25 Αυγ 2012

Διατροφικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της κόπωσης.


Η κόπωση είναι συνήθης παρενέργεια του καρκίνου που προκαλείται από την ασθένεια καθαυτή, από χρόνιους πόνους, δυσφορία ή κατάθλιψη. Μία άλλη αιτία είναι κακή διατροφή που προξενείται από τις παρενέργειες της θεραπείας όπως ναυτία, εμετός, διάρροια και μία αλλαγμένη αίσθηση γεύσης και μυρωδιάς.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιώσεις το επίπεδό της ενέργειάς σου

Χρήσιμες συμβουλές διατροφής για να σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις την κόπωση:

Υδατάνθρακες - Να τρως σύνθετους υδατάνθρακες (ψωμιά ολικής αλέσεως και δημητριακά, πατάτες, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά) και να περιορίσεις την πρόσληψη ζάχαρης (γλυκά,
επιδόρπια και άλλες τροφές με ζάχαρη).

Σίδηρος - Να τρως τροφές πλούσιες σε σίδερο ώστε να αποφύγεις την αναιμία (κόκκινα κρέατα, σιτηρά μη αποφλοιωμένα , λαχανικά με πράσινα φύλλα, ξερά φασόλια).

Θρεπτικές ουσίες - Να συμπεριλαμβάνεις στην διατροφή σου τροφές πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες με μικρό όγκο ( τυρί και κράκερ, θρεπτικά συμπληρώματα, ή κρέμα αντί για νερό).

Κολατσιό - Να τρως συχνά μικρά γεύματα κάθε δύο ή τρεις ώρες τα οποία θα σε βοηθούν να καταναλώνεις αρκετές θερμίδες και πρωτεΐνη.

Υγρά - Να πίνεις αρκετά υγρά ( 8 - 10 ποτήρια την ημέρα, γύρω στα 230 γραμμάρια το καθένα), και να πίνεις υγρά μεταξύ των γευμάτων.

Βιταμίνες - Να παίρνεις μία πολυβιταμίνη με μέταλλα-ιχνοστοιχεία ημερησίως.


Πηγή: http://www.hesmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου