14 Ιουλ 2012

Συνεργατικούς σχηματισμούς προωθεί η Κεντρική Μακεδονία.


Ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη και ένα τεράστιο κρουαζιερόπλοιο ετοιμάζεται να αγκυροβολήσει στο λιμάνι. Η ναυτιλιακή εταιρεία έχει ήδη κάνει τις συνεννοήσεις με τις αρχές και οι τουρίστες ετοιμάζονται να κατεβούν από το πλοίο. Γεύονται το πρωινό τους κουλούρι, μια τοπική χαρακτηριστική γεύση, και ξεκινούν μια ξενάγηση στην πόλη. Επιστρέφοντας λίγο πριν αναχωρήσει το πλοίο, αποφασίζουν να δοκιμάσουν τις παραδοσιακές γεύσεις της Θεσσαλονίκης στο εστιατόριο του λιμανιού.
Την ίδια στιγμή δεκάδες άλλοι άνθρωποι σπεύδουν, εν μέσω θέρους, να κλείσουν τα ακτοπλοϊκά τους εισιτήρια για κάποιον κοντινό ή μη τουριστικό προορισμό.

Τις δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα σε όλων των ειδών τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με το
λιμάνι, από τον πωλητή των κουλουριών μέχρι τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, φέρνει ως παράδειγμα συνεργατικού σχηματισμού (cluster) η Νεκταρία Μπερίκου, υπεύθυνη διαχείρισης έργων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών, Corallia. Στόχος μιας τέτοιας συνεργασίας, όπως λέει, είναι να έρθουν κοντά άνθρωποι από διαφορετικούς τομείς και να μάθουν να συνεργάζονται ώστε να προωθήσουν προϊόντα, υπηρεσίες, γνώση, καινοτομία και οποιαδήποτε πρακτική μπορεί να καταστεί ανταγωνιστική στο εσωτερικό της χώρας αλλά και τη διεθνή αγορά.

Το ίδιο παράδειγμα συνεργασίας προσφέρει, άλλωστε, μια πληθώρα δυνατοτήτων εφαρμογής, σε χώρους όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η αγροδιατροφή κ.α. Σε αυτό το μήκος κύματος, πριν λίγο καιρό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δημιούργησε κοινό μέτωπο επιχειρηματικότητας με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και 54 ακόμη φορείς που αποφάσισαν να συγκροτήσουν ένα cluster για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της περιοχής.

Στις 12 Ιουλίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ClusterPoliSEE» του χρηματοδοτικού εργαλείου «Νοτιοανατολική Ευρώπη» (South East Europe), για την υποστήριξη της ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών, μαζί με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και την Corallia, μονάδα του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά» που εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Το επόμενο χρονικό διάστημα οι τρεις αυτοί φορείς από ελληνικής πλευράς, μαζί με 17 ακόμη από την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Κροατία και τη Σερβία, θα συζητήσουν τις εμπειρίες που έχει ο καθένας στον τομέα αυτό. Θα συναντηθούν, θα ανταλλάξουν καλές πρακτικές, θα εκπαιδεύσουν νέους ανθρώπους και θα δημιουργήσουν έναν χώρο κοινωνικής δικτύωσης ώστε να προωθήσουν παρόμοιες δράσεις.

«Η εμπειρία της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών από το 2006 μέχρι σήμερα, στον συντονισμό των συνεργασιών μεταξύ βιομηχανιών, πανεπιστημίων, εταιρειών, φορέων του δημοσίου και ερευνητικών κέντρων περιλαμβάνει εφαρμογές νανομικροηλεκτρονικής και διαστημικής τεχνολογίας καθώς και τεχνολογίες παιγνίων και ηλεκτρονικών εφαρμογών λογισμικού» τονίζει στο ΑΜΠΕ η κ. Μπερίκου. Υπογραμμίζει δε ότι οι προοπτικές είναι τεράστιες και έχουν ιδιαίτερα εξαγωγικό χαρακτήρα. Αυτό που έπεται, είναι να ενημερωθούν οι φορείς για τις δυνατότητες που υπάρχουν και τον τρόπο που προτείνεται μέσα από τα clusters ώστε να τις προωθήσουν.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου