18 Ιαν 2013

Υπό κατάρρευση οι ροδακινοπαραγωγοί.


Απλήρωτοι παραμένουν οι ροδακινοπαραγωγοί Ημαθίας - Πέλλας για τη σοδειά του 2012 από τους εμποροβιομήχανους. Το πρόβλημα αυτό έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή καταθέτοντας Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: «Για μια ακόμη χρονιά οι ροδακινοπαραγωγοί Ημαθίας - Πέλλας έκαναν απλήρωτοι γιορτές μιας και η παραγωγή
συμπύρηνων ροδάκινων του καλοκαιριού του 2012 έμεινε απλήρωτη από τους κονσερβοβιομηχάνους, που την παρέλαβαν και με τιμές παραγωγού τα 20 λεπτά/κιλό, δηλ. κάτω από το κόστος παραγωγής. Σε πολλά χωριά έχουν ανεξόφλητες παραγωγές συμπύρηνων ροδάκινων και από προηγούμενες χρονιές, όπως και αρκετοί παραγωγοί δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη ούτε για τα επιτραπέζια που παρέδωσαν το καλοκαίρι σε εμπόρους και εξαγωγείς.

Στους περισσότερους Συνεταιρισμούς - Ομάδες Παραγωγών έχουν δοθεί από τους μεταποιητές μόνο κάποια μικροποσά, έναντι της προσκομισθείσας παραγωγής. Σύμφωνα με τους παραπάνω Συνεταιρισμούς - Ομάδες Παραγωγών μόνο μία (1) κονσερβοβιομηχανία από τις δεκαέξι (16) του κλάδου έχει ξοφλήσει την παραγωγή που παρέλαβε και συνολικά εκκρεμούν πληρωμές πάνω από το 50% της συγκομιδής του καλοκαιριού.

Οι ροδακινοπαραγωγοί είναι ανάστατοι και αγανακτισμένοι, όχι μόνο γιατί έκαναν άλλη μια φορά «μαύρες γιορτές» με τις οικογένειές τους, αλλά και γιατί τους «πνίγουν» τα χρέη προς τα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων και λιπασμάτων, και γι' αυτό το λόγο αυτά δεν τους προμηθεύουν εφόδια για τη νέα καλλιεργητική περίοδο που άρχισε για τις δενδροκαλλιέργειες της περιοχής. Να σημειωθεί ότι η χρονιά χαρακτηρίζεται υψηλής κερδοφορίας λόγω ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητας για τη συνολική παραγωγή κομπόστας ροδάκινου, που για το 2012 έφτασε τους 250.000 τόνους, με κύριο προορισμό την αγορά της Ρωσίας.

Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι οι μεταποιητές - βιομήχανοι, που με τις πλάτες της κυβέρνησης παρέλαβαν και μεταποίησαν και φέτος σε πολύ χαμηλές τιμές τα βιομηχανικά ροδάκινα, αδιαφορούν για την εξόφληση των παραγωγών επικαλούμενοι την οικονομική κρίση.

Αυτή είναι η «ελεύθερη αγορά», η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που προωθούν διαχρονικά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα και τα κέρδη των εμποροβιομήχανων από τη σκληρότερη εκμετάλλευση των παραγωγών, των εργαζόμενων και των καταναλωτών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

Να εξοφληθούν άμεσα όλοι οι ροδακινοπαραγωγοί Ημαθίας - Πέλλας για τη σοδειά του 2012.

Να εξοφληθούν προς τους Συνεταιρισμούς - Ομάδες Παραγωγών όλες οι εκκρεμότητες πληρωμών προηγούμενων ετών από τους εμποροβιομήχανους που έχουν "μοσχοπουλήσει" την παραγωγή».

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου