11 Ιαν 2013

Δεν ξεπερνούν τους 70 οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων. Αγώνας δρόμου ΥπΑΑΤ και εμπόρων για την ολοκλήρωση των εγγραφών.


Σε αγώνα δρόμου θα πρέπει να επιδοθούν οι έμποροι αγροτικών προϊόντων ώστε να εγγραφούν στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών μέχρι τις 31 Αυγούστου 2013 (νέα παράταση που δόθηκε από το ΥπΑΑΤ). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου στο προηγούμενο διάστημα που ήταν ανοιχτό το σύστημα υποβολής των αιτήσεων περίπου 700 έμποροι
είχαν ξεκινήσει την προσπάθεια εγγραφής τους στο σύστημα ενώ τελικά μόνο 70 κατάφεραν να λάβουν το πιστοποιητικό εγγραφής. Καλά διασταυρωμένες πληροφορίες μας αναφέρουν επίσης ότι οι περισσότεροι από τους 70 εμπόρους που κατάφεραν να εγγραφούν ήταν είτε έμποροι εφοδίων οι οποίοι δεν υποχρεούνται να καταθέσουν εγγυητική επιστολή είτε έμποροι της λαχαναγοράς οι οποίοι υπόκεινται στο ίδιο καθεστώς. Στόχος πάντως του ΥπΑΑΤ – σύμφωνα με όσα αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου - είναι να έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή πολύ νωρίτερα.

Ωστόσο, αυτό το διάστημα νέες υποβολές αιτήσεων στο σύστημα ουσιαστικά δεν γίνονται αφού οι έμποροι που πρόκειται να ενταχθούν στο Μητρώο αναμένουν τις αλλαγές που έχει προαναγγείλει το ΥπΑΑΤ. Ειδικότερα, το ΥπΑΑΤ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα ακολουθήσουν αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου τους προσεχείς μήνες, οι οποίες θα αποτυπωθούν και θα αναμορφώσουν την ψηφιακή υπηρεσία. «Μετά την ολοκλήρωσή τους θα αναρτηθεί πλήρης ενημέρωση για τις προαναφερόμενες αλλαγές και τη συνέχιση των εγγραφών με βάση τις νέες απαιτήσεις».

Σύνδεση με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο
Πάντως σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από την μια ημέρα στην άλλη αφού αυτές θα πρέπει να «περάσουν» σε κάποιο νομοσχέδιο το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Επίσης πηγές από το Υπουργείο μας αναφέρουν ότι αυτό το διάστημα «είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Ανάπτυξης διότι προσπαθούμε να διασυνδέσουμε το Μητρώο αυτό με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Συνεργάζονται οι τεχνικές υπηρεσίες των δύο Υπουργείων για να εναρμονίσουν τα συστήματά τους».

Αργεί η λίστα
Όλα τα παραπάνω στην ουσία σημαίνουν ότι κανείς μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να απαντήσει πότε θα αναρτηθεί η λίστα με τα ονόματα των εμπόρων στο διαδίκτυο, έτσι ώστε οι παραγωγοί να προστατευθούν από τους αφερέγγυους εμπόρους και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης κατά την οποία τα προβλήματα ρευστότητας είναι καθημερινό φαινόμενο.

Στόχοι
Τέλος σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ ο στόχος που επιδιώκεται να επιτευχθεί με την δημιουργία του Μητρώου είναι:

η θέσπιση σαφών προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος των εμπόρων αγροτικών προϊόντων, εφοδίων και εισροών, προκειμένου να έχουν δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο,
η επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους δεν τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Νόμο ή/και ενεργούν πράξεις Γεωργικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών χωρίς να είναι καταχωρημένοι στο Μητρώο.
Εγγραφή
Στο Μητρώο έχουν υποχρέωση εγγραφής όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία δραστηριοποιούνται στην Επικράτεια ως έμποροι αγροτικών προϊόντων, εφοδίων και εισροών, εφόσον:

αγοράζουν ή μεσολαβούν στην αγορά των προϊόντων πρωτογενούς φυτικής και ζωικής γεωργικής παραγωγής, καθώς και των προϊόντων που προέρχονται από το πρώτο στάδιο επεξεργασίας και μεταποίησης αυτών, τα οποία παράγονται στην Ελληνική Επικράτεια.
προμηθεύουν τον Έλληνα παραγωγό με προϊόντα κάθε μορφής, είτε παραγόμενα στην Ελληνική Επικράτεια είτε εισαγόμενα που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία και για τους σκοπούς της παραγωγής των προϊόντων πρωτογενούς φυτικής και ζωικής γεωργικής παραγωγής (εφόδια ή εισροές).
Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου