27 Αυγ 2012

Καμπανάκι κινδύνου για τη βιομηχανική ντομάτα.


Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να χαθεί η επιστροφή ΦΠΑ για χιλιάδες ντοματοπαραγωγούς κρούει ο δήμαρχος Κιλελέρ, Ρίζος Κομήτσας, αποκαλύπτοντας πως οι παραγωγοί ενημερώθηκαν από μεταποιητικές επιχειρήσεις ότι τα τιμολόγια για τις φετινές παραδόσεις ντομάτας δεν θα περιλαμβάνουν ΦΠΑ, καθώς θα τον συμψηφίσουν με χρήματα που τους οφείλει το κράτος.
Σε επιστολή του προς την ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία κοινοποιεί σε όλους τους βουλευτές του Ν. Λάρισας, ο κ. Κομήτσας καλεί τους υπουργούς να μεριμνήσουν για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από την επιστροφή ΦΠΑ των ντοματοπαραγωγών. Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ


Πρωτοφανής αναστάτωση και αγανάκτηση επικρατεί στους κόλπους των μελών της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, καθώς ενημερώθηκαν, πρόσφατα, από δύο εκ των μεγαλύτερων μεταποιητικών επιχειρήσεων του κλάδου ότι για τις φετινές παραδόσεις ντομάτας δεν προτίθενται να εκδώσουν τιμολόγια στα οποία να περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ, αφού θα τον συμψηφίσουν με τις οφειλές της πολιτείας προς τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις για φόρο που δεν τους έχει επιστραφεί.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι οι παραγωγοί ντομάτας δεν θα είναι σε θέση να καταθέσουν τα εν λόγω τιμολόγια στην εφορία, προκειμένου να εισπράξουν την επιστροφή του ΦΠΑ, που δικαιούνται όλοι οι αγρότες. Η συγκεκριμένη πρακτική θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη, ηθικά και πολιτικά, και εκθέτει την ελληνική πολιτεία και την κυβέρνηση, καθώς οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν από τη δική τους τσέπη (μη εισπράττοντας την επιστροφή του ΦΠΑ) για τις οφειλές του κράτους προς τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Κύριε Υπουργέ
Οι ντοματοπαραγωγοί της ΕΑΣ Λάρισας, όπως και όλοι οι Έλληνες αγρότες, βρίσκονται αυτή την περίοδο σε ένα, άνευ προηγουμένου, οικονομικό αδιέξοδο με το κόστος προμήθειας αγροεφοδίων και καυσίμων να έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη και τις τιμές των προϊόντων τους να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα ενώ η έλλειψη ρευστότητας στον κλάδο οδηγεί τους παραγωγούς σε οικονομική ασφυξία. Εάν υλοποιηθεί η εν λόγω απόφαση από τις μεταποιητικές βιομηχανίες και η ελληνική πολιτεία δεν μεριμνήσει για την επιστροφή του ΦΠΑ στο σύνολο των ντοματοπαραγωγών, τότε ο κλάδος κινδυνεύει με αφανισμό και οι αγρότες με εξόντωση, για την οποία την ευθύνη θα έχει το ίδιο το ελληνικό κράτος.
Κατόπιν τούτων, σας καλούμε να παρέμβετε, προσωπικά, ώστε να γίνουν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες για τη διευθέτηση του ζητήματος που έχει ανακύψει και στην κατεύθυνση του να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από την επιστροφή του ΦΠΑ για τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας της ΕΑΣ Λάρισας, όπως και για τους ντοματοπαραγωγούς όλης της χώρας».
Δήμος Κιλελέρ – Γραφείο Τύπου

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου