7 Μαΐ 2012

FAO: Μικρή πτώση των τιμών των τροφίμων μέσα στον Απρίλιο – Όλες οι τάσεις για την παγκόσμια παραγωγή.


Δημοσιεύτηκε η καινούργια έκθεση του FAO για τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων. Σύμφωνα με αυτήν, παρατηρείται μια πτώση των τιμών τον Απρίλιο κατά 1,4% σε σχέση με τον Μάρτιο. Η πτώση αυτή έρχεται μετά από μια σειρά τριών μηνών ανόδου, αν και κινούνται χαμηλότερα από τα επίπεδα του περσινού Απριλίου και πολύ υψηλότερα από την περίοδο πριν το 2008 οπότε και ξεκίνησε η διατροφική κρίση. Αναλυτικά, η πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών εκτιμά ότι θα φτάσει σε νέο ρεκόρ μέσα στο 2012, περίπου στα 2,37 δις τόνους.

Σιτηρά
Στο σιτάρι προβλέπεται η παραγωγή 675 εκ. τόνων (μείωση-3,6%), με κύριες χώρες στις οποίες αναμένεται μείωση να είναι η Ουκρανία, το Καζακστάν, η Κίνα, το Μαρόκο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μείωση προβλέπεται να παρουσιαστεί και στην κατανάλωση σιταριού.
Για τον αραβόσιτο και τα μικρότερης σημασίας σιτηρά, προβλέπεται σημαντική αύξηση από 1,164 δις τόνους το 2011 σε 1,207 δις τόνους το 2012. Για το ρύζι, η παγκόσμια παραγωγή θα φτάσει τα 488 εκ. τόνους (αύξηση+1,7%). Η υποχώρηση της ζήτησης και η επάνοδος της Ινδίας ως σημαντικός εξαγωγέας, βοηθούν στη συγκράτηση των τιμών. Υπενθυμίζεται ότι η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού προβλέπεται να ξεπεράσει την ζήτηση για 8η συνεχή χρονιά.

Ελαιούχοι Σπόροι
Μετά από δύο περιόδους με σχετικά καλή τροφοδοσία της αγοράς, το 2011/2012 προβλέπεται «σφιχτό» για την αγορά τους. Η παγκόσμια παραγωγή δεν φτάνει για να ικανοποιήσει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα προϊόντα αυτά (τόσο για το λάδι, όσο και για την πίτα που προορίζεται για τη διατροφή των ζώων). Η παγκόσμια παραγωγή σόγιας θα σημειώσει πτώση κατά 10%, ενώ για τα υπόλοιπα φυτά αν και αναμένεται αυξημένη παραγωγή, η αύξηση δεν θα είναι αρκετή ώστε να υπερκεράσει την απώλεια από τη σόγια. Έτσι συνολικά η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 4%. Η κατάσταση αυτή προβλέπεται να διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

Ζάχαρη
Η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης αναμένεται να φτάσει τα 173 εκ. τόνους (αύξηση +4,6% σε σχέση με πέρσι). Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η παραγωγή προβλέπεται να ξεπεράσει τη ζήτηση και έτσι αναμένεται να «ξαναχτιστούν» τα εθνικά αποθέματα των χωρών. Η αύξηση της παραγωγής οφείλεται στη σημαντική αύξηση των εκτάσεων καλλιέργειας και στις αυξημένες εισροές (λιπάσματα φυτοπροστατευτικά προϊόντα), αλλά και τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Η πτώση της παραγωγής στη Βραζιλία, προβλέπεται να αναπληρωθεί από τις αυξήσεις στην Ταϊλάνδη και την Ινδία.

Ζωικά Προϊόντα
Η παγκόσμια παραγωγή κρέατος θα αυξηθεί φτάνοντας τα 302 εκ. τόνους (αύξηση +2%). Οι σημαντικότερες αυξήσεις παρατηρούνται στην πτηνοτροφία και τη χοιροτροφία και παρατηρούνται περισσότερο στις αναπτυσσόμενες χώρες παρά στις ανεπτυγμένες. Βασικοί παίκτες στην παγκόσμια αγορά προβλέπεται να είναι η Βραζιλία και η Ινδία.
Σε ότι αφορά το γάλα, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,7% φτάνοντας τα 750 εκ. τόνους. Οι σημαντικότερες αυξήσεις αναμένονται στην Ασία, ενώ η ζήτηση εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να είναι υψηλή.
Η ισχυρή ζήτηση βοηθά στην αύξηση της παραγωγής των αλιευμάτων, στην επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών και στη διατήρηση υψηλών τιμών. Έτσι η παραγωγή προβλέπεται να φτάσει τα 157,3 εκ. τόνους (αύξηση +2,1%). Η αύξηση αυτή κυρίως οφείλεται στις ιχθυοκαλλιέργειες καθώς η αλιεία έχει δεχθεί πλήγμα από τους περιορισμούς αλιείας μικρών ψαριών στον Ειρηνικό Ωκεανό, κάτι που όμως προβλέπεται ότι θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα στην αειφορία της αλιείας.
Τερτυλλιανός Μήτσης
Δείτε εδώ όλη την έκθεση του FAO (αγγλικό κείμενο)

Πηγή:www.agrotypos.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου