31 Αυγ 2012

Όλο και περισσότερους παραγωγούς κατακτά η καλλιέργεια πλακέ ροδάκινων και νεκταρινιών στην Ημαθία.


Όλο και περισσότερους υποστηρικτές, τόσο μεταξύ των καταναλωτών όσο και στις τάξεις των παραγωγών βρίσκουν τα τελευταία χρόνια τα επίπεδα (πλακέ) ροδάκινα και νεκταρίνια που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά. Το σύνολο της παραγωγής των ιδιαίτερων σε εμφάνιση φρούτων έρχεται από την περιοχή της Ημαθίας, όπου καλλιεργούνται συνολικά περίπου 250 στρέμματα. Την αρχή έκανε ο παραγωγός κ. Κωσταντίνος Μαρκοβίτης, ο οποίος σήμερα καλλιεργεί στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Ημαθίας τις ποικιλίες αυτές, που εισήγαγε από την Ιταλία σε περίπου 100 στρέμματα. Ο λόγος που ξεκίνησε να καλλιεργεί «πλακέ» ροδάκινα και νεκταρίνια δεν ήταν άλλος από την ανάγκη ενός νέου παραγωγού να επεκταθεί σε καινοτόμες καλλιέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να του επιφέρουν ένα καλύτερο εισόδημα. Αυτή την στιγμή η τιμή παραγωγού για τα δύο αυτά προϊόντα κυμαίνεται στα 1,60 – 1,70 ευρώ/κιλό (όταν η τιμή στο
κανονικό ροδάκινο δεν ξεπερνάει τα 50 λεπτά/κιλό) ενώ τα προϊόντα φτάνουν στον καταναλωτή στα 3 ευρώ/κιλό.

«Προκειμένου να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να μείνουμε στον κλάδο έπρεπε να βρούμε ένα καινούριο φρούτο που να είναι ξεχωριστό και ιδιαίτερο, ώστε όταν ο καταναλωτής το δει στο μανάβικο έστω και από περιέργεια να το αγοράσει. Ακόμη θα πρέπει να έχει μια ξεχωριστή γεύση ώστε να συνεχίσει να το αγοράζει. Εγώ πηγαίνω συνεχώς στην Ιταλία και κάνω έρευνες αν τέτοια προϊόντα μπορούν να καρποφορήσουν στην Ελλάδα, πόσες ποικιλίες υπάρχουν ώστε να μπορούμε να τροφοδοτούμε όλη την σεζόν την ελληνική αγορά», μας εξηγεί ο κ. Μαρκοβίτης σχετικά με την απόφαση του να καλλιεργήσει τις συγκεκριμένες ποικιλίες.

Τιμές
Και προσθέτει: «Έχω 17 ποικιλίες σε ροδάκινα τα οποία συγκομίζονται από τέλη Μαΐου έως 10 Σεπτεμβρίου και 7 ποικιλίες σε νεκταρίνια που συγκομίζονται την ίδια περίοδο. Η τιμή τους μας αποζημιώνει ιδιαίτερα. Εμείς ξεκινήσαμε τις ποικιλίες αυτές όχι μόνο για να τα αγοράσουν οι λίγοι αλλά και οι πολλοί. Η τιμή πέρσι και πρόπερσι στην λαχαναγορά ξεκίνησε στα 4 ευρώ/κιλό και φέτος 3,30 ευρώ/κιλό ενώ η τιμή στο μανάβικο έφτανε και τα 10 ευρώ. Φέτος οι τιμές έπεσαν αισθητά οπότε στην λαχαναγορά ήταν γύρω στα 2 ευρώ/κιλό ενώ η τιμή παραγωγού ήταν στα 1,60 – 1,70 ευρώ/κιλό και στο μανάβικο η τιμή καταναλωτή ήταν στα 3 ευρώ/κιλό. Η τιμή παραγωγού που ανέφερα όπως καταλαβαίνεται είναι πολύ καλή και μάλιστα αν την συγκρίνουμε με το κανονικό ροδάκινο που είναι στα 40 με 50 λεπτά/κιλό τότε αντιλαμβανόμαστε την διαφορά. Τα καλλιεργητικά έξοδα είναι τα ίδια με το κανονικό ροδάκινο εκτός από την συγκομιδή, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσεχή με αποτέλεσμα εκεί τα έξοδα να είναι 7% ακριβότερα».

Καλλιέργειες με μέλλον
Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε η διακίνηση του προϊόντος γίνεται αποκλειστικά από τον συνεταιρισμό Venus Growers, αφού και αυτός ο ίδιος αποτελεί μέλος του συνεταιρισμού. Η παραγωγή του σε ετήσια βάση είναι περίπου 270 τόνοι και η ζήτηση είναι πολύ καλή. Επίσης, ο παραγωγός από την Ημαθία μας πληροφόρησε ότι εκτός τις εσωτερικής αγορά γίνονται και εξαγωγές κάποιων ποσοτήτων σε αγορές του εξωτερικού όπως αυτή της Ρωσίας.
«Εγώ τις ποικιλίες που έχω καλλιεργήσει τις έχω αγοράσει σε ποσοστό 90% από την Ιταλία σε συνεργασία με τους Ιταλούς φυτωριούχος οι οποίοι με βοήθησαν πάρα πολύ σε όλη αυτή την διαδικασία», δηλώνει ο κ. Μαρκοβίτης.

Σε ερώτησή του ΑγροΤύπου σχετικά με το αν τέτοιου είδους καλλιέργειες έχουν μέλλον στην Ελλάδα απαντά: «Η καλλιέργεια βλέπω ότι έχει μέλλον και θα πάρει μερίδιο από το στρογγυλό ροδάκινο. Οι ποικιλίες αυτές είναι πολύ νόστιμες και τρώγονται πολύ πιο εύκολα λόγω του σχήματός τους».
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μαρκοβίτης μας έκανε γνωστό ότι στο κτήμα του ξεκινάει καλλιέργεια δαμασκινοβερίκοκων τα οποία είναι 75% δαμάσκηνο και 25% βερίκοκο, άσπρων ροδάκινων καθώς και κόκκινων βερίκοκων. «Χρειαζόμαστε δυναμικές καλλιέργειες ώστε ο αγρότης να μπορέσει να έχει κέρδος και προοπτική στην αγορά», καταλήγει ο κ. Μαρκοβίτης.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου