20 Ιαν 2013

Tips για να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού.


Είναι τόσο επικίνδυνο το αλάτι; Ενώ οι μικρές ποσότητες είναι απαραίτητες, μια διατροφή πλούσια σε νάτριο μπορεί να προκαλέσει υψηλή πίεση, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Αυτό συμβαίνει γιατί όταν καταναλώνουμε υπερβολικό αλάτι, παραμένει στο αίμα μας, αυξάνει την επιθυμία για νερό και τον όγκο του αίματος. Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει την
πίεση, καθώς η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα και να κινηθεί περισσότερο αίμα στις αρτηρίες. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει την πιθανότητα καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Πρόσφατα, η American Heart Association ζήτησε από τους Αμερικανούς να μειώσουν την πρόσληψη αλατιού δίνοντας έξι συμβουλές:

Επιλέξτε φρέσκα ή κατεψυγμένα αντί για κονσέρβες - Τα κατεψυγμένα και φρέσκα λαχανικά δεν προστίθεται αλάτι, όμως τα κονσερβοποιημένα περιέχουν συνήθως νάτριο, ως συντηρητικό.

Αποφύγετε τα καρυκεύματα - Μια κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας περιέχει περισσότερα από 1.000 χιλιοστόγραμμα νατρίου, γι’ αυτό προσπαθήστε να τρώτε το φαγητό σας χωρίς καρυκεύματα που περιέχουν πολύ αλάτι.

Τρώτε λιγότερο ψωμί - Δεν περνάει από το μυαλό μας, αλλά το ψωμί μπορεί να είναι μια εκπληκτική πηγή αλατιού, με περίπου 230 χιλιοστόγραμμα ανά φέτα.

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα - Είναι γνωστή η περιεκτικότητά τους σε αλάτι. Αντ’ αυτού, επιλέξτε φρέσκα κρέατα ή μια χορτοφαγική εναλλακτική λύση.

Απολαύστε το κοτόπουλο απλό - Τα άπαχα πουλερικά όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι υγιεινά, αλλά τη στιγμή που θα αρχίσετε να τα πανάρετε να προσθέτετε μαρινάδες, και άλλες αρωματικές ουσίες, μπορεί να αυξηθεί το νάτριο και να μετατραπούν σε ανθυγιεινές τροφές.

Πηγή:Huffingtonpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου