10 Μαΐ 2012

Δικαιότερη και πιο βιώσιμη ΚΑΠ ζητούν οι Περιφέρειες.


Στη γνωμοδότηση που υιοθέτησε κατά τη σύνοδο ολομέλειας την περασμένη Παρασκευή, η Επιτροπή των Περιφερειών υπερθεμάτισε την στρατηγική σημασία της μελλοντικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).


Οι δήμαρχοι και πρόεδροι που αποτελούν την Επιτροπή Περιφερειών καλούν για δικαιότερη ΚΑΠ, αφήνοντας χώρο για περαιτέρω αναθεώρηση. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για βιώσιμη ευρωπαϊκή γεωργία και την εφαρμογή της πολιτικής να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν περισσότερο με την πραγματικότητα.
«Η ευρωπαϊκή γεωργία θα πρέπει να ξεπεράσει σημαντικές προκλήσεις στα χρόνια και τις δεκαετίες
που έρχονται, περιλαμβανομένης της ασφάλειας των τροφίμων, της προστασίας του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής, της διαφύλαξης του περιβάλλοντος της περιφέρειας και του προτύπου ζωής των αγροτών. Είναι συνεπώς ένα θεμελιώδες ζήτημα για την Ευρώπη, ιδιαίτερα καθώς η αγροτική γη καλύπτει το 47% του ευρωπαϊκού εδάφους και η Ευρώπη έχει σχεδόν 12 εκατ. αγρότες εκ των οποίων το 70% αφορά μικρές εκμεταλλεύσεις ή λιγότερο από 50 στρέμματα», διαμήνυσε ο Ρενέ Σουσόν, πρόεδρος της περιφέρειας Οβέρν και εισηγητής της γνωμοδότησης για το μέλλον της ΚΑΠ, που υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία.
Η γνωμοδότηση καταπιάνεται με όλες τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρουσιάστηκε τον Οκτώβρη του 2011 για την αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά το 2013.
Με στόχο την υπερπήδηση των πολυάριθμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή γεωργία, η Επιτροπή Περιφερειών ορίζει τις απόψεις της σε αρκετά σημεία – κλειδιά της μελλοντικής ΚΑΠ. Η ανάγκη διατήρησης ενός φιλόδοξου προϋπολογισμού ικανού να διαχειριστεί θέματα όπως η ασφάλεια των τροφίμων, η βιωσιμότητα, η ανταγωνιστικότητα σε όλες τις μορφές της γεωργίας και η ισορροπημένη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.
Η ανάγκη για δημόσια ρύθμιση των αγροτικών αγορών. Η Επιτροπή Περιφερειών ζητά την επαναξιολόγηση θεμάτων όπως είναι η κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος και ζάχαρης καθώς επίσης και τα δικαιώματα φύτευσης στον αμπελοοινικό τομέα.
Επίσης τη σταδιακή σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο τη διαφύλαξη της δικαιότερης κατανομής των ενισχύσεων λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση των αγροτών.
Μεγαλύτερη προσπάθεια στην προώθηση περιοχών με μόνιμους φυσικούς περιορισμούς αφήνοντας στην άκρη έως 10% των πόρων του πρώτου πυλώνα της ΚΑΠ.
Μεγαλύτερη ευελιξία στα «πράσινα» μέτρα.
Διατήρηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές.
Εισαγωγή των θεματικών υπο-προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης με στόχο την προώθηση προϊόντων με επώνυμες ετικέτες που υποδηλώνουν ποιότητα και αγροτική παραγωγή από περιαστικές περιοχές.
Στήριξη της αγροτικής έρευνας και καινοτομίας αφήνοντας στην άκρη 10% των πόρων από τον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ.
Περισσότερα: http://cor.europa.eu/en/news/pr/Pages/comite-des-regions-propose-PAC-plus-juste-ambitieuse.aspx

Tαγκαλάκη Έλενα


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου