκυρία είναι ευνοϊκή για την στροφή στις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, αφού η νέα ΚΑΠ προβλέπει ειδικές συνδεδεμένες ενισχύσεις για αυτές. Παράλληλα οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες μπορούν να ενταχθούν στις απαιτήσεις «πρασινίσματος» της νέας ΚΑΠ και ειδικά στο νέο μέτρο της διαφοροποίησης των καλλιεργειών.

Κουρμαδάς Λεωνίδας


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου