24 Ιουλ 2012

Αναπτύσσονται τα υπεράκτια αιολικά στην Ευρώπη .


Αύξηση κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι για το πρώτο εξάμηνο του έτους αναφέρουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA) για την υπεράκτια αιολική δυναμικότητα της Ευρώπης.


Σύμφωνα με την έκθεση της EWEA, με τίτλο «βασικές τάσεις και στατιστικά», 132 νέες παράκτιες ανεμογεννήτριες που παρέχουν 523 μεγαβάτ ισχύος συνδέθηκαν με το δίκτυο τους πρώτες έξι μήνες του 2012 ενώ την ίδια περίοδο το 2011 συνδέθηκαν 348,1 μεγαβάτ. Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση ύψους 95% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 παρατηρείται στις κατασκευές των ανεμογεννητριών που από τον Ιανουάριο έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 103 σε πέντε αιολικά πάρκα. Όσον αφορά τον μέσο όρο μεγέθους των ανεμογεννητριών, αυτός αυξήθηκε στα 4 MW, ενώ κατά 30%
περισσότερες ανεμογεννήτριες συνδέθηκαν με το δίκτυο. Για θρίαμβο απέναντι στην αρνητική οικονομική συγκυρία έκανε λόγο ο επικεφαλής της EWEA, Christian Kjaer δηλώνοντας πως «η παράκτια αιολική ενέργεια προσελκύει ολοένα και περισσότερους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων συνταξιοδοτικών ταμείων και άλλων θεσμικών και στρατηγικών επενδυτών», για να προσθέσει πως «ωστόσο θα ήταν καλό να δούμε μεγαλύτερη δραστηριότητα στη νότια Ευρώπη, όπου χρειάζεται απελπισμένα απασχόληση, επενδύσεις και ανάπτυξη». Μεταξύ των κρατών που πρωτοστατούν στην ανάπτυξη των ΑΠΕ επικεφαλής είναι η Βρετανία από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο με την εγκατάσταση 8 νέων αιολικών πάρκων με τη Γερμανία και τη Δανία να εγκαθιστούν δύο νέες ανεμογεννήτριες. Έως τις 30 Ιουνίου στην Ευρώπη ήταν σε λειτουργία 4,336 μεγαβάτ παράκτιας αιολικής δυναμικότητας, δηλαδή αρκετά αυξημένα από τα 3,294 του Ιουνίου 2011 παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε συνολικά 4 εκατ. νοικοκυριά.

Πηγή: Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου