24 Ιουλ 2012

Τροφές με θεραπευτικές ιδιότητες.


Από πολλούς θεωρούνται θεραπευτικές τροφές. Είναι πλούσια σε νερό, πρωτεΐνες, λίπη, σάκχαρα, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και οργανικά οξέα, τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες, θωρακίζουν τον οργανισμό ακόμη και απέναντι σε καρκινοπάθειες και αντιμετωπίζονται από τους επιστήμονες ως μία από τις διατροφικές συνήθειες που ανοίγουν τον δρόμο προς τη μακροζωία.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι ευεργετικές επιδράσεις τους δεν έχουν εξερευνηθεί πλήρως και κατατείνουν στο ότι η κατανάλωση φρούτων ενεργοποιεί τις αυτοθεραπευτικές δυνάμεις του οργανισμού. Οι βασικές ιδιότητες των καλοκαιρινών φρούτων και τα κυριότερα οφέλη τους για την ανθρώπινη υγεία έχουν ως εξής:

ΚΑΡΠΟΥΖΙ
Πλούσιο σε βιταμίνες, κάλιο, φυτικές ίνες

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το καρπούζι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας πολύ γευστικός συνδυασμός νερού και ζάχαρης χωρίς καθόλου θρεπτικές ουσίες. Η αλήθεια είναι όμως πολύ διαφορετική.
Οι σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το καρπούζι είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Επιπλέον, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρο και θερμίδες, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και λίπη.
Ολα τα παραπάνω χαρακτηριστικά μετατρέπουν το καρπούζι σε φρούτο που είναι πολύ ωφέλιμο για την υγεία του ανθρώπου.
Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α βοηθά στην καλύτερη υγεία των ματιών και ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού που καταπολεμούν τις μολύνσεις.
Η βιταμίνη Β6 βοηθά στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η μελατονίνη, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να καταπολεμούν το άγχος, τις φοβίες και τον πανικό και να συμβάλλουν στην καλή ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου.
Η βιταμίνη C θωρακίζει τον οργανισμό για να καταπολεμήσει καλύτερα διάφορες μολύνσεις και προστατεύει από αντιοξειδωτικές ουσίες που επιταχύνουν τους μηχανισμούς γήρανσης.
Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε κάλιο σημαίνει ότι το συγκεκριμένο φρούτο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και πίεσης, ενώ οι φυτικές ίνες του βοηθούν στις κινήσεις του εντέρου.
Η γλυκιά γεύση του καρπουζιού κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι έχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Στην πραγματικότητα, όμως, ένα καρπούζι έχει περιεκτικότητα ζαχάρου σε ποσοστό περίπου 5%, κάτι που σημαίνει ότι περιέχει μόνο το μισό ζάχαρο σε σχέση με το ποσοστό ενός μήλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο φλιτζάνια καρπούζι έχουν μόνο 80 θερμίδες.
Το καρπούζι έχει μεγάλη περιεκτικότητα από την ουσία λυκοπένιο που του δίνει και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του. Το λυκοπένιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση με ευεργετικές ιδιότητες για το καρδιακό και αγγειακό σύστημα.
Τέλος, οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν την ουσία cucurbocitrin που βοηθά στη μείωση της πίεσης και στη βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών.

ΡΟΔΑΚΙΝΟ
Ιδανικό και για αδυνάτισμα
Αυτό το ζουμερό φρούτο με το έντονο άρωμα θεωρείται συνώνυμο του καλοκαιριού. Δεν είναι, όπως φαίνεται, τυχαίο το γεγονός ότι πρόκειται για το περισσότερο καλλιεργούμενο οπωρο­φόρο δέντρο στον κόσμο μετά τη μηλιά, με τη χώρα μας να κατέχει σημαντική θέση στην παγκόσμια αγορά.
Τα ιχνοστοιχεία, τα μέταλλα και οι βιταμίνες του επιδρούν ευεργετικά σε άτομα που υποφέρουν από άγχος, υπερένταση και κόπωση, ενώ οι διαλυτές φυτικές ίνες του μειώνουν τη χοληστερίνη και βοηθούν στο αδυνάτισμα. Χάρη στη βιταμίνη C που περιέχουν τα ροδάκινα προστατεύουν τους βλεννογόνους, μεταξύ των οποίων και του στομαχιού, με αποτέλεσμα να προφυλάσσουν τον οργανισμό από γαστρεντερικές διαταραχές. Το λυκο­πένιο, η βιταμίνη Ε και τα καροτένιά του βοηθούν στην πρόληψη αρκετών μορ­φών καρκίνου και στη θωράκιση του οργανισμού απέναντι σε κρυολο­γήμα­τα και ασθένειες μέσω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΠΕΠΟΝΙ
Δροσερό, αρωματικό, αλλά και θρεπτικό
Το πεπόνι είναι ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα των Ελλήνων τόσο λόγω της γλυκιάς και ευχάριστης γεύσης του, που δροσίζει τον οργανισμό, όσο και των πολλών θρεπτικών συστατικών του που βοηθούν τον οργανισμό χωρίς να δίνουν μεγάλο αριθμό θερμίδων.
Συγκεκριμένα, στα 100 γραμμάρια το πεπόνι έχει 34 θερμίδες, 8,16 γραμμάρια υδατάνθρακες και 90 γραμμάρια νερό. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C και σε θειαμίνη, νιασίνη και κάλιο, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Το πεπόνι είναι καλύτερα να τρώγεται ώριμο γιατί σε διαφορετική περίπτωση παράγει πολύ μικρότερες ποσότητες από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά. Οσο ωριμότερο είναι το πεπόνι δε τόσο μεγαλύτερα ποσοστά Β καροτίνης περιέχει.
Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι το πεπόνι περιέχει έναν παράγοντα που εμποδίζει τη συσσώρευση των ανθρώπινων αιμοπεταλίων με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται οι συνθήκες που ευνοούν τις δημιουργίες θρόμβων και συνεπώς την πρόκληση καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Το κάλιο του πεπονιού συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, ενώ ταυτόχρονα έχει διουρητική δράση. Οσο μεγαλύτερα επίπεδα καλίου έχει ο οργανισμός τόσο χαμηλότερη είναι η πίεση του αίματος. Επιπροσθέτως, το κάλιο μπορεί να παρεμποδίσει τη δράση της κακής χοληστερόλης που αποβαίνει επιζήμια για τον οργανισμό.
Η ελαφριά του γεύση δεν πρέπει να ξεγελά γιατί έχει μεγάλη ποσότητα φυσικής ζάχαρης και η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σωματικό βάρος μας. Επίσης, δεν πρέπει να μένει κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα γιατί η βιταμίνη C που περιέχει καταστρέφεται γρήγορα αν εκτεθεί στον αέρα.

ΑΧΛΑΔΙ
Καταπολεμά την υπέρταση, προλαμβάνει εγκεφαλικά
Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας τομέας της ανθρώπινης υγείας που να μην ευνοείται από την κατανάλωση αχλαδιών, τα οποία προτιμώνται το καλοκαίρι καθώς βοηθούν το σώμα να δροσιστεί. Το φρούτο αυτό αποτελεί εξαιρετική πηγή υδατοδιαλυτών φυτικών ινών. Περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, Ε, φυλλικό οξύ και νιασίνη και μεγάλες ποσότητες χαλκού, φωσφόρου και καλίου. Επίσης περιέχει μικρές δόσεις ασβεστίου, χλωρίου, σιδήρου, μαγνησίου, νατρίου και θείου. Τα οφέλη του στην ανθρώπινη υγεία είναι πολύ πλούσια. Χάρη στην αντιοξειδωτική του ουσία γλουταθειόνη καταπολεμά την υπέρταση και προλαμβάνει εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης, οι αυξημένες ποσότητες βιταμίνης C και χαλκού που χαρακτηρίζουν τα αχλάδια έχουν ως αποτέλεσμα να προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Η πηκτίνη που περιέχουν μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, οι φυτικές ίνες τους ενισχύουν τη λειτουργία του εντέρου, ενώ η κατανάλωση χυμού αχλαδιών καταπολεμά τη δυσκοι­λιότητα. Παράλληλα, συνιστούν άμεση πηγή ενέργειας εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φρουκτόζη και γλυκόζη. Τα αχλάδια εμφανίζουν επιπρόσθετα αντιφλεγμονώδη δράση, υψηλή περιεκτικότητα σε βόριο και ως εκ τούτου καθυστερούν την εμφάνιση της οστεοπόρωσης, θεωρούνται ιδανικά για τις εγκύους επειδή έχουν πολύ φυλλικό οξύ το οποίο αναπτύσσει το νευρικό σύστημα των βρεφών, απομακρύ­νουν το φλέμα και ο χυμός τους, ζεστός και ανακατεμένος με μέλι, θεωρείται βάλσαμο για τις φωνητικές χορδές.

ΣΤΑΦΥΛΙ
Προστατεύει την καρδιά και τα κύτταρα
Είναι το φρούτο της αποτοξίνωσης και της μακροζωίας. Πολλές είναι οι επιστημονικές έρευνες που έχουν αφιερωθεί στις ευεργετικές ιδιότητές του, ενώ διαρκώς νέα επιστημονικά αποτελέσματα βγαίνουν στο φως.
H ρεσβερατρόλη που περιέχεται στο σταφύλι είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνά τους και θεωρείται ως το ενεργό συστατικό που κάνει το φρούτο αυτό να έχει θετικές επιδράσεις στην καρδιά και παράλληλα να παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Tα θετικά αποτελέσματα της ουσίας έχουν απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες απομονώνουν τη ρεσβερατρόλη και την πωλούν ως ξεχωριστό φαρμακευτικό σκεύασμα για την καρδιά και την προστασία των κυττάρων.
Εκτός από τη ρεσβερατρόλη, το σταφύλι περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία συμβάλλουν όχι μόνο στην καρδιαγγειοπροστατευτική δράση του σταφυλιού, αλλά και στη θεραπεία διάφορων λοιμώξεων. Eρευνητές του Πανεπιστημίου του Wisconsin απέδειξαν, επίσης, ότι το σταφύλι αυξάνει την καλή χοληστερίνη, καταπολεμά τους θρόμβους, συμβάλλει στην αγγειοδιαστολή και πειραματικά εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων σε πειραματόζωα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σταφύλι ενισχύει επίσης τα επίπεδα οιστρογόνων, μάχεται τα μικρόβια, αυξάνει την απορρόφηση ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών, την καλύτερη γεύση και όσφρηση, πέψη, σεξουαλική ικανότητα, πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης, αναστολή υπερτροφίας του προστάτη.
Το εκχύλισμα σταφυλιού ανακουφίζει τους πάσχοντες από αλλεργία και ενισχύει την πνευματική διαύγεια. Tέλος, η κατανάλωση του εν λόγω φρούτου αποτρέπει τον σχηματισμό λίθων στη χολή, ενώ σε περιπτώσεις σακχαρώδους διαβήτη η μέτρια κατανάλωσή του φαίνεται ότι ρυθμίζει ευνοϊκά τις τιμές του σακχάρου.

ΠΑΠΑΓΙΑ
Το «ιερό δέντρο» των Μάγια
Αν και η καταγωγή της παπάγιας είναι από τη Νότια Αμερική, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στη χώρα μας τόσο για τη γεύση της όσο και για τα πάμπολλα θρεπτικά συστατικά της που βοηθούν στη βελτίωση της υγείας του ανθρώπου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι Μάγια την ονόμαζαν «δέντρο της ζωής» και τη θεωρούσαν ιερή, ενώ πολλές φτωχές οικογένειες στις τροπικές χώρες τη φυτεύουν στις αυλές των σπιτιών ξέροντας ότι τα θρεπτικά της συστατικά είναι αρκετά για να τους εξασφαλίσουν τουλάχιστον την επιβίωση. Το ώριμο φρούτο τρώγεται συνήθως ωμό, χωρίς τη φλούδα και τα κουκούτσια. Το άγουρο φρούτο, που διατηρεί το πράσινο χρώμα του, μπορεί να φαγωθεί μαγειρεμένο με κάρυ, σιγοβρασμένο ή σε σαλάτα. Τόσο το ώριμο όσο και το άγουρο φρούτο είναι πλούσια σε ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη. Πρόκειται για μια πρωτεάση που έχει τη δυνατότητα να διαλύει τις σκληρές ίνες του κρέατος και για τον λόγο αυτό θεωρείται ότι βοηθά σημαντικά στη διαδικασία της πέψης. Η κατανάλωση των άγουρων καρπών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους υπερτασικούς, ενώ αρκετοί ερευνητές θεωρούν ότι έχουν σημαντικές αφροδισιακές ιδιότητες.
Οι σπόροι της παπάγιας είναι αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικοί, ενώ μειώνουν και τους πόνους του στομαχιού. Τέλος, τα ένζυμα που περιέχει ο χυμός της παπάγιας μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των γαστρεντερικών αερίων.

ΑΝΑΝΑΣ
Ιδιαίτερα δημοφιλής και με μεγάλη διατροφική αξία
Ο ανανάς είναι, εκτός από το δημοφιλέστερο τροπικό φρούτο μετά την μπανάνα, και το καλοκαιρινό φρούτο με τη μεγαλύτερη διατροφική αξία. Η σύστασή του αποτελείται από βιταμίνες, ανόργανα άλατα, φυτικές ίνες και ένζυμα που βελτιώνουν σημαντικά τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει, επίσης, ότι όσοι τρώνε συστηματικά ανανά μπορούν να διατηρήσουν πιο εύκολα το ιδανικό σωματικό βάρος τους. Μια ματιά στη χημική σύσταση του ανανά, έτσι όπως καταγράφεται από το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, αποδεικνύει με το παραπάνω του λόγου το αληθές: Μεταξύ των συστατικών του είναι οι βιταμίνες Α, Β6, C, Ε και Κ, η Β καροτίνη, το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος, το νάτριο, το κάλιο και ο χαλκός.
Ο ανανάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων που του αποδίδονται. Ερευνες έχουν δείξει ότι τα ιχνοστοιχεία του φρούτου βοηθούν το καρδιακό και το κυκλοφορικό σύστημα διαλύοντας τους θρόμβους, ενώ έχει και διουρητικές ιδιότητες. Ο ανανάς περιέχει ένα μείγμα ενζύμων το οποίο είναι γνωστό με την ονομασία «βρομελίνη».
Η βρομελίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλές και σημαντικές ιδιότητες, με πρώτη να μπλοκάρει την παραγωγή των ουσιών εκείνων που προκαλούν φλεγμονές στο σώμα. Ερευνες έδειξαν επίσης πως βοηθά στη μείωση των οιδημάτων που προκαλεί η αρθρίτιδα, καταπραΰνει τα συμπτώματα ασθενειών όπως η ιγμορίτιδα και επιταχύνει την επούλωση των πληγών που προέρχονται από τραυματισμούς και χειρουργικές επεμβάσεις.
Τέλος, η κατανάλωση ενός ανανά μετά το γεύμα βοηθά τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας.

ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ
Είναι από τα πιο περιφρονημένα φρούτα του καλοκαιριού, δεν υστερούν όμως σε θρεπτική αξία.
Εχουν μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου από ό,τι τα άλλα φρούτα, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και περιέχουν οργανικά οξέα, σάκχαρα και φυτικές ίνες που τα καθιστούν ευεργετικά για όσους αντιμετωπίζουν εντερικές διαταραχές. Ποτάσιο, μαγνήσιο, σελήνιο, κάλιο, φώσφορο και καροτίνες είναι μερικά από τα στοιχεία που συστήνονται σε όσους έχουν έντονη φυσική δραστηριότητα για ώρες, προκειμένου να ανακτά ο οργανισμός τις ουσίες που έχει χάσει. Τα μούσμουλα τα περιέχουν όλα και κατά συνέπεια η κατανάλωσή τους θεωρείται ιδανική για την αποκατάσταση του οργανισμού ύστερα από έντονη προσπάθεια.

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ
Υπέροχη γεύση, πολλά τα θρεπτικά του συστατικά
Αν και μπορούμε να βρούμε ακτινίδια όλες τις εποχές του χρόνου, το καλοκαίρι είναι η εποχή που συνή­θως τα απολαμβάνουμε περισσότερο. Πρόκειται για ένα φρούτο που, εκτός από την υπέροχη γεύση του, έχει και πολλά θρεπτικά συστατικά που του δίνουν μεγαλύτερη διατροφική αξία από πολλά άλλα φρούτα.
Ετσι, το ακτινίδιο περιέχει σημαντική ποσότητα καλίου, όση ακριβώς και μία μπανάνα, μαγνήσιο, ιχνοστοιχεία, ενώ είναι και εξαιρετική πηγή φολικού οξέος. Μεταξύ των θρεπτικών συστατι­κών του είναι επίσης οι βιταμίνες Α και Ε που είναι απαραίτητες για όσους θέλουν να έχουν υγιές και λαμπερό δέρμα. Επιπλέον, αν και οι περισσότεροι θεω­ρούν ότι το πορτοκάλι είναι το φρούτο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C, η πραγματικότητα είναι ότι κανένα άλλο φρούτο δεν ξεπερνά το ακτινίδιο.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, επίσης ότι οι φυτικές ίνες του ακτινιδίου βοη­θούν σημαντικά όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα, ενώ τα μικρά μαύρα σπόρια του είναι πλούσια σε λιπαρά Ω3 που είναι πολύ σημαντικοί σύμμαχοι στην καλή υγεία και λειτουργία της καρδιάς. Τέλος, το ακτινίδιο περιέχει λουτεΐνη, η οποία συντελεί στη βελτίωση της όρασης.

ΣΥΚΟ
Πλούσιο σε μέταλλα, διουρητικό, ενεργητικό
Συνιστά αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης διατροφής εδώ και τουλάχιστον 3.000 χρόνια. Στην αρχαία Αθήνα τα σύκα θεωρούνταν τόσο πολύτιμα, ώστε ειδικό σώμα ανδρών -οι «συκοφάντες»- κατήγγελλαν όσους έκλεβαν ή εξήγαν παρανόμως σύκα. Επίσης η συκιά είναι το πρώτο δέντρο που αναφέρεται στη Βίβλο, εξ ου και το φύλλο συκής των πρωτοπλάστων.
Πρόκειται για το πλουσιότερο φρούτο σε φυτικές ίνες, είναι εξαιρετικά διουρητικό και ενεργητικό, τονώνει τον οργανισμό σε περιπτώσεις μακροχρόνιας ασθένειας και περιέχει τα περισσότερα μέταλλα απ' όλα τα άλλα φρούτα.
Είναι πλούσιο σε κάλιο, ασβέστιο -με αποτέλεσμα να βοηθά στην ενίσχυση των οστών- και σίδηρο, χωρίς να περιέχει ούτε ένα μιλιγκράμ λίπους, αλάτι ή χοληστερόλη. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα παχυντικό και πρέπει να αποφεύγεται από διαβητικούς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα. Οι καρποί, τα φύλλα και το γάλα του έχουν ποικίλες θεραπευτικές ιδιότητες. Τα σύκα δρουν εναντίον της κόπωσης, της δυσκοιλιότητας και της αρτηριακής πίεσης, ενώ χρησιμοποιούνται ως μαλακτικά και καθαρτικά για τη θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων.
Το αφέψημά τους θεωρείται αποτελεσματικό κατά της φαρυγγίτιδας, της ουλίτιδας, της πνευμονίας και της κυστίτιδας. Προσφάτως απεδείχθη ότι τα φύλλα της συκιάς έχουν ευεργετική επίδραση σε περιπτώσεις άσθματος, ενώ τα κλαριά των σύκων χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική λόγω της ιδιότητάς τους να κάνουν τρυφερό το κρέας, εφόσον προστεθούν κατά το βράσιμό του.
Τα σύκα λειτουργούν, επίσης, ως αφροδισιακά και ενισχύουν τις γυναίκες την περίοδο της εμμηνόπαυσης, ενώ δημιουργεί ασπίδα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

ΚΕΡΑΣΙΑ
Θωρακίζουν τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες
Τα κεράσια, εκτός από πολύ νόστιμα, είναι και ιδιαίτερα θρεπτικά για τον οργανισμό θωρακίζοντάς τον από διάφορες ασθένειες. Ο καρπός της κερασιάς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες Α και C, μελατονίνη, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, ελαγικό οξύ, χαλκό, μαγνήσιο, φυτοστερόλες, ανθοκυανίνες και βιοφλαβονοειδή.
Ολα αυτά τα συστατικά έχουν μια σειρά από θετικές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα αντιοξειδωτικά καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για τη φθορά των κυττάρων του σώματος με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η διαδικασία της γήρανσης. Επίσης, αποτοξινώνουν τη χολή, το συκώτι και τους αδένες, ενώ ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος χάρη στην καλή διουρητική δράση τους. Οι φυτικές ίνες του κερασιού είναι καθαρτικές και βοηθούν το έντερο να λειτουργήσει καλύτερα, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι η ανθοκυάνη βοηθά να μειωθούν φλεγμονές, λοιμώξεις και οι πόνοι που προκαλούν.
Ερευνα έδειξε επίσης ότι ο χυμός του κερασιού καταστέλλει κατά 89% τη δραστηριότητα των ενζύμων που προκαλούν πλάκα στα δόντια με αποτέλεσμα να προλαμβάνεται η τερηδόνα. Τα μεταλλικά άλατα που περιέχουν τα κεράσια βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τη σωματική κόπωση, ενώ η κατανάλωσή τους καταπολεμά και την πνευματική κόπωση. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, συστήνονται ιδιαίτερα στους μαθητές που μελετούν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.
Τα κεράσια έχουν χαμηλά λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό με αποτέλεσμα η τακτική κατανάλωσή τους να δίνει τη δυνατότητα τροποποίησης του μεταβολισμού και να βοηθά στις προσπάθειες για απώλεια των περιττών κιλών. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν, δε, βοηθούν στην ικανοποίηση της αίσθησης του γλυκού χωρίς να δίνουν πολλές θερμίδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία μερίδα 100 γραμμαρίων δεν έχει περισσότερες από 33 θερμίδες.

ΒΕΡΙΚΟΚΟ
Ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα
Το βερίκοκο έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία καθώς θεωρείται από παλιά ως «πηγή ζωής», ενώ ο νομπελίστας S. Whippie το χαρακτήρισε το 1934 ισάξιο του συκωτιού σε ό,τι αφορά την αναδημιουργία της αιμοσφαιρίνης. Είναι ιδιαίτερα περιεκτικό σε θρεπτικά στοιχεία καθώς περιέχει βιταμίνες Β1, Β2 και C, Β καροτίνη, σίδηρο, ασβέστιο, πεκτίνη, υδατάνθρακες, κάλιο, ιχνοστοιχεία και αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών. Το βερίκοκο δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη και νάτριο.
Το σημαντικότερο συστατικό του βερίκοκου, εκτός από τις άλλες βιταμίνες, είναι η Β καροτίνη, μία μορφή βιταμίνης Α που συντελεί στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης των προστατευτικών φυσικών φονικών κυττάρων που είναι ένας ξεχωριστός πληθυσμός λεμφοκυττάρων με την ικανότητα να επιτίθενται σε άλλα κύτταρα που έχουν προσβληθεί από ιούς.
Η Β καροτίνη είναι το πιο διαδεδομένο καροτενοειδές που περιέχεται στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Συνήθως τη βρίσκουμε σε φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, όπως είναι τα καρότα, η ντομάτα, το πεπόνι και φυσικά το βερίκοκο. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε μεγάλες ποσότητες από τα συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προλάβουν τον καρκίνο του δέρματος.

ΦΡΑΟΥΛΑ
Εμπεριέχει περισσότερες από 300 ουσίες
Αντιγηραντικές ιδιότητες έχουν οι φράουλες, ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, το οποίο μπορεί να αποτελείται από νερό έως και 90%, όμως το υπόλοιπο 10% της εμπεριέχει περισσότερες από 300 διαφορετικές ουσίες.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι φράουλες μπορούν να «ατσαλώσουν» τον οργανισμό ακόμη και απέναντι στον καρκίνο, χάρη στις άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Ισπανοί και Ιταλοί ερευνητές ύστερα από πειράματα με εθελοντές μέσω των οποίων απεδείχθη η φυσική ενίσχυση του οργανισμού μέσω της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων φράουλας.
Άλλη έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Ενωση για την Ερευνα κατά του καρκίνου κατέδειξε ότι η κατανάλωση φράουλας εμποδίζει σε σημαντικό βαθμό τη μετατροπή πρώιμων κυτταρικών βλαβών σε όγκο.
Πλούσια πηγή βιταμίνης C, η φράουλα έχει πολλές φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, ενώ δεν της λείπουν τα ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο και νάτριο.
Επειδή είναι περιεκτικές σε φαινόλες, οι φράουλες εμποδίζουν την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου και αρθρίτιδας, ενώ επίσης βοηθούν στην καλή υγεία των ματιών λόγω των καροτενοειδών και της λουτεΐνης που περιέχουν.
Παράλληλα, προστατεύουν από την υπέρταση λόγω των υψηλών επιπέδων καλίου, αντιμετωπίζουν τη δυσκοιλιότητα λόγω του ότι έχουν πολλές φυτικές ίνες, καθαρίζουν το αίμα, δρουν αιμοστατικά, θεωρούνται ευεργετικές για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στη χολή και τονώνουν την επιδερμίδα.
Ο καρπός, οι ρίζες και τα φύλλα της φραουλιάς χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο από την αρχαιότητα, ενώ ενδεικτικό της αναγνώρισής της είναι το γεγονός ότι οι Ρωμαίοι έτριβαν φράουλες στο πρόσωπό τους για να λάμψει η επιδερμίδα τους και να την κάνουν πιο απαλή.

ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ
Ερευνες έδειξαν ότι βελτιώνουν τη μνήμη
Τα μπλε και μαύρα βατόμουρα χρησιμοποιούνταν εμπειρικά από την αρχαιότητα για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Μέχρι τις μέρες μας έχει αναφερθεί η θεραπευτική δράση των βατόμουρων στην αντιμετώπιση ασθενειών και συμπτωμάτων όπως η αθηρωμάτωση, οι καρδιακές παθήσεις, η διάρροια, οι πόνοι της περιόδου κλπ. Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και κυρίως σε ανθοκυανίνες και φλαβονόλες. Τις θετικές επιδράσεις τους προσπαθούν ακόμα να προσδιορίσουν οι δεκάδες επιστημονικές έρευνες που γίνονται και έχουν ως αντικείμενο τη θρεπτική αξία των βατόμουρων. Το βασικότερο εύρημα των ερευνητών είναι ότι τα βατόμουρα βοηθούν σημαντικά την εγκεφαλική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Ερευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο του Redding στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι όταν η διατροφή συμπληρώνεται για 12 εβδομάδες με βατόμουρα βελτιώνει σημαντικά τη μνήμη. Οι Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι μετά τη συμπλήρωση τριών εβδομάδων διατροφής που περιελάμβανε βατόμουρα δραστηριοποιήθηκαν στον εγκέφαλο γενετικοί και μεταβολικοί μηχανισμοί που προκάλεσαν αύξηση του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα ο οποίος βοηθά τα εγκεφαλικά κύτταρα να ζουν περισσότερο, προστατεύει από την άνοια και βελτιώνει την ψυχική διάθεση καταπολεμώντας την κατάθλιψη.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι η αύξηση του νευροτροφικού παράγοντα λόγω της κατανάλωσης βατόμουρων ενδέχεται να βοηθά στη δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων σε σημαντικές δομές όπως ο ιππόκαμπος.

ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ
Είναι το αποτέλεσμα της διασταύρωσης ροδάκινου και μήλου και σύμφωνα με τον «μύθο» δημιουργήθηκαν από κάποιον γεωπόνο ο οποίος ήταν αλλεργικός στο χνούδι. Τα νεκταρίνια αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών και για τον λόγο αυτό θεωρούνται πολύ δραστικά κατά της δυσκοιλιότητας, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α και C και αρκετά μεταλλικά άλατα. Βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην ενίσχυση του νευρικού συστήματος, ενώ τα β-καροτένιά του συμβάλλουν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου