22 Αυγ 2012

Δεν είναι καρκινογόνο το 2,4 D που ψεκάστηκαν οι ρυζοκαλλιέργειες της Ελλάδας.


Εγκεκριμένο για χρήση – κάτω όμως από αυστηρές προϋποθέσεις – και συνεπώς μη καρκινογόνο είναι το φυτοφάρμακο 2,4 D που χρησιμοποιήθηκε για τον ψεκασμό χιλιάδων στρεμμάτων ρυζοκαλλιεργειών σε Θεσσαλονίκη και Ημαθία, τον περασμένο Ιούλιο.



Μετά το δημοσίευμα της 12/8 στη Realnews για την επικινδυνότητα των χημικών που παρανόμως χρησιμοποιήθηκαν στις ρυζοκαλλιέργειες, ο καθηγητής Ζιζανιολογίας του ΑΠΘ, Ηλίας Ελευθεροχωρινός επισημαίνει ότι το εν λόγω φυτοφάρμακο δεν είναι καρκινογόνο όταν χρησιμοποιείται με τις αρχές της ορθής γεωργικής πρακτικής. Συγκεκριμένα, «το 2,4 D είναι
εγκεκριμένο για χρήση παγκοσμίως, σε χειμερινές καλλιέργειες σιτηρών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη) και στον αραβόσιτο. Οι επιστημονικές πληροφορίες, μεταξύ άλλων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τεκμαίρουν τη μη ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ της έκθεσης του 2,4 D και της καρκινογένεσης», αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Όπως επισημαίνεται, το εν λόγω ζιζανιοκτόνο, χρησιμοποιήθηκε όντως από τους Αμερικανούς στον πόλεμο του Βιετνάμ. Παρόλα αυτά, οι τρομακτικές επιπτώσεις που είχε εκεί (υπολογίζεται ότι προκάλεσε 400.000 θανάτους) προήλθαν από το δεύτερο σκεύασμα του μίγματος που χρησιμοποιήθηκε στους ψεκασμούς των Αμερικανών στο Βιετνάμ το οποίο περιείχε καρκινογόνο διοξίνη.

Στην περίπτωση των ψεκασμών στην Θεσσαλονίκη και την Ημαθία το 2,4 D, αν και δεν έχει καρκινογόνες ή μεταλλαξιογόνες επιπτώσεις, χρησιμοποιήθηκε πέραν των προβλεπόμενων προδιαγραφών, καθώς δεν είναι εγκεκριμένο για τις ρυζοκαλλιέργειες και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.



Πηγή:www.Real.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου