18 Ιαν 2013

Μειωμένη παραγωγή και ελληνοποιήσεις «τρώνε» το ελληνικό φασόλι.


Τεράστια ζημιά, που ποσοστιαία φθάνει έως και το 70% υπέστη η εγχώρια παραγωγή φασολιών, της καλλιεργητικής περιόδου του 2012, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σε λιγότερο από 2.500 τόνους, όταν υπό κανονικές συνθήκες φθάνει σε 7.000 - 7.500 τόνους.

«Η μέση παραγωγή στα προς πώληση φασόλια ανήλθε το 2012 στα 110 κιλά το στρέμμα, έναντι 350- 380 κιλών τα
προηγούμενα χρόνια», επισημαίνει ο καλλιεργητής Θωμάς Μάνος.
Αιτία για την ιδιαίτερα αρνητική αυτή εξέλιξη αποτέλεσαν οι συνθήκες καύσωνα που επικράτησαν επί μακρόν, κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, κυρίως στη Φλώρινα και στην Καστοριά.

Με αυτές τις αποδόσεις οι ντόπιοι παραγωγοί εμφανίζονται απογοητευμένοι και αυτό επιτείνεται και από τον άδικο, όπως επισημαίνουν, τρόπο που τους αντιμετώπισε ο ΕΛΓΑ, σε σχέση με τις αποζημιώσεις που αποφάσισε να τους δώσει.

Το ήδη... στραβό κλήμα για τους φασολοπαραγωγούς, μάλιστα, επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι παρά την περιορισμένη παραγωγή, οι τιμές στην αγορά παραμένουν «καθηλωμένες» σε χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας των εκτεταμένων «ελληνοποιήσεων».

«Το 2012 δεν ήταν καλή χρονιά για τους παραγωγούς φασολιού των Πρεσπών. Αντί για περίπου 1.500 τόνους φασολιών, πέρυσι δεν πιάσαμε ούτε 500 τόνους», είπε στην Agrenda ο Νίκος Στεργίου, πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Πελεκάνος».

Εξίσου αποκαρδιωτική είναι η εικόνα και στη γειτονική Καστοριά, όπου κάθε χρόνο καλλιεργούνται περίπου 11.000 στρέμματα φασολιών. «Η μέση παραγωγή στα προς πώληση φασόλια ανήλθε το 2012 στα 110 κιλά το στρέμμα, έναντι 350- 380 κιλών το στρέμμα τα προηγούμενα χρόνια», επισημαίνει ο Θωμάς Μάνος, επικεφαλής της ομάδας των 29 παραγωγών του νομού, που συνεργάζονται με την εταιρεία «Agrino».

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda του Σαββάτου, 19 Ιανουαρίου, που κυκλοφορεί μαζί με το διπλό Profi Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.

Του Λεωνίδα Λιάμη


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου