22 Ιαν 2013

Πόσο προσέχουμε τα λαχανικά που τρώμε τελικά.


Οι Καναδοί θα πρέπει να ανησυχούν εξίσου για την ασφάλεια των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώνουν όπως κάνουν για το κρέας που αγοράζουν, λέει ο ειδικός της ασφάλειας των τροφίμων.
Σε κρίση  λιστερίωσης, όπου 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος σάντουιτς, οι πολίτες τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για το κρέας όπως θα έπρεπε να συμβαίνει και με τα λαχανικά .
“Το πράγματα της παραγωγής όπως τα λαχανικά  είναι λίγο πιο ύπουλα διότι έχουμε μεγαλώσει με το να θεωρούμε ότι η παραγωγή δεν είναι πρόβλημα. Δεν θα μπορούσαμε να
ήμασταν πιο λάθος , δήλωσε η ειδική στην  ασφάλεια των τροφίμων  Rick Holley, επισημαίνοντας περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 15 χρόνια.
“Οι πόρτες είναι ορθάνοιχτες δεν έχουμε  κανόνες ή κανονισμούς  στον τόπο που να εμποδίζουν την παραγωγή οπωροκηπευτικών να μολυνθεί από βακτήρια που κάνουν τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν. “
Τα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των επικίνδυνων σαλμονέλα και Ε. coli, μπορεί να μπουν στην παραγωγή . Συνήθως γίνεται με το να απλώνουμε στους αγρούς κοπριά που δεν την έχουμε επεξεργαστεί σωστά και ρίζες να πάρουν τα βακτηρίδια από το έδαφος. Σε μια περίπτωση όπου τα μήλα που έχουν βακτηρίδια  και πέσουν σε ένα βοσκοτόπι  όπου βόσκουν αγελάδες τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα.
Ο Holley, του πανεπιστημίου της Manitoba καθηγητής με 30 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο των τροφίμων, λέει οτι Καναδάς  δεν παρακολουθεί σωστά τι τρώνε οι άνθρωποι .
“Δεν έχουμε δεδομένα στον Καναδά,” είπε ο Holley. «Δεν γνωρίζουμε αν οι περισσότερες περιπτώσεις των τροφιμογενών νόσων  προκαλούνται από το παγωτό ή το κοτόπουλο φτερά.”
Ο Paul Mayers, αναπληρωτής αντιπρόεδρος προγραμμάτων στο Canadian Food Inspection Agency, αναφέρει ότι ο οργανισμός εφαρμόζει όρια για τα φυτοφάρμακα και τους χημικούς ρύπους που έθεσε Υπουργείο  Υγείας του Καναδά. Ακόμα λέει ότι εργάζονται με τον τομέα  Δημόσιας Υγείας του Καναδά για την παρακολούθηση των τροφίμων που προκαλούν κρούσματα  ασθένειας.
O Holley λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν προετοιμάζουμε τα τρόφιμα. Η κύρια αιτία τροφικής δηλητηρίασης είναι τα εστιατόρια αλλά η επόμενη είναι τα τρόφιμα που παρασκευάζονται στο σπίτι. Οι καταναλωτές πρέπει να διατηρούν το ωμό κρέας στη σωστή θερμοκρασία και να αποφύγουν τα ζουμιά του κρέατος να πέφτουν σε άλλα τρόφιμα. Οι άνθρωποι αρρωσταίνουν όταν, για παράδειγμα, βάζουν το ωμό κρέας σε ένα ξύλο κοπής και χρησιμοποιούν το ίδιο ξύλο κοπής για την προετοιμασία της σαλάτας. Το πλύσιμο και το ξεφλούδισμα βοηθά να απαλλαγούμε από τα βακτήρια.
“Ενώ εμείς οι  καταναλωτές ζητούμε επιτακτικά όλο και περισσότερες επιθεώρησης για να καθιστούν τα τρόφιμα ασφαλέστερα, η ειρωνεία είναι ότι εμείς οι καταναλωτές δεν κάνουμε τίποτα για προστατέψουμε τους  εαυτούς μας » κατέληξε .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου