16 Φεβ 2013

Χάνουν την επιστροφή ΦΠΑ οι εργολήπτες αγροτικών εργασιών.


Κόβονται από το καθεστώς της επιστροφής ΦΠΑ οι εργολήπτες αγροτικών εργασιών (π.χ.) η συγκομιδή σιτηρών), στο πλαίσιο της προσπάθειας εξορθολογισμού των δαπανών από το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα με τη δραστική μείωση του συντελεστή επιστροφή φόρου από το 11% στο 6%, οι πληροφορίες θέλουν τις φορολογικές αρχές να περνούν από «σαράντα κόσκινα» όπως του ΟΣΔΕ και τους ΕΛΓΑ, τις σχετικές αιτήσεις των αγροτών.


Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ, επεξεργάζονται αυτές τις μέρες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ.
Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ, κυρίως όμως στις προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρούνται για την είσπραξή του, επεξεργάζονται αυτές τις μέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda, το θέμα των επιστροφών ΦΠΑ είναι πρώτο στη λίστα των θεμάτων που αντιμετωπίζουν αυτό τον καιρό οι αρμόδιες φορολογικές αρχές, καθώς εκτιμούν ότι το ποσό των 400 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν με τη μορφή της επιστροφής φόρου στους αγρότες την περασμένη χρονιά (εισοδήματα του 2011 με συντελεστή 11%), όπως επίσης και τα 250 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται να διατεθούν φέτος (για τα εισοδήματα του 2012 με συντελεστή 6%) είναι πολλά και το κυριότερο δεν έρχονται να ενισχύσουν τη θέση των πραγματικών παραγωγών.

Με βάση στοιχεία που δόθηκαν αυτές τις μέρες στη δημοσιότητα, η ανάλυση των στοιχείων για τη χρήση του 2011 δείχνει ότι ένας αριθμός 37.000 δικαιούχων που εισέπραξε επιστροφή ΦΠΑ ύψους 250 εκατ. ευρώ (από το σύνολο των 400 εκατ. ευρώ) είναι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι εκμεταλλεύσεις των οποίων δεν δικαιολογούν αυτή την επιστροφή. Αυτό βέβαια μένει να αποδειχθεί με όλα τα διαθέσιμα από τις φορολογικές αρχές μέσα.

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου