29 Ιουλ 2012

Νέα μέθοδος εντοπισμού νοθευμένου ελαιολάδου.


Η πώληση ελαιολάδου που δεν ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά του έξτρα παρθένου είναι ανοιχτή πληγή για τον ελαιοκομικό κλάδο.
Για την αντιμετώπιση της νοθείας δεν υπάρχει μέχρι σήμερα μια γρήγορη, σίγουρη και οικονομική αναλυτική μέθοδος που να επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα της οργανοληπτικής ανάλυσης μέσω ενός αναγνωρισμένου πάνελ τεστ.
Έτσι μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα (UCO) η οποία διερευνά τις πιθανές εφαρμογές της φασματοσκοπίας -  κινητικότητας των ιόντων (ΕΜΙ) στον αγροδιατροφικό τομέα, μελετά την εφαρμογή της ΕΜΙ για την εκτίμηση της φρεσκάδας των ψαριών, την διάκριση των λευκών κρασιών, κλπ. Η ΕΜΙ χρησιμοποιείται ευρέως στην αναζήτηση ναρκωτικών και εκρηκτικών στα αεροδρόμια και στο στρατό για την εντόπιση εκρηκτικών.
Όσον αφορά το ελαιόλαδο οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο εφαρμογής της ΕΜΙ που
επιτρέπει τη γρήγορη και εύκολη ανάλυση των δειγμάτων ελαιολάδου με στόχο την αναγνώριση της κατηγορίας στην οποία ανήκει.
Η τεχνική αυτή προσφέρεται για την εκτέλεση ενός συστηματικού εύκολου «screening» στον τομέα του ελαιολάδου. Προβλέπει την εισαγωγή ενός γραμμαρίου λαδιού σε ένα φιαλίδιο, το οποίο θερμαινόμενο  στους 60 °C δημιουργεί κάποιες πτητικές ενώσεις οι οποίες, μετά το διαχωρισμό τους κατά το μέγεθος την μάζα και το ηλεκτρικό φορτίο, αναλύονται με τον υπολογιστή της ΕΜΙ, που επιτρέπει την εμφάνιση του φάσματος αυτών των ενώσεων στην οθόνη. Με μια σωστή ερμηνεία των δεδομένων μπορεί να καθοριστεί κατά πόσον ή όχι ένα ελαιόλαδο  είναι εξτρα παρθένο.
Η αναλυτική αυτή μέθοδος σύμφωνα με τους ερευνητές παρουσιάζει μια αξιοπιστία σε ποσοστό 90% και με τον κατάλληλο εξοπλισμό η διάρκειά της δεν ξεπερνάει τα 15 λεπτά για το κάθε δείγμα, δεν απαιτεί προ-επεξεργασία και δεν ρυπαίνει, σε αντίθεση με τις έως σήμερα αναλυτικές μεθόδους που διαρκούν μέχρι 8 ώρες.


Πηγή: elies-ladikalamatiano.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου