27 Αυγ 2012

Οι ζημιές στην Ινδία «θρέφουν» το ρύζι.


Επιπλέον αύξηση 10% στις διεθνείς τιμές βλέπουν για το προσεχές τρίμηνο οι αναλυτές.

Οι ανακοινώσεις για αύξηση των τιμών του ρυζιού στην Ασία δημιουργούν αισιοδοξία.
Με καλούς οιωνούς με βάση το διεθνές περιβάλλον αναμένεται να ξεκινήσει φέτος η συγκομιδή ρυζιού στη χώρα μας, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες νωρίτερα από το σύνηθες. Κι ενώ οι έμποροι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους πριν το τέλος Σεπτέμβρη, τα ελάχιστα έως μηδενικά από πέρυσι αποθέματα και οι ανακοινώσεις για αύξηση των τιμών του ρυζιού στην Ασία, αφήνουν αρκετά περιθώρια αισιοδοξίας στους παραγωγούς.

Πάντως, ρυθμιστής της αγοράς φαίνεται ότι θα είναι το δολάριο. Αυτό σημαίνει ότι όσο οι
ασιατικές χώρες θα αναγκάζονται -λόγω υψηλών τιμών και χαμηλών αποθεμάτων- να εισάγουν προϊόν, αν το δολάριο είναι ακριβό και οι τιμές των μεταφορικών σε υψηλά επίπεδα, υπάρχει ενδεχόμενο να στραφούν στην πιο «φθηνή» Ευρώπη και δη στη χώρα μας. Βέβαια, κάτι τέτοιο θα γίνει σταδιακά, με τη βελτίωση της τιμής να περνά στον παραγωγό από τις αρχές του νέου έτους και μετά, όπως αναφέρει ο παραγωγός από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, Κώστας Ανεστίδης. Στα θετικά συνυπολογίζεται και το ότι φέτος οι εκτάσεις με ρύζι είναι μειωμένες σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην ανταγωνίστριά μας Ιταλία.

Η αγορά αυτή την περίοδο παραδοσιακά είναι ανενεργή, εν αναμονή της έναρξης των αλωνιών, ωστόσο η γενική εικόνα στο ρύζι δείχνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι τιμές κινούνται πτωτικά. Να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο το ρύζι τύπου indica πέρυσι πληρώθηκε στον παραγωγό περί τα 24-25 λεπτά το κιλό, ενώ έφτασε σε λίγες περιπτώσεις πριν ένα μήνα μέχρι και τα 30-32 λεπτά, για όσους είχαν κρατήσει προϊόν στις αποθήκες τους. Όσον αφορά το japonica, αυτό κυμάνθηκε στα 28 με 30 λεπτά το κιλό κατά μέσο όρο.

Στην παγκόσμια αγορά, τώρα, οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια του ρυζιού έχουν ενισχυθεί από τις αρχές του έτους κατά 7,2% και διαμορφώνονται στα 15,87 σεντς ανά λίμπρα για παράδοση τον Σεπτέμβριο και στα 16,25 σεντς για τον Νοέμβριο. Βασική αιτία, οι φόβοι για αύξηση ακόμα και κατά 10% στην τιμή του προϊόντος στην Ασία μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, λόγω μείωσης των αποθεμάτων, καθώς η προσφορά περιορίζεται, αυξάνοντας το μέρος του προϋπολογισμού που προορίζεται για τρόφιμα και αυξάνοντας το λογαριασμό των εισαγωγών.

Ορισμένες χώρες, όπως η Ινδονησία, έχουν ήδη αρχίσει την προετοιμασία, αγοράζοντας περισσότερο από τους τοπικούς παραγωγούς και διατηρώντας ένα απόθεμα ασφαλείας μέσω μιας κρατικής υπηρεσίας αγορών. Ωστόσο οι προβλέψεις των αναλυτών αναφέρουν ότι οι τιμές του ρυζιού θα αυξηθούν ως και 30 με 40 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Κατσένιος Νίκος

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου