25 Ιουλ 2012

Ποιότητα, πιστοποίηση και ιχνηλασιμότητα των αγροτικών προϊόντων ζήτησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης.


Η χώρα θα πρέπει να στοχεύσει στην ποιότητα των εξαιρετικών προϊόντων που παράγει, στην ονομασία, στην πιστοποίηση και ιχνηλασιμότητά τους που ικανοποιούν τις ανάγκες της μεταποιητικής βιομηχανίας και των καταναλωτών. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, κατά τη διάρκεια Ημερίδας - Διακαναλικής Εκπομπής, που πραγματοποιήθηκε στην Κοιλάδα του Αχελώου. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι πρώτη προτεραιότητα της αγροτικής του πολιτικής είναι η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

Επίσης ο Υπουργός έδωσε τόνισε την προοπτική που δημιουργεί για τον τόπο η νέα ΚΑΠ, αν αξιοποιηθεί σωστά. Καυτηρίασε τη λανθασμένη αντίληψη που διαδίδουν ορισμένοι, ακόμη και από τον επιστημονικό κόσμο, πως οι ενισχύσεις για τη γεωργία θα σταματήσουν μετά το τέλος του 2013. Όπως μάλιστα τόνισε, τόσο ο ίδιος όσο και Ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα κονδύλια ενίσχυσης για την ελληνική γεωργία θα είναι εξίσου υψηλά, όσο και την προηγούμενη προγραμματική περίοδο
και με καλή προετοιμασία και στόχευση σε συγκεκριμένες δυνατότητες του προγράμματος (π.χ. χρηματοδότηση για αειφόρα διαχείριση των βοσκοτόπων, έρευνα, καινοτομία κ.α.) μπορούν να γίνουν υψηλότερα.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι: «Δεν πρέπει να φοβίζει την αγροτιά μας η φαινομενική πολυπλοκότητα του νέου προγράμματος, το Πρασίνισμα της νέας ΚΑΠ, η ενσωμάτωση των στόχων του προγράμματος «Ευρώπη 2020» κ.α. Γιατί ουσιαστικά πρόκειται για διεργασίες, καλλιεργητικές και εκτροφικές πρακτικές, αρχές αειφορίας και διαχείριση των φυσικών μας πόρων κα. γνωστές από παλιά στους αγρότες μας».

Ο Υπουργός, βρισκόμενος μάλιστα σε ένα καθαρά κτηνοτροφικό Δήμο και στην καρδιά της ελληνικής κτηνοτροφικής περιφέρειας, αναφέρθηκε ξανά στη δηλωμένη πρώτη προτεραιότητα της αγροτικής μας πολιτικής που είναι η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αντάλλαξε απόψεις με τους ντόπιους φορείς, που εμπλέκονται σε όλα τα βήματα της κτηνοτροφικής παραγωγικής διαδικασίας, για το ξεπέρασμα των προβλημάτων (θνησιμότητα των νεογέννητων ζώων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, το υψηλό κόστος ζωοτροφών που αναμένεται να οξυνθεί φέτος με τις διαφαινόμενες διεθνείς εξελίξεις - εξαιρετική ανομβρία στη ζώνη καλλιέργειας καλαμποκιού και σόγιας στις ΗΠΑ κ.α).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου