22 Ιαν 2013

Υπουργείο Οικονομικών: Ο αγροτικός τομέας είναι ένας από τους πυλώνες που θα στηριχθεί το σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.


Ενέργεια, ναυτιλία, τουρισμός, αγροτικός τομέας και μεταφορές, θα αποτελέσουν τη βάση στην οποία θα στηριχθεί το σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, μετά τον πλήρη έλεγχο των δημοσιονομικών αποκλίσεων. Πρόκειται για τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου για έξοδο της χώρας από την ύφεση, όπως αυτοί περιλαμβάνονται στον πλέον πρόσφατο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών.

Οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου ανάκαμψης, όπως τους
παρουσιάζει ο κ. Στουρνάρας, έχουν ως εξής:
1. Ενέργεια: Η Ελλάδα, τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός, πρέπει και μπορεί να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη συμμετέχοντας όχι μόνο στη διακίνηση αλλά και στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων. Αλλά παράλληλα πρέπει να έχει εκτελέσει ένα σοβαρό σχέδιο αξιοποίησης των πηγών ενέργειας που θα την καταστήσει από τα πλέον αυτόνομα ενεργειακά κράτη. Και δεν είναι μόνο οι υδρογονάνθρακες που δυνητικά θα διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο, αλλά ένα σημαντικό φάσμα ορυκτών καυσίμων.
2. Ναυτιλία: Η ελληνόκτητη ναυτιλία, όπως καταδεικνύει και σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, μπορεί να συνδράμει τα μέγιστα στην έξοδο της χώρας από την ύφεση. Η πρωτιά της χώρας μας σε χωρητικότητα στην παγκόσμια ναυτική αγορά δεν αρκεί. Η προσέλκυση αλλά και επιστροφή ναυτιλιακών επενδύσεων μπορεί να έχει σημαντικότατες ωφέλειες για τη χώρα και πολύ θετική επίδραση στην απασχόληση. Σήμερα διεξάγονται εποικοδομητικές συζητήσεις με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών προκειμένου να συμμετάσχουν και αυτοί στην εθνική προσπάθεια διάσωσης της χώρας, αφενός με αύξηση της συμμετοχής τους στα δημοσιονομικά βάρη και αφετέρου με αυξημένες ναυτιλιακές επενδύσεις στη χώρα.
3. Διακίνηση αγαθών: Η Ελλάδα μπορεί να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην παγκόσμια διακίνηση και εμπορία αγαθών. Το παράδειγμα της συμφωνίας της Cosco με τη Hewlett-Packard, αλλά και της συμβολής που μπορεί να έχει η ΤραινΟΣΕ, είναι χαρακτηριστικό των δυνατοτήτων που έχουν τα λιμάνια και ο σιδηρόδρομος της χώρας μας. Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε μία μεγάλη εμπορική πύλη της Ευρώπης και όχι μόνο. Σε αυτό τον τομέα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα να προσελκύσει περισσότερες εμπορικές πτήσεις και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.
4. Τουρισμός: Η χώρα μπορεί να κάνει άλματα στην επισκεψιμότητά της αν επιτρέψει στην τουριστική βιομηχανία να επεκταθεί. Η συνεισφορά του Τουρισμού στο ΑΕΠ έχει πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Το παράδειγμα της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στη Μεσσηνία μπορεί να επαναληφθεί με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως π.χ. της περιοχής Αφάντου στη Ρόδο αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές, αυξάνοντας την προσέλευση στη χώρα μας τουριστικής πελατείας υψηλής αγοραστικής δύναμης. Σε αυτό θα συμβάλει η αξιοποίηση των μικρών λιμανιών και μαρίνων μας, που θα ευνοήσει την ανάπτυξη του ιστιοπλοϊκού αλλά και ναυταθλητικού - τουρισμού.
5. Τραπεζικό σύστημα: Το νέο, υγιές και επαρκώς κεφαλαιοποιημένο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που θεμελιώνεται τη στιγμή αυτή θα μπορεί να συνδράμει σημαντικά στη αναπτυξιακή πορεία τα επόμενα χρόνια.
6. Τρόφιμα: Ο αγροτικός τομέας και η βιομηχανία τροφίμων και ποτών της χώρας μας χαρακτηρίζονται αργά αλλά και σταθερά όλο και περισσότερο από εξωστρέφεια. Οι ταχείες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες παγκοσμίως σε συνδυασμό με τις δημογραφικές μεταβολές δημιουργούν ένα νέο τοπίο στην αγορά τροφίμων και ποτών. Οι πλέον κερδισμένοι παραγωγοί και έμποροι θα είναι αυτοί που θα διαθέτουν ποιοτικά προϊόντα με ταυτότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
7. Νέα τεχνολογία: Οι ελληνικές εταιρείες που εξειδικεύονται στην πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες είναι ένα κομμάτι τις ελληνικής αγοράς με πολύ σοβαρές δυνατότητες για διεθνή επέκταση. Η Ελλάδα στο μέλλον, μέσα από συγκέντρωση δυνάμεων, μπορεί να δημιουργήσει διεθνείς πρωταθλητές και σε αυτόν τον κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την πρωτοφανή κρίση, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία στη χώρα μας παραμένουν ζωντανές, δημιουργούν υποδομές και νέες θέσεις εργασίας. Πράγματι, μέσα στην κρίση, 100 μεγάλες επιχειρήσεις υλοποίησαν επενδύσεις της τάξης των 12 δισ. ευρώ. Πάνω από 200 καινοτόμες ιδέες και τεχνολογίες υποβλήθηκαν σε σχετικούς διαγωνισμούς καινοτομίας που διοργάνωσαν ο ΣΕΒ με τη Eurobank, ενώ πάνω από διακόσιες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα σε τεχνολογίες αιχμής σε διάφορους τομείς της οικονομίας.


Πηγή:  www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου