28 Αυγ 2012

Επιδοτήσεις μέσω Jeremie για εισαγωγή πρώτων υλών.


Τη χορήγηση δανείων, μέσω του προγράμματος Jeremie, προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα τα διαθέσουν στις ΜΜΕ για την εισαγωγή πρώτων υλών, εξετάζει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.


Η ασφυκτική πίεση που έχει δημιουργηθεί για τις ελληνικές επιχειρήσεις, μετά την άρνηση των οίκων του εξωτερικού να δεχθούν εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης με τον γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (European Investment Fund) Richard Pelly.


Όπως αναφέρθηκε σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση, το πρόβλημα θα εξεταστεί και θα παρουσιαστεί συγκεκριμένη πρόταση σ' ένα μήνα σχετικά με τη δημιουργία νέου προγράμματος χρηματοδότησης, για δάνεια μέχρι 300.000 ευρώ στις ΜΜΕ για την εισαγωγή αγοράς πρώτων υλών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος των κονδυλίων που θα κατευθυνθούν σε αυτό το πρόγραμμα, δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν σε πρώτη φάση τα 25 εκατ. ευρώ και τα δάνεια αναμένεται να είναι εξάμηνα.

Στο μεταξύ, αποφασίσθηκε η εσωτερική ανακατανομή πόρων από το πρόγραμμα Jeremie, προκειμένου αυτά τα κονδύλια να κατευθυνθούν στις ΜΜΕ, γιατί κάποια προγράμματα προχωρούν καλύτερα από άλλα.

«Στόχος είναι η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, για αυτό είμαστε σε επαφή και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ρευστότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. Τόνισε επίσης ότι η ηγεσία του υπουργείου έχει «απόλυτη επίγνωση» πόσο κρίσιμο είναι το ζήτημα αυτό για τις ΜΜΕ. «Δεν υποσχόμαστε θαύματα, δεν είμαστε θαυματοποιοί. Υποσχόμαστε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες γιατί ο χρόνος τρέχει εναντίον χώρας. Είμαστε σε έκτακτες συνθήκες και θα αξιοποιήσουμε τα πάντα», διαβεβαίωσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «το πρόβλημα της ρευστότητας έχει να κάνει και με την αβεβαιότητα που υπάρχει σε σχέση με την Ελλάδα». «Βάση του οικοδομήματος πρέπει να είναι η σιγουριά και ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί με μια συμφωνία με την τρόικα - είναι κομβικής σημασίας να κλείσει το ανοικτό μέτωπο», πρόσθεσε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο Ρίτσαρντ Πέλι, αναφέρθηκε στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον, σημειώνοντας ότι «καταβάλλεται συγκεκριμένη προσπάθεια να το προσαρμόσουμε στις ανάγκες των τραπεζών», ενώ όπως είπε, υπάρχει η δυνατότητα μέσω του ταμείου να δοθεί και κεφάλαιο κίνησης που χρειάζονται οι επιχειρήσεις. Αναφερόμενος στις τράπεζες ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα δώσουν νέα δάνεια, σημειώνοντας ότι ήδη τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οι τράπεζες έχουν δώσει νέα δάνεια 50 εκατ. ευρώ σε περισσότερες από 1.000 ΜΜΕ.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου