10 Μαΐ 2012

Κρατάει τη θέση του στις εαρινές καλλιέργειες και φέτος ο ηλίανθος. Μικρή αύξηση των στρεμμάτων βλέπουν παραγωγοί και εταιρείες.


Σταθεροποιητικές τάσεις, κυριαρχούν φέτος στην καλλιέργεια ηλίανθου σε πανελλαδικό επίπεδο αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν θα είναι σίγουρα στα ίδια επίπεδα με το 2011 και ίσως επιτευχθεί και μια μικρή αύξηση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αφού επίσημα στοιχεία θα υπάρχουν μόνο μετά το τέλος της κατάθεσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ, η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων αναμένεται να αγγίξει σε ποσοστό το 10%, τη φετινή περίοδο. Όλα δείχνουν ότι η έλλειψη ρευστότητας των αγροτών και το πλεονέκτημα του ηλίανθου ως καλλιέργεια χαμηλού κόστους, έστρεψε αρκετούς από τους παραγωγούς στο να τον επιλέξουν.

Όσον αφορά το θέμα της τιμής θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την σθεναρή αντίσταση των παραγωγών τελικά οι τιμές των συμβολαίων «έκλεισαν» στα 35 λεπτά το κιλό. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα συμβόλαια της Ομάδας Παραγωγών Αγίου Αθανασίου Δράμας που εξασφάλισαν 37 λεπτά το κιλό (35 λεπτά συν 2 λεπτά για την Ομάδα) για τα συνολικά 10.000 στρέμματα που καλλιεργούν.

Μικρή άνοδος
Για το θέμα των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον Υπεύθυνο Καλλιέργειας και Αξιολόγησης Προϊόντων της εταιρείας «Syngenta», κ. Κώστα Οικονομίδη. «Θεωρούμε ότι τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος είναι περίπου τα ίδια με αυτά που καλλιεργήθηκαν πέρσι (περίπου 650.000 στρ.). Υπολογίζαμε ότι θα υπήρχε μια μικρή αύξηση αλλά αυτό είναι ακόμη υπό διερεύνηση. Πάντως σίγουρα δεν θα έχουμε μείωση», μας αναφέρει οι κ. Οικονομίδης.
Και προσθέτει: «Ένας από τους λόγους που οι παραγωγοί επέλεξαν και φέτος τον ηλίανθο είναι ότι αποτελεί μια καλλιέργεια χαμηλού κόστους. Επίσης οι νέες περιοχές που ξεκίνησαν να καλλιεργούν τα τελευταία δύο χρόνια (π.χ.Σέρρες) βοήθησαν στην μικρή αύξηση των στρεμμάτων. Πλέον σε όλη την Μακεδονία καλλιεργείται ηλίανθος και κάποιες μικρές ποσότητες υπάρχουν και στην Θεσσαλία. Όσον αφορά τις τιμές οι παραγωγοί θα ήθελαν κάτι παραπάνω από 35 λεπτά/κιλό ωστόσο αν σκεφτούμε ότι πριν από 5 χρόνια η τιμή ήταν στα 16 λεπτά/κιλό τότε καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα πάνε καλά. Επίσης αποτελεί μια καλή καλλιέργεια ακόμη και για τα ξηρικά χωράφια σε πιο άγονες περιοχές».

Παραγωγοί – ΕΑΣ – Εταιρείες
Ωστόσο δεν λείπουν και τα προβλήματα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο η Product Manager της εταιρείας «Κ.&Ν. Ευθυμιάδης», κα. Ρεβέκκα Στεφανίδου: «μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί η εισαγωγή σπόρων από την Βουλγαρία. Αυτό επηρεάζει μεν τις πωλήσεις των ελληνικών εταιρειών αλλά μια ακόμα σοβαρή επίπτωση είναι ότι η χώρα μας χάνει από το ανταποδοτικό τέλος, την φορολογία κλπ». Και συμπληρώνει: «Όλα πάντως δείχνουν ότι θα είμαστε στα ίδια στρέμματα με πέρσι ή θα έχουμε μια μικρή αύξηση». Πιο αισιόδοξος ωστόσο εμφανίστηκε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Γκόντιας πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Αγίου Αθανασίου Δράμας. Σύμφωνα με τον κ. Γκόντια: «Η ομάδα παραγωγών του νομού Δράμας φέτος καλλιεργεί 10.000 στρέμματα ενώ σε επίπεδο χώρας υπάρχει η αίσθηση ότι θα έχουμε αύξηση των στρεμμάτων περίπου κατά 10%».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Διδυμοτείχου, κ. Αξιώτης Καμπρούδης τονίζει: «Ακριβή στοιχεία δεν έχουμε ακόμα αφού περιμένουμε το ΟΣΔΕ. Ωστόσο, η αίσθηση που έχω είναι ότι θα είμαστε στα ίδια στρέμματα με πέρσι και ίσως σημειωθεί μια μικρή πτώση σε σχέση με το 2011 (πέρσι καλλιεργήθηκαν 90.000 στρ.) αλλά ακόμα και σε αυτό είμαι επιφυλακτικός. Ο λόγος πάντως που ίσως έχει μειωθεί λίγο φέτος ο ηλίανθος είναι διότι πρέπει να γίνει αμειψισπορά».

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου