23 Αυγ 2012

Για καλό λάχανο σπέρνουμε νωρίς.


Για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων από τα κατ’ εξοχήν χειμωνιάτικα λαχανικά, λάχανο, κουνουπίδι και μπρόκολο, χρειάζεται η σπορά να γίνει νωρίς το Σεπτέμβριο. Τότε ο καιρός είναι ακόμη θερμός και η σπορά μπορεί να γίνει κατευθείαν στο χωράφι. Τα κουνουπίδια, τα λάχανα και τα μπρόκολα ευδοκιμούν σε αρδευόμενα δροσερά ελαφρά έως συνεκτικά αλλά στραγγερά εδάφη.


Ως προηγούμενη καλλιέργεια πρέπει να αποφεύγονται τα λοιπά σταυρανθή φυτά, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια.

Επειδή τα κουνουπίδια, τα λάχανα και τα μπρόκολα είναι έντονα σταυρογονιμοποιούμενα φυτά,
δεν είναι σωστό να παράγουμε οι ίδιοι τους σπόρους σποράς. Πρέπει να επιλέξουμε τους σπόρους από αυτούς που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Η σπορά γίνεται σε βάθος 1,5 με 2 εκ. και σε γραμμές που απέχουν 70 με 80 εκ. και 50 εκ. περίπου επί των γραμμών. Για εμπορικές φυτείες η σπορά γίνεται με σπαρτική σίτου κατάλληλα ρυθμισμένη. Εφόσον η ποικιλία δίδει λιγότερο ογκώδη φυτά οι σπορές είναι πιο κοντινές, ανάλογα.

Εμμανουηλίδης Ηλίας

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου