29 Αυγ 2012

Γλυτώνουν το «ψαλίδι» οι συντάξεις του ΟΓΑ.


Απομακρύνεται το σενάριο περικοπής των συντάξεων του ΟΓΑ στο πλαίσιο του νέου «πακέτου» δημοσιονομικών περικοπών, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο αρχηγός της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι «οι συντάξεις του ΟΓΑ δεν πρέπει να περικοπούν και δεν θα περικοπούν».

Δεν υπάρχουν οι περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ στο βασικό σενάριο, διαβεβαιώβουν Φ.Κουβέλης και Γ.Στουρνάρας.
Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος σημείωσε ότι, παρότι παραμένει «ανοιχτό» το ζήτημα των ειδικών
μισθολογίων, έχει ήδη οριστικοποιηθεί το βασικό σενάριο των μέτρων. Σενάριο στο οποίο, όπως διευκρίνισε, δεν περιλαμβάνεται «κούρεμα» των αγροτικών συντάξεων.
Οι νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και δημόσιες δαπάνες, πάντως, φαίνεται ότι αποτελούν αγκάθι για την οριστική συμφωνία γι’ αυτό και, όπως αποκάλυψε ο κ. Κουβέλης, θα χρειασθεί νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Ο επικεφαλής της ΔΗΜ.ΑΡ. έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας πως «δεν είναι δεκτό να δεχθούν οι ΟΤΑ μεγάλες περικοπές», καθώς είναι αυτοί που υποκαθιστούν το απουσιάζον κοινωνικό κράτος. Τάχθηκε, επίσης, κατά των οριζόντιων περικοπών που θα πλήξουν χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα. «Όχι στις οριζόντιες περικοπές - όχι σε περαιτέρω μάτωμα της κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως η προσπάθεια για την εξεύρεση των 11,5 δισ συνεχίζεται «με βάση αυτούς τους άξονες που διεκδικώ να υπάρξουν».

Σε καμία περίπτωση το πακέτο δεν πρέπει να αυτονομείται, συμπλήρωσε, αλλά πρέπει να συνδυαστεί με ένα ευρύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα, πάντα -όπως είπε- με τον αγώνα και την προσπάθεια να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα μόνο «ελάσσονα ζητήματα παραμένουν» προκειμένου να «κλειδώσει» το πακέτο των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε μετά από το ραντεβού στο Μαξίμου, «το βασικό σενάριο έχει οριστικοποιηθεί», παραδέχτηκε ωστόσο ότι συζητείται ακόμη το θέμα των ειδικών μισθολογίων.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι στη διάρκεια της σύσκεψης ετέθησαν ερωτήσεις και ότι οι διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κομμάτων συνεχίζονται προκειμένου να υπάρξουν διευκρινίσεις.


Τσατσάκης Γιάννης

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου