6 Φεβ 2013

Ικανοποιητικά εξελίσσεται φέτος η αγορά του ελληνικού μήλου, με τις εξαγωγές να κυριαρχούν.


Με αξιώσεις συνεχίζει το ελληνικό μήλο την πορεία του στις διεθνείς αγορές παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην εγχώρια αγορά που και φέτος χαρακτηρίζεται από την πτώση της καταναλωτικής δύναμης του Έλληνα. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, παράγοντες της αγοράς αλλά και παραγωγοί, οι μεγαλύτερες εξαγωγές ελληνικού κόκκινου μήλου και φέτος έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην
Αίγυπτο παρά κάποια προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την εισροή σε αυτή σημαντικών ποσοτήτων τούρκικων μήλων. Παράλληλα, έχουν αρχίσει να γίνονται κάποιες σημαντικές εξαγωγές προς το Ιράκ, το Ισραήλ αλλά και τα Βαλκάνια. Όσον αφορά το πράσινο μήλο οι μεγαλύτερες εξαγωγές (οι οποίες ξεκίνησαν από τις αρχές του 2013) αναμένεται να γίνουν προς την Ρωσία, η οποία προτιμάει το συγκεκριμένο είδος. Η καλή απορρόφηση των ελληνικών μήλων στις αγορές τους εξωτερικού δίνει την αισιοδοξία ότι σε κάποιες περιοχές όπως για παράδειγμα στην Κοζάνη, με βάση τα τωρινά δεδομένα, η ελληνική καλλιέργεια μήλου μπορεί να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια με νέες φυτεύσεις. Στον αντίποδα όσον αφορά το ΠΟΠ Μήλο ντελίσιους – Πιλαφά, στην Τρίπολη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα αφού όπως μας αναφέρουν παραγωγοί δεν εξάγεται.

Πήλιο
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Διονύσης Βαλασσάς, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς: «Τα πράγματα στην ελληνική αγορά είναι δύσκολα αφού λόγω της οικονομικής κρίσης η καταναλωτική δύναμη των νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά πολύ. Ωστόσο οι εξαγωγές πάνε καλά και έχουν φύγει αρκετά μεγάλες ποσότητες ελληνικού κόκκινου μήλου προς τις χώρες του εξωτερικού. Πολλά μήλα έχουν φύγει καταρχήν προς την Αίγυπτο ενώ εμείς σαν Ζαγορά έχουμε συνεργασία με το Ισραήλ. Ωστόσο μεγάλες ποσότητες διοχετεύονται και προς τα Βαλκάνια αφού το πρατήριό μας στην Θεσσαλονίκη έχει αναδειχθεί σε εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων για τα μήλα».

Προώθηση φρούτων στα σχολεία
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με το αν υπάρχει στήριξη του ελληνικού μήλου από την πολιτεία ο κ. Βαλασσάς μας απαντά: «Σε επίπεδο πολιτείας αυτό που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι υπάρχει το πρόγραμμα διανομής φρούτων στα σχολεία για το οποίο υπάρχουν κοινοτικά χρήματα και δεν έχει καταφέρει να αξιοποιηθεί. Οι μαθητές είναι οι μελλοντικοί καταναλωτές και θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά να καταναλώνουν φρούτα αντί για γαριδάκια κλπ. Είναι κρίμα να μην αξιοποιείται αυτό το πρόγραμμα που θα μπορούσε να βοηθήσει και το ελληνικό μήλο».

Τιμές
Τέλος όσον αφορά τις τιμές ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς μας αναφέρει: «Οι τιμές χονδρικής των κόκκινων μήλων μεγέθους μεγαλύτερου από 75 χιλιοστά είναι στα 1,30 ευρώ το κιλό το μονόσειρο τελάρο και στα 1,25 ευρώ το κιλό χύμα. Το μικρότερο μέγεθος από 70-75 χιλιοστά πωλείται στα 0,85 ευρώ το κιλό και το μέγεθος των 65-70 χιλιοστών στα 0,80 ευρώ το κιλό. Γενικά για την φετινή εμπορική χρονιά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία».

Καστοριά
Για την φετινή χρονιά στην περιοχή της Καστοριάς μιλήσαμε με τον κ. Δημοσθένη Μωυσίδη, Πρόεδρο στη Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ). Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο ίδιος: «Οι εξαγωγές μας ολοκληρώνονται σε περίπου 15 ημέρες. Η χρονιά φέτος ήταν καλή όπως επίσης καλή προβλέπεται και η επόμενη χρονιά αφού ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από χώρες του εξωτερικού όπως η Ρωσία για εξαγωγές. Φέτος έχουμε εξάγει περίπου 10.500 τόνους σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, η Λιβύη, το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Ρωσία αλλά και η Αλβανία (μικρότερες ποσότητες). Αυτή την στιγμή το 95% των εξαγωγών μας είναι κόκκινα μήλα ποικιλίας Red Chief και Scarlet. Όσον αφορά την ελληνική αγορά φέτος ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.

Κοζάνη
Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Σιδηρόπουλος, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμού Πύργων κάνει επίσης λόγο για μια καλή χρονιά στην αγορά μήλων και εν αντιθέσει με τις άλλες περιοχές τα προϊόντα της περιοχής διοχετεύτηκαν στην ελληνική αγορά: «Φέτος στην περιοχή μας συγκομίστηκαν περίπου 16.000 τόνοι και βρισκόμαστε προς το τέλος της εμπορικής περιόδου. Πέρσι κάναμε εξαγωγές ωστόσο φέτος αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την εσωτερική αγορά και τα πράγματα πήγαν τελικά πολύ καλά. Οι τιμές στην καλύτερη περίπτωση έφθαναν τα 69 λεπτά/κιλό ενώ κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν στα 50 λεπτά/κιλό. Η φετινή καλή πορεία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας θα οδηγήσει στην αύξηση της καλλιέργειας τα επόμενα χρόνια. Η κύρια ποικιλία που καλλιεργούμε στην περιοχή μας είναι η Red Chief»,

Αγιά Λάρισας
Όσον αφορά την πορεία της αγοράς για τα μήλα της Αγιάς στην Λάρισα ο παραγωγός, κ. Χαράλαμπος Χατζηκομίτσας μας τονίζει: Τα πράγματα πάνε σχετικά καλά αφού οι τιμές είναι σταθερές στα 8 με 9 ευρώ την κλούβα (τα 17 κιλά). Τα δικά μας μήλα φεύγουν για εξαγωγές σε Αραβικές χώρες ενώ δειλά – δειλά εξάγουμε και στην Ρωσία η οποία έχει προτίμηση στο πράσινο μήλο. Ωστόσο, το πρόβλήμα φέτος ήταν ότι είχαμε ζημιές που οδήγησαν σε 50% μείωση της παραγωγής μας γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να μην έχουμε κέρδη παρά τις σχετικά καλύτερες τιμές».

Τρίπολη
Για τα προβλήματα των ΠΟΠ “Μήλων ντελίσιους- Πιλαφά” μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Νικόλαος Χαραλαμπάκης, αγρότης από το Καμάρι Τεγέας Αρκαδίας, παρουσιάζοντας ουσιαστικά μια διαφορετική εικόνα από αυτή των προηγούμενων περιοχών: «Φέτος είχαμε δυσκολίες σε σχέση με τους υπόλοιπους παραγωγούς στην Ελλάδα αφού στην συγκεκριμένη ποικιλία μήλων δεν έγιναν εξαγωγές. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν οργανωμένες Ομάδες Παραγωγών οι οποίες θα μπορέσουν να προωθήσουν το εμπόριο εκτός Ελλάδας. Το ΠΟΠ “Μήλο ντελίσιους- Πιλαφά” επιπλέον είχε χαμηλές τιμές παραγωγού στην έναρξη της παραγωγής στα 50 λεπτά/κιλό (τα προηγούμενα χρόνια ξεκινούσαμε από τα 70 λεπτά/κιλό) με αποτέλεσμα κάποιοι παραγωγοί να προχωρούν ακόμα και σε εκριζώσεις καλλιεργειών. Μπορεί τα 50 λεπτά/κιλό να ακούγεται σχετικά καλή τιμή όμως τα δικά μας δέντρα δεν είναι το ίδιο παραγωγικά με άλλες ποικιλίες. Έχει ιδιαιτερότητες. Αυτό το διάστημα προσπαθούμε να ξεκινήσουμε μια Ομάδα Παραγωγών που προσπαθεί να μπει σε αυτό το κομμάτι της εμπορίας της συγκεκριμένης ποικιλίας διότι κάτι πρέπει να γίνει».

Σύνδεσμος Εξαγωγέων
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών IncofruitHellas: οι εξαγωγές φέτος κινούνται σε αυξητικούς ρυθμούς με κύρια αγορά την Αίγυπτο. Θα ήθελα να προσθέσω ότι όσον αφορά τα αχλάδια οι ρυθμοί είναι επίσης αυξητικοί ενώ και η παραγωγή είναι ελαφρά αυξημένη σε σχέση με πέρσι».

Χρήστος Διαμαντόπουλος


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου