22 Αυγ 2012

Επί ίσοις όροις η συμμετοχή στο πρόγραμμα διανομής τροφίμων.


Δικαίωμα όχι απλώς στην ελπίδα αλλά και στην επί ίσοις όροις συμμετοχή στα προγράμματα δωρεάν διανομής τροφίμων προς απόρους που «τρέχει» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω της Ε.Ε. αποκτούν πλέον οι μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου μετά τις εξαγγελίες Τσαυτάρη για αλλαγή των όρων διεξαγωγής των σχετικών διαγωνισμών.


Ο υπουργός προανήγγειλε ουσιαστικά το άνοιγμα της διαδικασίας σε περισσότερους και μικρότερους παραγωγούς ώστε να ενισχυθούν η διαφάνεια και ο ανταγωνισμός και, κατ’ επέκταση, τα οφέλη για τους απόρους-δικαιούχους αφού με τα ίδια χρήματα θα μπορούν να διανέμονται περισσότερα τρόφιμα.


Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή θα είναι η διεξαγωγή από την επόμενη κιόλας χρονιά παράλληλων ξεχωριστών διαγωνισμών για σημαντικά διαμερίσματα της χώρας αντί για έναν ενιαίο, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Τσαυτάρης, η επικράτεια θα χωριστεί σε τρία ισοδύναμα διαμερίσματα και θα «τρέξουν» ισάριθμοι διαγωνισμοί.

Βέβαια, στην πλατεία Βάθη γνωρίζουν ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να… ανοίξει το «παιχνίδι». Γι’ αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες, επανεξετάζονται από την
αρχή όλες οι υπόλοιπες προϋποθέσεις που θέτει η υπ’ αριθμόν 369/52001 διακήρυξη του ΥΠΑΑΤ πάνω στην οποία βασίστηκε ο τελευταίος διαγωνισμός και την οποία, όπως είχε γράψει σε παλαιότερο αναλυτικό ρεπορτάζ η Agrenda, εκπρόσωποι μικρότερων εταιρειών είχαν χαρακτηρίσει ως «φωτογραφική» για τους μεγάλους «παίκτες» της αγοράς.

Ενδεικτικά, όσον αφορά το ελαιόλαδο, αρκεί να αναφέρουμε την υποχρέωση κατάθεσης από την πλευρά της συμμετέχουσας επιχείρησης εγγυητικής επιστολής ύψους 225.000 ευρώ σε πρώτη φάση και, εφόσον προκριθεί, νέας εγγυητικής επιστολής «καλής εκτέλεσης» ύψους 4,95 εκατ. ευρώ προκειμένου να υπογράψει σύμβαση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ όπως επίσης και την προϋπόθεση ο κύκλος εργασιών τα τελευταία τρία χρόνια να ξεπερνάει το 150% του προϋπολογισμού του έργου.
Όροι που αποκλείουν εκ προοιμίου την συμμετοχή μικρότερων παραγωγών, ειδικά στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία...

Στη Nutria η μερίδα του λέοντος
Η εταιρεία Nutria ήταν η μεγάλη «νικήτρια» του προγράμματος που μόλις ολοκληρώθηκε για τη χρονιά 2012 καθώς κέρδισε και τους τέσσερις διαγωνισμούς στους οποίους συμμετείχε: Συγκεκριμένα ανέλαβε τη διανομή ελαιολάδου, γραβιέρας Κρήτης και φέτας και από κοινού με την εταιρεία Μέλισσα Κίκιζας τη διανομή ζυμαρικών.

Στο διαγωνισμό για το ρύζι, το έργο ανέλαβαν η Euricomm Ελλάς και η ΕΥΓΕ Πιστιόλας. Σημειώνουμε ότι το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους εφαρμόζεται στην Ε.Ε. από το 1987, ενώ στην Ελλάδα εφαρμόζεται από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ από τα τέλη της δεκαετίας του ’90.
Περιλαμβάνει βασικά για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων τρόφιμα (ζυμαρικά, ρύζι, τυρία ΠΟΠ, ελαιόλαδο).

Τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν, κοινοποιούν κάθε χρόνο την πρόθεσή τους στην Επιτροπή σύμφωνα με τις διαπιστωθείσες ανάγκες τους.


Tσατσάκης Γιάννης


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου