24 Ιουλ 2012

Κινδυνεύει η δεύτερη δόση των Νέων Αγροτών;


Μέχρι τις 4 Αυγούστου είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν φάκελο οι Νέοι Αγρότες του προγράμματος ενίσχυσης (Μέτρο 112), που θέλουν να λάβουν τη δεύτερη δόση. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές από τις προϋποθέσεις που χρειάζονται είναι… στον αέρα.


Το πιο σοβαρό, όπως αναφέρει και το Περιφερειακό Συμβούλιο Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων της Π.Ε. Λάρισας, είναι ότι: «Οι περισσότεροι Νέοι Αγρότες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα το 2009 είχαν συμπεριλάβει επενδύσεις στις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις μέσω Σχεδίων Βελτίωσης σε εφαρμογή της ΚΥΑ 724/2010, αφού τα δυο προγράμματα συμπληρώνει το ένα το άλλο. Οι μεγάλες επενδύσεις όπως κατασκευή στάβλου
και αποθήκης, θερμοκηπίου, εγκατάσταση μόνιμων φυτειών κ.α. είχαν προβλεφθεί και προγραμματιστεί στο σχέδιο δράσης τους να πραγματοποιηθούν μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης και να καταστεί εν τέλει βιώσιμη η αγροτική εκμετάλλευση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Νέοι Αγρότες που συμπεριέλαβαν επενδύσεις στο σχέδιο δράσης τους άνω των 50.000 ευρώ έλαβαν και μεγαλύτερη βαθμολογία για την κατάταξή τους και αξιολόγησή τους στο πρόγραμμα.
Η καθυστέρηση των ατομικών αποφάσεων έγκρισης πράξης των Σχεδίων Βελτίωσης προκαλεί σκεπτικισμό και δισταγμό για την υλοποίηση των παραπάνω επενδύσεων παρά την προφορική σύσταση της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, αφού κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει την ένταξη του Νέου Αγρότη και στο Σχέδιο Βελτίωσης.
Οι ιδιώτες μελετητές και σύμβουλοι των Νέων Αγροτών, δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας δεν ενθαρρύνουν τους πελάτες τους στην πραγματοποίηση των επενδύσεων δίχως την έκδοση και υπογραφή των ατομικών αποφάσεων έγκρισης του Σχεδίου Βελτίωσης». Το παράδειγμα που δίνουν οι γεωπόνοι της Λάρισας είναι η περίπτωση ενός νέου αγρότη που στο σχέδιο δράσης του κυρίως περιλαμβάνονταν η ίδρυση πτηνοκτηνοτροφικής μονάδας και δεν έχει κατασκευάσει τις σταβλικές εγκαταστάσεις. Υποχρεούται όμως μέχρι τις 4 Αυγούστου 2012 να καταθέσει μαζί με το φάκελο πληρωμής β’ ή/και γ΄ δόσης εγκεκριμένη Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση ή/και άδεια ίδρυσης πτηνοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, πράγμα που δεν είναι εφικτό.
Έτσι, οι γεωπόνοι και οι δικαιούχοι του προγράμματος προτείνουν:
1. Παράταση του χρόνου υλοποίησης για τους Νέους Αγρότες που είχαν συμπεριλάβει τις βασικές τους επενδύσεις σε Σχέδιο βελτίωσης.
2. Ταχύτερη αξιολόγηση Σχεδίων.
3. Να επανέλθει η αξιολόγηση, εφαρμογή, επίβλεψη και επιτόπιος έλεγχος στις Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και να γίνεται όπως στο παρελθόν.

Αλεξανδρής Πέτρος


Πηγή:www.agronews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου