31 Ιουλ 2012

Στις 16/10/2012 πέφτει 1,1 δις στην Αγροτική Οικονομία.


Δεκτό έγινε το αίτημα της Ελλάδας από την Επιτροπή διαχείρισης άμεσων πληρωμών της Κομισιόν για προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2012 από τις 16 Οκτωβρίου στους αγρότες. Το συνολικό ποσό που θα δοθεί εντός του Οκτωβρίου φθάνει το 50% της συνολικής ενίσχυσης, δηλαδή περίπου το 1,1 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 50% θα καταβληθεί στους γεωργούς στις αρχές Δεκεμβρίου του 2012.



Χωρίς την έγκριση της προκαταβολής από την ΕΕ, το σύνολο του 100% της ενιαίας ενίσχυσης θα εκταμιευόταν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Δέκα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έστειλαν κοινό αίτημα στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για προκαταβολή του 50% των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ για το 2012, από τις 16 Οκτωβρίου και όχι από 1η Δεκεμβρίου 2012, σε μια προσπάθεια
τόνωσης των αγορών, ελλείψει ρευστότητας.

Οπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε οι πληρωμές προς τους αγρότες να γίνονται όσο είναι δυνατόν πιο έγκαιρα. Οι έγκαιρες πληρωμές παρέχουν πολύτιμη ρευστότητα για τους ίδιους τους αγρότες και την ύπαιθρο, σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία και βοηθούν αποτελεσματικά τον προγραμματισμό και την τόνωση της παραγωγικής διαδικασίας».

Στην ανακοίνωσή της η αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ αναφέρεται στην απόφαση που πάρθηκε κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 25 Ιουλίου, βάσει της οποίας τα κράτη-μέλη μπορούν θα πληρώσουν νωρίτερα τις ενισχύσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση αλλά και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες κυριαρχούν σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει την προκαταβολή των άμεσων ενισχύσεων από τις 16 Οκτωβρίου και όχι από την 1η Δεκεμβρίου του 2012, που έπρεπε να γίνουν κανονικά.

Δημοσίευση
Η επίσημη απόφαση θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Μέχρι σήμερα συνολικά 10 κράτη-μέλη έχουν ζητήσει επίσημα να πληρώσουν νωρίτερα τις άμεσες ενισχύσεις, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Οι δέκα χώρες που έχουν ζητήσει να πληρώσουν νωρίτερα τις ενισχύσεις το 2012 είναι, εκτός της Ελλάδας, η Πολωνία, Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Γαλλία, Λετονία, Ρουμανία και Ιρλανδία.

Στα κράτη-μέλη που διατηρούν «συνδυασμένες» πληρωμές, η παρέκκλιση αυτή θα επιτρέψει να πληρωθεί και το 80% των ενισχύσεων για το βόειο και μοσχαρίσιο κρέας.

Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου