3 Δεκ 2012

H κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να συμβάλλει στη διακοπή του καπνίσματος.


Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να βοηθήσει κάποια άτομα να διακόψουν το κάπνισμα, προτείνουν τα αποτελέσματα μίας μελέτης που δημοσιεύτηκε σε επιστημονική επιθεώρηση τον προηγούμενο μήνα.


Τα άτομα που κατανάλωναν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να μην καπνίσουν για 30 ημέρες σε σχέση με εκείνα που κατανάλωναν τα λιγότερα. Τα αποτελέσματα αυτά παρέμεναν ισχυρά ακόμη και μετά από προσαρμογή για διάφορους συγχυτικούς παράγοντες.

Μάλιστα, οι καπνιστές που σημείωσαν την υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κάπνιζαν λιγότερα τσιγάρα ανά ημέρα, περίμεναν περισσότερο χρόνο προτού καπνίσουν το πρώτο τσιγάρο της ημέρας και σκόραραν λιγότερους βαθμούς σε μία ευρέως χρησιμοποιούμενη κλίμακα για την αξιολόγηση της εξάρτησης από τη νικοτίνη.

Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να τονισθεί πως η παρούσα μελέτη αποκαλύπτει μία συσχέτιση και όχι μία αιτιώδη σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν σε πρώτη φάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά και να προσδιορίσουν σε επόμενη τους τρόπους μέσω των οποίων η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να συμβάλλει στη διακοπή του καπνίσματος.

Είναι πιθανό οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά να έχουν μικρότερη εξάρτηση από τη νικοτίνη ή μειωμένη επιθυμία να καπνίσουν, σημειώνουν οι ερευνητές. Από την άλλη, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, συστατικά που συμβάλλουν έντονα στο αίσθημα του κορεσμού, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να καθιστά την ανάγκη για τσιγάρο λιγότερο ισχυρή. Τέλος, αντίθετα με άλλες τροφές όπως είναι το κρέας, τα καφεϊνούχα ροφήματα και άλλα, τα φρούτα και τα λαχανικά επιδεινώνουν τη γεύση του τσιγάρου.

Πηγή: aibach JP, Homish GG, Giovino GA. A Longitudinal Evaluation of Fruit and Vegetable Consumption and Cigarette Smoking. Nicotine Tob Res. 2012 May 21. [Epub ahead of print]

Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSca

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου