15 Ιαν 2014

Υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες για αλλαγές στην εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά για τη φέτα.

Σημαντικές ειδήσεις σχετικά με την εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Καναδά σε ότι αφορά τη Φέτα, προέκυψαν μετά την χθεσινή (14 Ιανουαρίου) συνάντηση του προεδρείου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νότη Μηταράκη. Σύμφωνα με όσα κάνει γνωστά στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, προέκυψε ότι εφόσον δεν
έχει υπογραφεί η συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση (είναι ακόμα στα στάδιο της μονογραφής) μπορούν να συζητηθούν και να αλλάξουν κάποια θέματα. Οι κτηνοτρόφοι έθεσαν στον κ. Μηταράκη, το θέμα της εντοπιότητας ενώ όπως τους ενημέρωσε ο ίδιος, η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (ΜΕΑ) στην Κομισιόν έχει ήδη αποστείλει επιστολή στα αρμόδια όργανα με την οποία ζητάει η παραγωγή της φέτας και στον Καναδά να γίνεται μόνο από αιγοπρόβειο γάλα.

Ειδικότερα, ο κ. Πεβερέτος ανέφερε στον ΑγροΤύπο μετά την συνάντηση που είχε με τον κ. Μηταράκη: «Το ποιο σημαντικό που προέκυψε από την συνάντηση που είχαμε με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νότη Μηταράκη είναι ότι η υπόθεση με την φέτα σε σχέση με την συμφωνίας Ε.Ε. – Καναδά δεν έχει κλείσει. Αυτό συμβαίνει διότι η συμφωνία έχει απλώς μονογραφεί και δεν έχει υπογραφεί ακόμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (δεν υπάρχει τελική υπογραφή της συμφωνίας). Μάλιστα σύμφωνα με όσα μας έγιναν γνωστά το θέμα θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το νέο Ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψουν μετά τις εκλογές του Μαΐου».
Και πρόσθεσε: «Ως εκ τούτου υπάρχει ακόμα το περιθώριο για κάποιες μικρές αλλά ουσιαστικές όμως αλλαγές. Εμείς θέσαμε στον Υφυπουργό Ανάπτυξης το θέμα της εντοποιότητας. Δηλαδή, να μην μπορεί ο Καναδάς να πουλάει φέτα σε Τρίτες χώρες, όπως επίσης και να μην πουλάει φέτα που έχει εισάγει από άλλες χώρες».

Από αιγοπρόβειο γάλα
Επιπλέον ο κ. Πεβερέτος σημειώνει στον ΑγροΤύπο: «μας έγινε γνωστό ότι ή Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Κομισιόν έχει ήδη αποστείλει επιστολή στα αρμόδια όργανα με την οποία ζητάει η παραγωγή της φέτας και στον Καναδά να γίνεται μόνο από αιγοπρόβειο γάλα. Αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό αν επιτευχθεί διότι το μεγαλύτερο ποσοστό γάλακτος που παράγει ο Καναδάς είναι αγελαδινό. Οπότε έτσι μπορούμε να πετύχουμε την μείωση της παραγωγής “φέτας” στην χώρα αυτή.
Τέλος όσον αφορά τις συζητήσεις που γίνονται για την αντίστοιχη εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με την Σιγκαπούρη, ο κ. Μηταράκης μας έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία πριν το 2017 και ότι αυτή την στιγμή δεν γίνονται παρά μόνο κάποιες συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων».



Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου