28 Αυγ 2012

Με αλχημείες "ρίχνουν" τον παραγωγό.


«Μικροψαλιδίσματα» φέρνει στην τιμή παραγωγού για τις παραδόσεις βιομηχανικής ντομάτας, η κορύφωση και στις βορειότερες περιοχές της χώρας της φετινής συγκομιδής του προϊόντος.

Το ποσοστό των ξένων υλών και η εκτίμηση του βαθμού brix αποτελούν τα συνήθη "κόλπα" των βιομηχανιών.
Το ρεπορτάζ της Agrenda δείχνει ότι οι επώνυμες βιομηχανίες μεταποίησης παρ’ ότι δεν έχουν προχωρήσει σε αναθεώρηση των τιμοκαταλόγων που πριν λίγο καιρό έκαναν γνωστούς στους καλλιεργητές, ωστόσο καταφεύγουν στις συνήθεις «αλχημείες» παίζοντας με τις ξένες ύλες και τον υπολογισμό των brix, με τελικό αποτέλεσμα τη συμπίεση, στο μέτρο του δυνατού, της τελικής εκκαθάρισης του παραγωγού.

Έτσι, παρά τις προσδοκίες που καλλιεργούσε τη φετινή σεζόν η αυξημένη ζήτηση του
ντοματοπελτέ στη διεθνή αγορά, οι «τρίπλες» των βιομηχάνων στην… πλάστιγγα κάνουν και πάλι τους παραγωγούς να φεύγουν από τα εργοστάσια με παράπονα.

Περιθώρια για τον παραγωγό στα θέματα των ξένων υλών και του ζαχαρικού τίτλου αφήνει, όπως λένε οι καλλιεργητές, η περίπτωση της ΝΤΟΜΑΤΟΛ (Λεβεντάκης), όμως εδώ η ενιαία τιμή που ανακοινώθηκε ανέρχεται στα 75 ευρώ τον τόνο, ενώ ο χρόνος εξόφλησης παραμένει άγνωστος, αφού η προκαταβολή περιορίζεται μόλις στο 30% της αξίας.

Εν τω μεταξύ, με μέση τιμή κοντά στα 80 ευρώ τον τόνο και απορρόφηση λίγο πάνω από την ποσότητα που είχε παραληφθεί πέρυσι, καθώς τα στρέμματα ήταν περισσότερα, ολοκληρώθηκε η συγκομιδή της βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία.

Εδώ βέβαια, οι καλλιεργητές θέτουν επιτακτικά θέμα αποζημιώσεων, καθώς οι συνθήκες καύσωνα που επικράτησαν την περίοδο της καρποφορίας, οδήγησαν σε μεγάλες απώλειες παραγωγής. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν σε επιστολή τους προς τον ΕΛΓΑ, «η παρατεταμένη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρήθηκαν στο διάστημα 16-24 Ιουνίου και 15-30 Ιουλίου, καθώς πολλές ημέρες το θερμόμετρο ξεπέρασε και τους 40 βαθμούς Κελσίου, είχε ως συνέπεια να προκληθούν ζημιές σε καλλιέργειες της περιοχής και μεταξύ αυτών και στη βιομηχανική τομάτα». Στην επιστολή γίνεται ειδική μνεία στα 25,2 ευρώ το στρέμμα που καταβάλουν κάθε χρόνο στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής τους.

Τον τόνο πάντως της αγοράς του προϊόντος δίνει για μια ακόμα χρονιά η εταιρεία Νομικός που διαθέτει δύο εργοστάσια στον Αλίαρτο και στον Δομοκό και προτίθεται να παραλάβει συνολικά περί τους 234.000 τόνους βιομηχανικής ντομάτας για την παραγωγή ντοματοπολτού τόσο για εξαγωγές όσο και για λογαριασμό άλλων εταιρειών, όπως τη Μέλισσα-Κίκιζας (Primo Gusto).

Οι τιμές που ανακοίνωσε είναι κατά μέσο όρο στα 82,75 ευρώ τον τόνο, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών, και η διακύμανσή τους εξαρτάται τόσο από τον ζαχαρικό τίτλο (brix), όσο και από την απόσταση του χωραφιού από το εργοστάσιο.

Όπως προκύπτει από τη σύγκριση με τις περυσινές τιμές για το εργοστάσιο του Δομοκού, η εταιρεία αύξησε κατά μικρό ποσοστό τις τιμές για ζαχαρικό τίτλο μέχρι 5,2 και μείωσε τις τιμές για πάνω από 5,2 brix. Οι υπόλοιπες εταιρείες κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα, με ελάχιστες διαφορές και... πολλά «ψιλά γράμματα» που οφείλουν να προσέχουν οι παραγωγοί.

Πανάγος Γιάννης

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου