28 Ιουλ 2012

«Πράσινο» δάνειο 268 εκατ. ενέκρινε η ΕΤΕπ για την Κύπρο.


Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψε στις 25 Ιουλίου στο Λουξεμβούργο δύο δάνεια συνολικού ύψους έως 268 εκατ. ευρώ για επενδύσεις καίριας σημασίας στην Κύπρο. Τις δανειακές συμβάσεις υπέγραψαν ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αρμόδιος για τις χρηματοδοτήσεις στην Κύπρο, και ο κ. Κυριάκος Κακούρης, Ανώτερος Οικονομικός Λειτουργός, εξ ονόματος του Υπουργού Οικονομικών της Κύπρου.


Ένα δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ, με αποδέκτη την Κυπριακή Δημοκρατία, θα στηρίξει το κυπριακό Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Το ΕΣΠΑ επικεντρώνεται κυρίως στην αειφόρο ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Η χρηματοδότηση είναι δομημένη ως δάνειο-πλαίσιο και θα αξιοποιηθεί από το κυπριακό κράτος για επενδύσεις σε
τομείς προτεραιότητας που καθορίζονται στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς. Οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν εντάσσονται σε επιλεγμένες προτεραιότητες των δύο ολοκληρωμένων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο αυτών των ΕΠ αναμένεται να συμβάλουν κυρίως στην επίτευξη των στόχων «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα», καθώς και «Απασχόληση, Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή». Οι επενδύσεις θα κατατείνουν σε μακροπρόθεσμους στόχους της κυπριακής οικονομίας σε τομείς όπως η διαχείριση στερεών αποβλήτων, οι λιμενικές υποδομές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οικονομία της γνώσης, το ανθρώπινο κεφάλαιο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η αειφόρος αστική ανάπτυξη.

Η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει παρόμοια δάνεια και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Λεττονία, η Λιθουανία και η Ουγγαρία. Η ΕΤΕπ έχει χρηματοδοτήσει επίσης την εθνική συμμετοχή της Κύπρου στα επιχειρησιακά προγράμματα για την περίοδο προγραμματισμού 2004-2006.

Το δεύτερο δάνειο, ύψους 68 εκατ. ευρώ, θα στηρίξει το Έργο Αποχέτευσης Λυμάτων και Ομβρίων Υδάτων Λεμεσού-Αμαθούντας, το οποίο ξεκίνησε το 1992 και υλοποιείται σε διαδοχικές φάσεις με σκοπό την εναρμόνιση του συστήματος προς τις απαιτήσεις της οδηγίας της ΕΕ για την επεξεργασία αστικών λυμάτων. Το έργο περιλαμβάνει τη συνολική αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου κύριων συλλεκτήριων αγωγών. Με την ολοκλήρωση του έργου το 2017, θα επεκταθεί η γεωγραφική κάλυψη των υπηρεσιών συλλογής λυμάτων και θα δημιουργηθούν μια επιπλέον μονάδα επεξεργασίας λυμάτων με πληθυσμιακό ισοδύναμο 100 000 κατοίκων, καθώς και εγκαταστάσεις επεξεργασίας ιλύος για την υφιστάμενη και τη νέα μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, συστήματα αποχέτευσης και συγκράτησης ομβρίων υδάτων και συναφή έργα.

Με την ευκαιρία της υπογραφής των δανείων, ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Πλούταρχος Σακελλάρης δήλωσε: «Οι δύο συμβάσεις που υπογράφηκαν σήμερα για επενδύσεις στην Κύπρο συνολικού ύψους 268 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και την αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων της ΕΕ που διατίθενται υπέρ της χώρας. Βασιζόμαστε στην αγαστή συνεργασία με τις κυπριακές αρχές και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους τομείς προτεραιότητας «αειφόρος ανάπτυξη» και «ανθρώπινο κεφάλαιο». Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ΕΤΕπ θα μεριμνήσει ώστε τα ποικίλα χρηματοδοτικά προϊόντα και η τεχνογνωσία της να είναι διαθέσιμα και έτοιμα προς χρήση υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τα προσεχή έτη».

Ο κ. Κυριάκος Κακούρης υπογράμμισε τη σημασία των χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ στην παρούσα συγκυρία, κατά την οποία η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, και εξέφρασε τις προσωπικές του ευχαριστίες προς τον Αντιπρόεδρο κ. Σακελλάρη και το προσωπικό της ΕΤΕπ, για την αγαστή συνεργασία τους με τις κυπριακές αρχές, καθώς και προς το Γραφείο Προγραμματισμού, το Υπουργείο Οικονομικών και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού-Αμαθούντας, για την αποτελεσματική και έγκαιρη προετοιμασία των δύο έργων.

Ενημερωτική σημείωση:

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EΤΕπ) είναι ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τη χορήγηση μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων. Μέτοχοι της ΕΤΕπ είναι τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Τράπεζα χορηγεί μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις σε υγιείς επενδύσεις, με σκοπό να προάγει τους στόχους πολιτικής της ΕΕ.


Τσατσάκης Γιάννης

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου