3 Ιαν 2013

Ευρωκοινοβούλιο: Πρώτα προϋπολογισμός και μετά νέα ΚΑΠ.


Οι διαπραγματεύσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, που αφορά το διάστημα 2014-2020, είναι στην κορυφή της ατζέντας του Ευρωκοινοβουλίου για το 2013. Όπως τονίζεται σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, σκοπεύει να διαπραγματευθεί με τις κυβερνήσεις, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και όταν αποφασισθεί το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις που αφορούν την
αναμόρφωση μεγάλων επιμέρους συνιστωσών του όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η έρευνα, η περιφερειακή πολιτική και το πρόγραμμα Έρασμος.
Σε γενικές γραμμές στην κορυφή της ατζέντας είναι ένα θέμα και μόνο: η κρίση. Εκτός από τον προϋπολογισμό αντικείμενο διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει και η συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων για την τραπεζική εποπτεία, μαζί με συζητήσεις για αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο συντονίζεται και, εν τέλει, ορίζεται η οικονομική πολιτική. Θα συνεχισθεί επίσης ο διάλογος για τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, μεταξύ άλλων επί θεμάτων ιδιαίτερα σοβαρών όπως είναι οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, οι απαιτήσεις κεφαλαιουχικής επάρκειας, τα μπόνους των στελεχών καθώς και πρόσθετα μέτρα βελτίωσης της εσωτερικής αγοράς.

Άλλες προτεραιότητες

Τα νέα όρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα ΙΧ θα έρθουν προς συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο το 2013, μαζί με την περαιτέρω διεύρυνση των δικαιωμάτων των επιβατών έναντι των εταιριών.

Μεταρρύθμιση κλειδί που υπόσχεται πολλά είναι εκείνη στον τομέα των σιδηροδρόμων, με σημαντικότερα στοιχεία τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αύξηση του ανταγωνισμού στις εγχώριες επιβατικές μεταφορές καθώς και τον περαιτέρω διαχωρισμό των εταιριών παροχής του μεταφορικού έργου από τις εταιρίες διαχείρισης της σιδηροδρομικής υποδομής.

Προϊόντα καπνού και κλωνοποίηση

Επίσης, το Ευρωκοινοβούλιο  θα εξετάσει εντός του έτους προτάσεις για τη λήψη νέων μέτρων περιορισμού του καπνίσματος αλλά και κανόνες για την κλωνοποίηση και τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Τέλος, αναμένονται προτάσεις για την προστασία των δεδομένων και της προσωπικής ζωής, για την τόνωση της παρουσίας γυναικών στα ανώτατα κλιμάκια διοίκησης των επιχειρήσεων και, τέλος, την πολιτική ασύλου.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου