17 Ιαν 2013

Όσπρια το “Κρέας” του Φτωχού Σόγια.


Στην κατηγορία των όσπριων, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή διάφορων καταναλωτικών προϊόντων, την πρώτη και βασική θέση κατέχει η σόγια.

Από τη σόγια παρασκευάζονται σήμερα πάνω από 120 διαφορετικά καταναλώσιμα από τον άνθρωπο προϊόντα μεταξύ των οποίων κρέας, τυρί, γάλα, βούτυρο κλπ.


Η σόγια το πιο σημαντικό όσπριο διατροφικά. H περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη αντιστοιχεί σχεδόν με εκείνη του κρέατος. Aνάλογα με την περιοχή και την εποχή, μπορεί να βρει κανείς χλωρά ή ξερά φασόλια σόγιας σε πολλά χρώματα.
Είναι βασικό συστατικό της Ασιατικής κουζίνας.

Θρεπτικά συστατικά της σόγιας:

σε mg ανα 100 γραμμαρια σπορων:
Καλιο - 1607
Φωσφορος – 603
Ασβεστιο – 348
Μαγνησιο – 226
Θειον - 214
Silicon - 177
Χλωριο – 64
Νατριο - 44

Ιχνοστοιχεία (σε mg ανα 100 g):
σίδηρο – 9670
Μαγγανιο – 2800
αλουμίνιο – 700
Χαλκος – 500
Νικέλιο – 304
Μολυβδαίνιο – 99
Κοβάλτιο – 31,2
Ιώδιο – 8,2

Βιταμινες (σε mg ανα 100 g):
β-καροτένιο – 0,15 – 0,20
Βιταμίνη Ε – 17,3
πυριδοξίνη (V6) – 0,7 – 1,3
Νιασίνη (RR) – 2,1 – 3,5
Παντοθενικό οξύ (Β3) – 1,3 – 2,23
Ριβοφλαβίνη (Β2) – 0,22 – 0,38
Θειαμίνη (Β1) – 0,94 – 1,8

Βιοτίνη – 6,0 – 9,0
Φυλλικό οξύ – 180 – 200.
Τη σόγια τη βρίσκουμε συνήθως σε επεξεργασμένη μορφή.
Η πιο διαδεδομένη επεξεργασμένη μορφή της σόγιας είναι η αποξηραμένη( κεμπάπ, κιμάς, σνίτσελ).
Η σόγια ψήνεται μετά την σοδειά και καταλήγει σε καφετί σβώλους,
για να χρησιμοποιηθεί στα φαγητά χρειάζεται λίγη ώρα μούλιασμα στο νερό.

Μια άλλη μορφή είναι το τόφου.
To τόφου παρασκευάζεται από γάλα σόγιας, είναι πιο υγιεινό από την αποξηραμένη σόγια, γιατί για την παρασκευή του δεν χρειάζονται πολλά βρασίματα, ψησίματα και άλλες επεξεργασίες.
Ετσι το τόφου διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά της φρέσκιας σόγιας σχεδόν στο ακέραιο.









Η σόγια μαζί με το καλαμπόκι και το ρύζι είναι τα πιο επιβαρυμένα τρόφιμα σε χημικά και τα πρώτα σε γεννετικές μεταλλάξεις, για αυτόν τον λόγο η χρήση βιολογικής σόγιας είναι επιβεβλημένη.













Εταιρείες που παράγουν βιολογική μη μεταλλαγμένη σόγια (έτσι λένε!!):
ADDIVITA GMBH
ALL STAR TRADING
BORLIX N.V.
GRANOSA AG
P. KRUECKEN ORGANIC GMBH
SOUTH ORGANICS SRL
SPECIALTY CROPS SA
SV ORGANIX GMBH
VANTAGE FEED FOOD PVT LTD
WEBER & HERMANN AG
UNIQUE ORGANICS LIMITED





Προϊόντα που ενδέχεται να περιέχουν μεταλλαγμένη σόγια:

Ψωμί με αλεύρι σόγιας
Σάλτσα σόγιας
Τόφου (είδος τυριού από γάλα σόγιας)
Ζύμες με αλεύρι σόγιας
Ποτά από σόγια
Λεκιθίνη ή λεκιθίνη σόγιας
Μαργαρίνη
Φυτική πρωτεΐνη (συνήθως σόγιας, ως υποκατάστατο κρέατος)
Απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας ή απομονωμένη πρωτεΐνη
Πάστες τύπου «miso»
Σάλτσες «τεριγιάκι»
«Τεπέ» (σφιχτό κέικ από καλλιεργημένη σόγια)
«Σόγιου» (τύπος σάλτσας σόγιας)
«Ταμάρι» (τύπος γιαπωνέζικης σάλτσας σόγιας)
Πολλά αντικολλητικά σπρέι έχουν ως βάση λεκιθίνη σόγιας
Μαγιονέζες και σος για σαλάτες μπορεί επίσης να περιέχουν λεκιθίνη.

Βρεφικές κρέμες
Μαγιονέζα
Σοκολάτα
Πατατάκια
Παγωτό
Ταμάρι (τύπος γιαπωνέζικης σάλτσας σόγιας)
Τοματοχυμός
Αλκοόλ
Φυστικοβούτυρο
Σος για σαλάτες
Χάμπουργκερ και χοτ-ντoγκ
Κράκερ
Ζαχαρωτά
Μπιφτέκια για χορτοφάγους
Παγωτό γιαούρτι
Σάλτσα σόγιας
Πρωτεΐνη σε σκόνη
Βανίλια
Εμπλουτισμένα αλεύρια και ζυμαρικά
Μαργαρίνη
Μπισκότα
Υποκατάστατα κρέατος
Τόφου
Τυρί σόγιας
Μπέικιν πάουντερ
Ζάχαρη άχνη

Γενετικά τροποποιημένα μπορεί επίσης να είναι και άλλα προϊόντα όπως καλλυντικά, σαπούνια, απορρυπαντικά, σαμπουάν και αφρόλουτρα.

Πηγή:greenchef 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου